Ebeveynler yaşlı, mülk (ev/daire) satıyorlar mı? Çocuklar ve torunlar için ipuçları + 2 alternatif
Mülk satmak – Ev çok büyüyor, ikinci kat neredeyse hiç kullanılmıyor ve bakım masrafları da bir yük. Belki de apartman dairesi dördüncü veya beşinci kattadır – asansör yoktur. İşte çocuklar ve torunlar için ipuçları! Anne, baba, büyükanne ya da büyükbaba yaşlandığında ne yapmalı? Özellikle yaşlılıkta, 70 yaşından, 75 yaşından, en geç 80 yaşından itibaren, kişinin kendi mülküyle ne yapacağı sorusu ortaya çıkar. Bugün tüm çocuklara ve torunlara 3 seçeneği açıklamak istiyorum: 1) mülkün doğrudan satışı, aynı zamanda iki alternatif, 2) kısmi satış ve 3) gayrimenkul emekliliği.
Ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar ve yakın akrabalar için mülk satıÅı
Bir çocuk olarak anne ve babanız için endişelenirsiniz, bir torun olarak büyükanne ve büyükbaba için endişelenirsiniz. Emeklilik karşılıkları, tıpkı birikimler gibi sonsuza kadar sürmez. Bir noktada, mülk çok büyük hale gelir ve aynı zamanda tasarruflar da gittikçe azalır. En geç şimdi, sevdikleriniz için bir çözüm bulunmalı!
Satmak zorunda kaldığınızda ne yapmalısınız?
Önlem almak tedaviden daha iyidir: seçenekler
Bu, kederin ifade edilmesinden önce, iyi çözümlerle ilgilidir. İnsanlar yaÅlanır ve bir noktada hayatın uygun Åekilde düzenlenmesi gerekir. Birçokları için bu, evi satmak ve yaÅlılıÄa uygun bir apartman dairesine taÅınmak anlamına geliyor. Buna göre, onlara yakın kiÅilerin karar vermesi gerekir. Bu, sevdiklerinizin bir noktada artık kendi eylemlerine karar verememesi durumunda yaÅayan vasiyetleri de içerir. Ancak bu, kendi mülkünüz hakkında düÅünmenin de bir parçasıdır.
Bir şey daha önemli: her şeyden önce kendi mirasınızı düşünmeyin, ailenizi düşünün!
Anlayabilmeniz için 3 seçeneğe bir göz atalım: Mülk satışı, kısmi satış ve gayrimenkul rantı! İpucu, ayrıntılı açıklamalarla birlikte her üç konuya ilişkin daha fazla bağlantı bulacaksınız. Birisi yaşlandığında ne yapmalı? İşte size üç alternatif!
Gayrimenkul satarken seçenekler:
- Gayrimenkul rantı – ömür boyu oturma hakkı ile satıÅ
- Kısmi satış – Orantılı, tamamen satış opsiyonlu
- SatıŠ– Mülkün tamamen satıÅı
Ayrıca mal sahipleri için: Uygun Åekilde miras bırakma konusunda ekstra bir ipucu.
Gayrimenkul emekliliÄi: Ekstra “emeklilik maaÅı” ile satıŠ– Seçenek 1
İlk seçeneÄiniz gayrimenkul emekliliÄidir. Gayrimenkul yıllık geliri özellikle daha yüksek bir yaÅa, genellikle 70 veya 75 yaÅına ulaÅmıŠkiÅiler için ilgi çekicidir. Yakınlarınızın hayatlarının sonuna kadar (!) herhangi bir sorun yaÅamadan kendi mülklerinde kalabilecekleri bir çözümü tercih ediyorsanız, hayat boyu rant göz önünde bulundurmanız gereken bir seçenektir.
Ömür boyu rant, mülkün tamamının satıldıÄı, ancak sahibinin ölene kadar tam ikamet ve kullanım hakkına sahip olduÄu anlamına gelir. Bu imtiyazlar intifa hakkı ile güvence altına alınmıÅtır. Buna ek olarak, satıcı küçük, aylık ekstra bir “emekli maaÅı” alır. Bir diÄer avantajı da artık bakım masrafları konusunda endiÅelenmenize gerek kalmamasıdır. Bundan yeni mal sahibi sorumludur. Sonuç olarak, özellikle yaÅlılıkta rahat bir çözüm.
Gayrimenkul emekliliği basitçe açıklanmıştır:
- Doğrudan, komple satış
- Ömür boyu ikamet ve kullanım hakkı
- Eski sahibi için küçük, aylık “ekstra emeklilik maaÅı”
- Bakım maliyeti yok
Konu hakkında daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz:
Yaşlılıkta endişesiz ve rahat.
Kısmi satıÅ: Toplam satıŠolasılıÄı ile orantılı – Seçenek 2
Sevdiklerinizin, ister kat mülkiyeti ister ev olsun, mülklerinde yaÅamaya devam etmelerini istiyorsanız, ikinci seçenek bir mülkün
Kısmi satıŠÅu Åekilde gerçekleÅir: Bir mülkün genellikle %10 ile %50 arasında deÄiÅen bir kısmını bir finans Åirketine satarsınız. Satılan bu pay için finans Åirketi “kullanıcı ücreti” olarak adlandırılan bir ücret alır. Kullanıcı ücreti, tek baÅına ikamet ve kullanım hakkının hala veriliyor olması karÅılıÄında ödenmektedir. Bu, finans Åirketinin yalnızca kısmi mal sahibi olduÄu anlamına gelir. Avantajı: satıŠfiyatını, bankadan alınan kredilerde olduÄu gibi büyük bir kredi kontrolü olmadan, nispeten karmaÅık olmayan bir Åekilde alırsınız. Dezavantajı: kullanıcı ücreti, örneÄin bir konut kredisine kıyasla nispeten yüksektir.
Kısmi satış özetlenmiştir:
- Mülkünüzün bir kısmını satarsınız (genellikle %10-50)
- Evin kısmen satın alınması: Evet
- Kısmi daire satın alımı: Evet
- Kısmi arazi satın alımı: Evet
- Finans şirketi ortak oldu
- Mülkün tek kullanıcısı olarak kalırsınız
- Aylık kullanım ücreti ödersiniz
- X yıldaki toplam satışlar (isteğe bağlı)
Avantajlar ve dezavantajlar hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz:
Komple mülk satıÅı – Seçenek 3
Bir çözüm bulmanız gerekiyorsa üçüncü seçeneÄiniz, kat mülkiyeti, ev,
Daha fazlasını buradan okuyun:
Emlak satmak: Prosedür ve adımlar
Size böyle bir satış sürecinin nasıl işlediğine dair ilk genel bakışı vermek için, burada 3 aşamaya kategorize edilmiş 18 basit adımda açıklanmıştır.
- Hazırlık: Mülk hazırlama ve satıÅ
- Finansal planlama ve satış zamanlaması
- Emlakçı kiralayın
- Kayıtlar ve belgeler
- Mülk deÄerini artırın
- Teklif fiyatını belirleyin
- İfşa oluşturun
- SatıŠaÅaması: mülkün pazarlanması ve alıcıların bulunması
- Pazar mülkü
- Potansiyel alıcılarla iletişim
- Potansiyel alıcıları filtreleme ve seçme
- Kredi kontrolü
- Görüntüleme tarihleri
- SatıŠgörüÅmesi ve satın alma fiyatı pazarlıÄı
- SatıŠiÅlemi: Devir teslimine kadar satın alma sözleÅmesi
Bu 3 seçenek öncelikle sizin için mevcuttur.
Bunlar sevdiklerinizle ve sevdikleriniz için satış yapmanın en önemli ipuçlarıydı!
İster birinci sınıf bir A konumunda bir kat mülkiyeti olsun, ister…
… 60/70’lerin prefabrik binasında kat mülkiyeti:
Ekstra ipucu: Doğru miras bırakma / devralma
İşte sizin için birkaç ekstra ipucu.
İntifa hakkı ile satış
Ebeveynlerinizin, büyükanne ve büyükbabanızın veya yakın akrabalarınızın mülkünü doğrudan satmayı düşünüyorsanız, intifa hakkına mutlaka göz atın. İntifa hakkı basitçe şu anlama gelmektedir: “Ömür boyu, tek başına ikamet hakkı”. Bu, satıştan sonra bile akrabalarınızın mülkü tek başına kullanma hakkına sahip olduğu anlamına gelir. Aynı durum, beklenen miras gibi diğer durumlarda da geçerlidir (yukarıdaki bağlantı: Miras).
Avantaj: İntifa hakkı size, akrabalarınızın herhangi bir zamanda satıcının iyi niyetine veya rızasına bağlı olmaması avantajını sağlar.
Beklenen miras: Taxes & Co.
İpucu! Çok geç olmadan, ebeveynlerinizle ve büyükanne ve büyükbabanızla miras hakkında erkenden konuşun. Çünkü erken bir miras, başta vergiler olmak üzere masraflardan oldukça tasarruf etmenizi sağlayabilir. Erken miras hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz:
Mirasçılar için:
Doğru miras bırakmak çoğu zaman çocuklar arasındaki kavgaları önlemek anlamına da gelir.
Önlem alın!