Noter ile bir satın alma sözleşmesi hazırlanması: Taslak, belgeler, yapı ve işbirliği.
Satın alma sözleÅmesinin noterde düzenlenmesi – Alıcı bulunduktan, satın alma gücü kontrol edildikten ve en önemli noktalar netleÅtirildikten sonra satın alma sözleÅmesi düzenlenir. Bu amaçla bir notere baÅvurulur. Bir satın alma sözleÅmesi nasıl yapılandırılır? Hangi belgelere ihtiyacınız var? Peki noter nasıl bir rol oynar? İÅte en önemli noktalara genel bir bakıÅ. Geri dön: Bir mülk satmak.
Satın alma sözleÅmesini hazırlayın: Bir noter ile anlaÅın
Noterin katılımı kanunen zorunludur. Buna göre, satın alma sözleşmesinin hazırlanmasına en başından itibaren bir noter dahil edilmelidir. Satın alma sözleşmesi daha sonra satış veya satın alma ile ilgili tüm önemli bilgileri, tapu sicili ile ilgili ayrıntıları, mülkle ilgili ayrıntıları, satın alma fiyatını ve diğer ödeme yöntemlerini içerir. Satın alma sözleşmesine daha yakından bakmadan önce şu soruyla başlayalım: Noter ne işe yarar ve satın alma sözleşmesini düzenlemek için neden bir noter tutmanız gerekir?
Noter: Görevler, Vazifeler & Co.
Gayrimenkul satarken noterden kaçamazsınız. Satıcı olarak siz ve mülkün gelecekteki sahibi arasında arabuluculuk yapan tarafsız bir otoritedir. Görevi, satın alma sözleşmesini düzenlemek ve notere onaylatmaktır. Ayrıca tapu siciline erişimi vardır ve tüm ayrıntıları ve belgeleri kontrol eder. Ayrıca tüm süreç boyunca talimat verme ve bilgilendirme yükümlülüğüne tabidir ve uzlaşmadan sorumludur.
Bir noterin görevleri özetlenmiştir.
- Talimat verme ve bilgilendirme görevi
- Satın alma sözleÅmesinin hazırlanması
- Satın alma sözleÅmesinin noter tasdiki
- Tapu sicili denetimi
- Belgelerin gözden geçirilmesi
- Mülkiyet devri
Kesin noter ücretlerine ve bunları kimin ödediÄi sorusuna biraz sonra geleceÄiz.
Noter ile veya noter olmadan gayrimenkul satışı?
Eğer bu sizin ilk gayrimenkul satışınızsa, kendinize şu soruyu sorun: Satıcının satın alma sözleşmesini düzenlemek için notere ihtiyacı var mı? Cevap: Evet. Ve bu kanunen bile zorunludur. Uzmanlık ve deneyime sahip tarafsız bir makam olarak noter, yalnızca noter tasdikinden sorumlu değildir. Ayrıca, uygun bir satın alma sözleşmesinin nasıl hazırlanacağını ve hangi noktalara sahip olması gerektiğini de bilir.
Yasaya göre, sözleşme taslağı sadece noter huzurunda hazırlanabilir!
Bir sözleÅme taslaÄı oluÅturun: Önemli ayrıntılar
Noter seçimi genellikle gayrimenkul alıcısı tarafından yapılır. Mülk satıcısı olarak noteri veya iletişim bilgilerini öğrenir öğrenmez, tüm önemli belgeleri gönderirsiniz. Noter bunlardan yola çıkarak sözleşmenin ilk taslağını hazırlar. Her şey uygunsa noter randevusu ayarlanır. Temel sözleşme içerikleri önceden düzenlenmelidir.
Kontrol listesi: Satın alma sözleÅmesindeki 14 nokta
Sadece şunu sormak istiyorum: Bir satın alma sözleşmesinde nelerin yer alması gerekir? Bazı önemli noktalara daha yakından bakmadan önce, kontrol listesi ile başlayalım.
İşte her satın alma sözleşmesinde düzenlenmesi gereken en önemli noktalar:
- Hangi satın alma nesnesi satılıyor?
- Kim kime satıyor?
- Bununla ne satılıyor? (Hazır mutfak, mülk,…)
- Nasıl satılıyor?
- Ödeme nasıl yapılır? (Nakit, banka havalesi, …)
- Devir teslim tarihi ne zaman?
- Yardımcı ve bakım maliyetlerinin dökümü nedir?
- GeliÅtirme maliyetleri nasıl düzenlenir?
- Herhangi bir olası garanti talebi var mı?
- Nesnenin durumu nedir?
- Nesnenin kusurları var mı?
- Hangi izinler mevcut ve hangileri eksik?
- Maliyetlerin tahsisi
- Noterlik bürosunun yetkilendirilmesi
Alıcı ve satıcı: ayrıntılar
Satın alma konusu görüşülmeden önce, alıcı ve satıcı hakkında kısa bilgiler verilir. İsimlere ek olarak, her iki tarafın doğum tarihleri ve adresleri de not edilmiştir. Bu ayrıntılar daha sonra mülkün doğru yeni sahibine devredildiğinden emin olmak için noter tasdiki sırasında tekrar kontrol edilir.
Bu bilgiler alıcı ve satıcı hakkında verilmektedir:
- İsim
- Doğum tarihleri
- Adres
Ev ve daire: Satın alma amacı ve fiyat
Herhangi bir satın alma sözleşmesinde olduğu gibi, ürün veya satılan nesne ana odak noktasıdır. Bu nedenle, mülk satın alma sözleşmesinin başında tanımlanır. Yer, oda düzeni, mobilyalar, büyüklük, daire tipi ve ev tipi – noter bunun için tapu kayıtlarına bakar. Mülkün satın alma fiyatı da en başta belirtilmiştir.
Bu hususlar sözleşmede nesneye ilişkin olarak daha ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır:
- Gayrimenkul türü
- Konum
- Boyut
- Oda düzeni
- Ekipman
- Varsa kira kontratları ve kiracılar
- Satın alma bedelinin tutarı
- Satın alma bedelinin vadesi
Satın alma sözleÅmesini kontrol edin ve randevu ayarlayın
Satın alma sözleşmesinin taslağı hazır olduğunda, ayrıntılı olarak incelemek için zaman ayırabilirsiniz. Herhangi bir değişiklik talebiniz varsa, noterinizle iletişime geçin ve bunları görüşün. Satın alma sözleşmesinin gerçekçi bir devir teslim tarihi içerdiğinden emin olun. Tarih, hem kullanım değişikliği hem de mülkün takyidat değişikliği ile aynı zamana denk gelmelidir. Ayrıca, mülkün yeni sahibine ancak satın alma bedelinin tamamen transfer edilmesinden sonra devredildiğinden emin olun.
Satın alma sözleşmesini incelerken buna dikkat etmelisiniz:
- Satın alma bedelinin ödenmesinden sonra devir teslim
- Noter, emlakçı vb. ile ilgili masrafların tahsisi
- Gerçekçi devir süresi
İmzalamadan önce kişisel endişeler ne kadar çok tartışılırsa, noter tasdiki için noter randevusu o kadar kısa sürecektir.
Adım 14’e devam edin: Noter randevusu
Mülkünüzü teslim etmeden önce, siz ve alıcı mülk satışını onaylamak için bir noter randevusu alırsınız. Prosedür, süre ve yanınızda getirmeniz gereken belgeler hakkında daha fazla bilgiyi rehberimizde bulabilirsiniz:
Adım 12’ye geri dönün: SatıŠgörüÅmesi ve satın alma fiyatı pazarlıÄı
Bir satış konuşmasında müzakere becerilerine ve ikna gücüne ihtiyaç vardır. Tüm argümanlarınız akıllıca değerlendirilmelidir. Hazırladığınız belgelerin yardımıyla, her bir argümanı ustalıkla destekleyebilmelisiniz. Fiyat pazarlığında altta kalmadığınızdan ve en iyi hangi stratejiyi kullanacağınızdan emin olmak için daha fazlasını burada bulabilirsiniz: