İşbirlikleri: Kooperatifçilik İlkesi – Serbest Meslek Sahibi Yapmak Bölüm 17

İşbirlikleri – İşbirliği ilkesi açıktır, her zaman bir kazan-kazan durumu söz konusudur. Hedeflerin tam olarak formüle edilmesiyle, daha sonraki başarılar doğru bir şekilde değerlendirilebilir. Her iki taraf da fayda sağlıyorsa, işbirliği iyi işlemiştir. Yukarıda açıklandığı üzere, işbirliklerinin en büyük avantajı, şirketlerin pazarlama veya reklam gibi mevcut yapıları kullanması nedeniyle nispeten daha az maliyete yol açmasıdır. “Ä°ndirimler” ve “müşteri hizmetleri” ile ilgili olarak, işbirliklerinin katma değerini en iyi uygulama örnekleriyle zaten tartışmıştık. Burada tekrar şuna geliyoruz: Bir şirket kurmak.

İşbirlikleri: Hedefler ve görevler

Herhangi bir işbirliğinde tüm hedeflerin ve görevlerin önceden açıkça tanımlanmış olması önemlidir. Bunun nedeni, devam eden bir işbirliğinde uygulama ve değişiklik yapmanın zor olmasıdır. Dolayısıyla, olumsuz bir anlaşmayı önceden müzakere ettiyseniz, daha sonra bunu düzeltmeniz mümkün olmayacaktır. Bir işbirliği ortağınızın 10.000 indirim kuponunu paketlerinizde dağıtırsanız, ancak karşılığında sadece bültende sizden bahsederse, her iki eylem de eşdeğer değildir, işbirliği ilkesi bozulur.

Ancak iki şirket arasındaki işbirliği daha da ileri gidebilir. Örneğin, iki markanın ortak yaşamı gibi. Markalı bir bisküviyle kaplanmış klasik çikolata, belirli bir çikolata türüyle kaplanmış dondurma, modern, elektrikle çalışan teslimat hizmeti ve araba markası, araba kiralama şirketi ve havayolu şirketi ve hatta araba paylaşımı. Her iki taraf da sadece reklam yoluyla değil, elbette indirimli koşullar ve olumlu imaj transferi yoluyla da birbirlerinden kazanç sağlıyor. Böylece otomobil üreticisi yeni modellerini sürekli olarak yollarda bulundurur, araç paylaşım sağlayıcısı da yüksek kaliteli araçlara ve satın almada iyi koşullara sahip olur. Her iki taraf için de bir kazan-kazan durumu.

İşletmelerde işbirliği ilkesi

Aklınızda halihazırda işbirliği ortakları veya işbirliği modelleri var mı?

Eğer öyleyse, iş planınızda bunun yeri burasıdır.

  • Her iki taraf da kazançlı
  • Hedeflerin hassas bir şekilde formüle edilmesi
  • Beklentiler ve hedefler
  • Ölçümler, tarihler, maliyetler
  • Görev ve yetkinliklerin dağılımı
  • Maliyetlerin ve sonuçların tahsisi
  • Tüm ortaklar için eşit hak ve yükümlülükler
  • Uzlaşmaya isteklilik
  • Göreceli / Eşit bağlılık
  • Çalışanlar hedefleri bilmeli ve desteklemelidir

Fırsatlar ve riskler

Tebrikler, her şeyi yaptınız! İş fikrinizin içini dışını biliyorsunuz, çeşitli veriler, müşteriler, rekabet, pazar ve fiyat kullanarak onu doğruladınız. Pazarlama konseptinizin yanı sıra satış stratejinizi de biliyorsunuz. Her bir maliyet merkezini ve elbette tüm personel planlamasını biliyorsunuz. Şimdi iş planınızı büyük soruyla sonlandırıyorsunuz, şirketiniz için en büyük fırsatlar ve riskler nelerdir? Ne eksik ne fazla. Burada gerçekçi bir öz değerlendirme yapmanız gerekir. Sadece iş fikriniz için övgülerle dolu değil, aynı zamanda riskler de burada rol oynuyor ve elbette konsepte dahil edilmelidir. Bu, bankalara ve yatırımcılara neye bulaşabileceklerini gösterdiğiniz son seferdir.

  1. Şirketinizin daha da gelişmesini olumlu yönde etkileyebilecek en büyük üç fırsat nedir?
  2. İşletmenizin olumlu gelişimini engelleyebilecek en önemli üç sorun nedir?

Her şey anlatıldı, her şey açıklandı. Şimdi sıra finansal planlamaya geldi.

Rehber Kitap: Kendi işinizi kurmak ve iş planı

Bir emlakçı olarak veya başka bir iş fikriyle kendi işinizi kurmak mı istiyorsunuz? İş planınız ve konseptiniz hakkında ipuçları vererek sizi destekliyoruz. İster tam zamanlı serbest meslek sahibi ister yarı zamanlı serbest meslek sahibi olsun: Kendi işinizi kurmak istiyorsanız, hem önceden hem de operasyonel işletmede pek çok şeyi düşünmeniz gerekir. Doğru fikirden sağlık sigortasına kadar – kendi işinizi kurmak istediğinizde nelere dikkat etmeniz gerekir?

Girişimciler için herhangi bir eğitim veya ileri eğitim bulunmamaktadır. Ya genel müdürsünüzdür ya da değilsinizdir. Her zaman önemli olan kendi hırsınızdır, çünkü her gün gelişmenin tek yolu budur.

Bir bakışta konular:

  1. İş planı
  2. Kurucu ve kurucu ekip
  3. Ürün / Hizmet: USP
  4. Müşteri memnuniyetini artırın
  5. Pazara genel bakış: Müşteriler ve Rekabet
  6. Referans müşteriler: Pozitif görüntü aktarımı
  7. Pazar analizi / doğrulama: iş fikri
  8. Yer seçimi
  9. Pazarlama Kavramı: Dağıtım
  10. Reklam: Google Reklamları, SEO, Gazete, Radyo?
  11. Pazarlama: Medya reklamcılığı, maliyetler ve CPM’ler
  12. Pazarlama: ticari fuarlar, eğitim ve ticari reklamlar
  13. Pazarlama: satış konuşması, telefon görüşmesi ve psikoloji
  14. Pazarlama: promosyonlar, indirimler ve özel teklifler
  15. Pazarlama: Sosyal Medya ve Online Reklamcılık
  16. E-iş: Şirket içinde elektronik ticaret
  17. İşbirlikleri: İşbirliği ilkesi
  18. Finansal planlama: sermaye ve finansman

Genel bakışa dönmek için buraya tıklayın: