Boşanma nafakası: çocuklar, süre, hesaplama ve vergi – Ne kadar süreyle ödeme yapacağım?

Boşanma sonrası nafaka – Federal Ä°statistik Dairesi’ne göre Almanya’da 153.500 evlilik boşanmıştır. Her boşanmada nafaka konusu da gündeme gelir ve müzakerelerde önemli bir nokta haline gelir. Özellikle ortak hesaplar ve ortak gelir söz konusu olduğunda, mali gelecek sorunu genellikle çözümsüz kalmaktadır. Lukinski’nin uzmanları bu nedenle boşanma sonrası nafaka konusundaki tüm önemli soruları yanıtlamaktadır.

Çocuklar ve eşler için nafaka – kanuna göre düzenlemeler

Boşanma sonrasında nafaka konusunun çözüme kavuşturulması, özellikle de müşterek çocuklar evliliğin bir parçasıysa, genellikle kolay değildir. Çocuklar için nafaka talepleri çocuklara bakan ebeveyn tarafından ileri sürülebilir, ancak kendi nafaka talepleri ne olacak? Nafaka talepleri ne zaman ileri sürülebilir ve ne zaman ödenmesi gerekir, ne zaman gerekmez?

Gereklilikler – boşanma sonrası katı düzenlemeler

Ayrılık ile resmi boşanma arasındaki dönemde ayrılık nafakası söz konusudur. Bu hak, daha az kazanan eş tarafından talep edilebilir. Ancak, boşanma kesinleştikten sonra başka kurallar geçerli olur. Prensipte her iki eş de boşandıktan sonra kendi geçimini sağlayabilmelidir, ancak pratikte durum nadiren böyle olmaktadır. Bazı durumlarda, bir nafaka talebi ortaya çıkar. Bunlar arasında müşterek çocukların bakımı, yaşlılık, hastalık / sakatlık veya işsizlikten kaynaklanan taleplerin yanı sıra nafaka tamamlama, eğitim nafakası ve hakkaniyet temelinde nafaka da yer almaktadır.

Kanuna göre bir diğer ön koşul ise nafaka talep eden eşin muhtaç olması ve nafaka talep etmek için bir nedeninin bulunmasıdır. Ancak, nafaka ödeyecek olan eşin de ödeme gücüne sahip olması, yani nafaka talebini ödeyebilecek durumda olması gerekmektedir. Ayrıca, evlilik ne kadar uzun sürmüşse, nafaka talebinde bulunma olasılığı da o kadar yüksektir.

  • Nafaka talep eden eşin muhtaç olması ve nafaka ödeyen eşin ödeme gücüne sahip olması gerekir.
  • Nafaka için bir neden mevcut olmalıdır, aksi takdirde nafaka talep edilemez

Nafakayı kim alıyor ve kim ödemek zorunda?

Nafaka sadece ihtiyacı olanlara ödenir. Bu, kişinin kendi geliri ve varlıklarıyla geçimini sağlayamaması anlamına gelir. Ancak, nafaka talebinde bulunabilmek için ihtiyaç sahibi eşin aktif olarak uygun bir iş bulmaya çalışması gerekmektedir. Eğitim, yaş, yetenekler ve sağlık koşullarına uygunsa uygun kabul edilir. Nafaka alan eşin yeni bir eşle birlikte yaşamaya başlaması halinde, nafaka hakkı BGB madde 1579 no. 2 uyarınca düşebilir.

Nafaka sadece ödeme gücü olanlar tarafından ödenir. Bu, kişinin kendi yeterli geçimini tehlikeye atmadan nafaka ödeyebilmesi anlamına gelir. Bu nedenle nafaka ödeyen eşin her zaman bir muafiyeti olmalıdır. Düsseldorfer Tabelle’ye göre, kişisel ihtiyaçlar hariç aylık kişisel ihtiyaçlar 1.200 Euro’dur.

  • Muhtaç eş, kendi geçimini sağlayamıyorsa nafaka alabilir
  • Ä°mkânı olan eş diğerine nafaka yoluyla destek olmalıdır

Bir avukattan ipuçları – Video

Bakım için zemin – bakım, tamamlayıcı bakım ve yaşlılık bakımı

Nafaka ancak boşanma sırasında nafaka gerekçelerinden biri mevcutsa boşanmadan sonra talep edilebilir. Bu durum daha sonra ortaya çıkarsa, nafaka talep edilemez.

Çocuk bakımı

Çocuk bakım nafakası, boşanmadan sonra üç yaşın altındaki çocuklara bakmak zorunda olan ebeveyn tarafından talep edilebilir. Yasaya göre bu çerçevede işe gitmek makul değildir. Bakımın bir kısmını üstlenecek bir kreş veya büyükanne ve büyükbabalar mevcut olsa bile, ebeveyn evde kalmaya karar verebilir. Çocuklar üç yaşından büyükse, ebeveynin işe geri dönmesi gerekebilir. Çocuklara yeterli bakımı sağlamak için yarı zamanlı çalışmaya kesinlikle izin verilir.
Ancak bazı durumlarda, üç yaşından sonra da hak iddia edilebilir. Okulda sorun yaşanması veya çocuğun hastalanması durumunda, çocuk bakım nafakası daha sonra da talep edilebilir. Buna genellikle vaka bazında karar verilir.

Hastalık nedeniyle bakım

Eski eşlerden biri hastalık nedeniyle artık çalışamayacak durumdaysa, eşinden hastalık nedeniyle nafaka talep edebilir. Kesin kapsam, sağlık bozukluğunun türüne ve kapsamına ayrıntılı olarak bağlıdır. Ancak, rahatsızlıkların her halükarda bir sağlık raporu ile belgelendirilmesi gerekmektedir.

Tamamlayıcı bakım

Nafaka ödemekle yükümlü olan eşin, evlilik için biçimlendirici olan daha yüksek bir gelire sahip olması durumunda, eşten ek nafaka talep edilebilir. Bunu talep edebilmek için, kişinin kendi geliri yaşam koşullarını sürdürmek için yeterli olmayabilir. Tamamlayıcı nafaka, evlilik sonrası nafaka taleplerini tamamlayıcı nitelikte olacak şekilde düzenlenmiştir, yani aradaki fark daha iyi kazanan eş tarafından telafi edilir.

İşsizlik nedeniyle bakım

Boşandıktan sonra yeterli kazanç sağlayacak bir iş bulamayan eş nafaka talep edebilir. Ancak, böyle bir talep sadece hastalık veya yaşlılık nedeniyle bakım veya nafaka talep edilmediği takdirde ileri sürülebilir. Ayrıca, ilgili kişinin iş bulmak için ciddi çaba sarf ettiği de kanıtlanmalıdır.

Yaşlılık bakımı

Eski eş yaşı nedeniyle iş bulamazsa nafaka talep edebilir. Bunun için hangi yaşın uygun görüldüğü duruma göre değişir, ancak genellikle yasal emeklilik için standart yaş sınırlarına denk gelir. Gençler de yaşları nedeniyle olası meslek alanlarında yeterli iş bulamadıklarını kanıtlayarak bu nafakayı talep edebilirler.

Eşitlik temelinde bakım

Yasaya göre, kazanç getirici bir işte çalışamamak için ciddi nedenler varsa ve nafaka almamak büyük ölçüde adaletsizlik olacaksa nafaka talep etmek de mümkündür. Böyle bir durumun ne zaman ortaya çıkacağına ilişkin kesin kurallar verilmemiştir ve davadan davaya farklı kararlar verilmektedir.

Eğitim bakımı

Evlilik beklentisiyle bir eğitim yarıda kesilmiş veya alınmamışsa, eşin evlendikten sonra eğitimi yeniden alma veya başlatma ve eğitim süresince nafaka talep etme imkanı vardır. Ancak bu durumda, eğitimin uygun bir iş bulmak için gerekli olması gerekir. Ancak bakım süresi ortalama eğitim süresi ile sınırlıdır.

Miktar – bu, eşin ne kadar nafaka almaya hakkı olduğudur

Evlilik sonrası nafaka miktarı her zaman her iki eş tarafından eşit olarak belirlenir. İlk olarak, nafaka ile ilgili gelir hesaplanır. Vergiler, sosyal güvenlik primleri, %5’lik sabit oranlı makul mesleki uygulamalar ve brüt gelirin %23’üne kadar olan yaşlılık yardımı için gerçek giderler brüt gelirden düşülür. Eğer eş nafaka ödüyorsa, bu da düşülmelidir. Bu tutarın yedide üçü, yani %43’ün biraz altında bir oran, diğer kişinin kazanç getiren bir işte çalışmaması halinde evlilik sonrası nafaka olarak kesilir. Ancak, nafaka ödemekle yükümlü olan kişinin asgari 1.200 Euro’luk bir tutarı muafiyet olarak tutmasına izin verilmelidir.

  • Miktar, hem ayrılık nafakası hem de eş nafakası için her zaman aynı şekilde hesaplanır
  • Belirli yükümlülükler net gelirden düşülür ve hak bundan doğar

Süre – nafakanın ne kadar süreyle ödenmesi gerektiği

Evlilik sonrası nafakanın ne kadar süreyle ödenmesi gerektiğine dair kanunda kesin bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak prensip olarak ömür boyu nafaka hakkı yoktur. Boşanmadan sonra, ödemeleri zaman içinde sınırlamak veya sıfıra indirmek mümkündür, ancak yalnızca adil ve hakkaniyetli ise, şüphe durumunda aile mahkemesi tarafından incelenir. Nafaka süresinin sınırlandırılmasında, nafaka hakkı olan eşin evlilik nedeniyle, müşterek çocukların bakımı nedeniyle kariyerinde gerileme veya düşük emekli maaşı gibi dezavantajlara maruz kalıp kalmadığı belirleyicidir. Yirmi yıldan uzun süren evlilikler genellikle sınırsız nafaka talebine hak kazanır.

  • Süre kanunda açıkça düzenlenmemiştir
  • Evliliğin süresine ve gidişatına bağlı olarak farklı düzenlemeler bulunmaktadır

Boşanma sonrası nafaka ile ilgili en önemli sorular

Boşanma sonrası mali durum sorusu her zaman konuşulan bir konudur. Bu konudan kaynaklanan anlaşmazlıkları önlemek için yasal durumu ve hakları bilmek önemlidir. Lukinski’nin uzmanları bu nedenle boşanma sonrası nafaka konusundaki tüm önemli soruları yanıtlıyor.

Evlilik sonrası nafaka nasıl hesaplanır?

Evlilik sonrası nafaka, belirli yükümlülükler dikkate alınarak her iki eşin brüt geliri üzerinden hesaplanır. Nafaka nedenine bağlı olarak farklı bir nafaka talebi ortaya çıkar. Kesin meblağlar her bir vaka için ayrı ayrı hesaplanmalıdır.

Eşime ne zaman nafaka ödemem gerekir?

Kısa süreli evliliklerde (genellikle iki yıl veya daha kısa süreli) kadın için nafaka talebi söz konusu değildir. Daha uzun süreli evliliklerde, nafaka gerekçelerinden biri veya daha fazlası ileri sürülebiliyorsa nafaka ödenmelidir. Ancak bu durum vakadan vakaya büyük farklılıklar göstermektedir.

Boşanma ne kadar sürebilir?

Karşılıklı rıza ile emeklilik maaşının denkleştirilmesi yoluyla boşanmalar dört ila altı ay arasında bir süre için planlanmaktadır. Emekli maaşı eşitlemesi olmadan, dostane bir boşanma bir ila üç aya kadar düşmektedir. Ancak eşlerin anlaşamaması halinde, anlaşmaya ne kadar çabuk varıldığına bağlı olarak boşanmalar bir yıl veya daha uzun sürebilir.

Ayrılık nafakasını ne kadar süreyle ödemek zorundasınız?

Ayrılık nafakası yalnızca boşanma resmileşene kadar ödenmelidir. Ayrılık nafakası bu nedenle ayrılık ve boşanma arasındaki bir dönemle sınırlıdır.

Eş nafakası nedir?

Eş nafakası, yüksek kazançlı eş tarafından ayrılık süresince ve evlilik süresinin bitiminden sonra ödenmesi gereken bir transfer ödemesidir. Eş nafakası BGB’de düzenlenmiştir.

Aile hukuku: boşanma, ayrılık yılı, avukat ve masraflar – Video

Boşanma: Çocuklar, Ev ve Prosedür – Rehber Kitap

Gerçekler: Çocuklar, prosedür ve bakım

Hayat: Nedenler, ayrılma yılı ve isim değişikliği

Ev, apartman ve kat mülkiyeti satışı: