Zorlayıcı boşanma: Ayrılık yılı olmadan boşanma – yasa ve istisnalar

Zorlukla boşanma – Zorlukla boşanma son çaredir. Boşanmak için birçok neden vardır, ancak bir ayrılık yılı gözlemlenmeden derhal boşanmak için böyle geçerli bir neden varsa, aile mahkemesinde zor bir boşanma başvurusunda bulunmak mümkündür. Ancak, bu boşanmalar sadece en son çare ve bu nedenle mutlak istisnadır. Kılavuza geri dönün: Boşanma ve Emlak.

Ayrılık yılı olmadan boşanma – özel istisnalarda zor durum boşanması

Bir evlilik boşandığında, bir gerçek temel bir gerekliliktir: ayrılık yılı. Bu, aceleci ve kötü düşünülmüş kararları önlemek ve evlilik kurumunu korumak için kanunen gereklidir. Ancak özel istisnai durumlarda, ayrılık yılı olmadan da boşanma mümkündür. Şimdi bunların hangi istisnalar olduğunu, gerekliliklerinin neler olduğunu ve böyle bir boşanmanın nasıl gerçekleştiğini öğrenebilirsiniz!

Bir bakışta en önemlileri

  • Kanun, olağan ve istisnai hallerde boşanmaları düzenlemektedir. Ä°stisnalar, zor durum yönetmeliği ve zor durum maddesine atıfta bulunmaktadır.
  • Ä°stisnai durumlar kanun tarafından önlenmek istenir ve sadece mutlak acil durumlarda kullanılmalıdır
  • Ayrılma yılı, aceleci kararlara karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yıl eşler tarafından boşanma kararını iyice düşünmek ve mantıklı bir şekilde vermek için kullanılmalıdır.
  • Zorlukla boşanma, herhangi bir kesin yasal yönergeyi takip etmez. Zor bir boşanma için bir neden olup olmadığına her zaman bireysel davada karar verilir.
  • Hakimlerin karar vermesine yardımcı olabilecek belirli koşullar vardır
  • Bir hakim tarafından zor boşanmaya karar verilmeden önce, diğer alternatifler değerlendirilebilir. Bir olasılık, anlaşmazlıkları önceden çözmeye ve zor boşanma nedenini ortadan kaldırmaya çalışan mahkeme kararıyla arabuluculuktur.

Kanuna göre boşanma – normal ve istisnai durumlar

Kanun, iki olağan ve iki istisnai durumda boşanmayı düzenlemektedir. İlk kural, eşlerin her ikisinin de bir ayrılık yılından sonra boşanma başvurusunda bulunması veya bir eşin diğer eşin boşanma başvurusunu kabul etmesinden sonra başarısız bir evliliğin kabul edilmesidir. İkinci kural, eşlerden birinin boşanma davası açtığı ancak diğerinin buna rıza göstermediği durumu açıklar. Yasa, üç yıllık ayrılıktan sonra artık her iki tarafın da rızasının gerekmediğini ve evliliğin kurtarılabileceğinin artık varsayılamayacağı için boşanmanın ilan edilebileceğini belirtmektedir. Her iki durumda da evliliğin başarısız olduğu reddedilemez bir varsayımdır.

Aile mahkemesi artık normal boşanma davalarından iki istisnai davayı biliyor. Aşırı ifa güçlüğü klozu, ayrılık yılı sona ermeden erken boşanmayı, aşırı ifa güçlüğü klozu ise müşterek çocukların menfaati veya eşin özel durumu nedeniyle boşanmanın sürdürülmesini tanımlamaktadır.

  • Kanun, boşanmaları olağan ve istisnai durumlar olarak düzenlemektedir
  • Ä°stisnai durumlar kanun tarafından önlenmek istenir ve sadece mutlak acil durumlarda kullanılmalıdır

Ayrılık yılı – anlamı ve amacı

Ancak, zor boşanma mutlak bir istisnadır. Yasa koyucu evliliği, her iki tarafın da bilinçli ve kalıcı olarak girdiği, sözleşmeye dayalı bağlayıcı bir ilişki olarak görmektedir. Ayrılık yılı, hafife alınan boşanmaların önüne geçmeyi ve bu önemli kararı iyice düşünmek için zaman yaratmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle evliliğin feshi ancak ayrılık yılının bitiminden sonra ve o zaman bile ancak her iki eşin rızasıyla mümkündür. Eşlerden biri hala uzlaşma şansı görüyorsa, boşanma ancak üç yıl sonra her iki eşin de rızası olmadan gerçekleştirilebilir. Böylece yasa koyucu, zor boşanmayı mutlak bir istisna, ayrılık yılını ise bir gereklilik ve kural olarak anlamaktadır.

  • Ayrılık yılı aceleci kararlara karşı koruma sağlamalıdır
  • Bu yıl eşler tarafından iyice düşünmek ve boşanma kararını mantıklı bir şekilde almak için kullanılmalıdır.

Gereklilikler – Zor durumdaki vakalar için kurucular

Zorlu boşanma için bağlayıcı bir kılavuz yoktur ve kararlar her zaman bireysel kararlardır. Bununla birlikte, başlangıç noktası, zor boşanmayı haklı çıkaran özel durum olmalıdır. Bu nedenle başvuru sahibi, en başından itibaren zor durumda olduğuna dair önemli kanıtlar sunabilmeli ve bunları kanıtlayabilmelidir. Yine de genel bir kural olarak uyulması gereken bazı ön koşullar:

Başarısız evlilik

Zor bir boşanma durumunda bile, aile mahkemesi hakimi evliliğin başarısız olup olmadığını önceden resmi olarak incelemelidir. Evliliğin yeniden kurulamaması ile evliliğin mantıksızlığı arasında bir denklem kurulmasından kaçınılmalıdır.

Uzamsal ayırma

Ayrılığın aile mahkemesi hakimi tarafından da bu şekilde tespit edilmesi gerekir. Bu durumda, eşlerin mekânsal olarak ayrı yaşamaları uygun olacaktır. Kural olarak, müşterek konutta yaşamak zor boşanmanın aleyhine bir durumdur.

Diğer eşin şahsında önemli sebep

Zor durumu haklı çıkaran önemli neden her zaman diğer eşin şahsında yatmalıdır. Örneğin, eşlerden biri sadece yeni eşiyle evlenmek için boşanmak istiyorsa, mevcut eşin şahsında önemli bir neden yoktur ve bu neden zorlayıcı boşanma için yeterli değildir.

Sebebin ayrıntılı açıklaması

Zor durumdaki boşanmanın önemli nedeni eş tarafından ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Basit bir iddia yeterli değildir. Durumun makul olmayan zorluğu, yalnızca ilgisiz bir durumla değil, “birbirleriyle evli olmaya devam etmekle” ilgili olmalıdır. Evliliğin süresi konu dışıdır ve sonuç üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Bu nedenle, bir güçlük durumunun mevcut olup olmadığına her zaman bireysel duruma göre karar verilmelidir. Daha iyi bir anlayış için, zor boşanma için reddedilen davalar yardımcı olacaktır. Bu nedenle, aşağıdaki durumlarda zor durum söz konusu değildir:

  • Her evlilikte zaman zaman olduğu gibi, sadece zorluklar, anlaşmazlıklar veya ihtiyaçlar vardır.
  • Sürekli sürtüşme, tekrarlanan devamsızlıklar veya birbirlerinin endişelerini anlamama.
  • Eşlerden birinin yeni bir evlilik yapmak istemesi
  • Ev yönetimi ihmal edilir veya eşlerden birinden sebepsiz yere sürekli kıskançlık sahneleri gelir
  • Bir mantık evliliği mevcuttur ve yalnızca yabancı eş için oturma izni almak amacıyla yapılmıştır.
  • Evlilik sadakati ihlal edilmişse veya eşlerden biri başka bir partnerle evlilik ilişkisi yaşıyorsa.

Zorlu boşanmalarda genellikle ip üstünde yürümek gerekir. Aile mahkemesinin kararı için bireysel durum belirleyicidir. Sebebe bağlı olarak, farklı hakimler zaten farklı kararlar vermişlerdir. Bu nedenle, bir durumun zor boşanma için gerekçe olup olmadığına dair genel bir cevap vermek mümkün değildir.

  • Zorlukla boşanma kesin yasal kurallara uymaz
  • Zor durum boşanması için bir gerekçe olup olmadığına her zaman bireysel davada karar verilir.
  • Hakimlerin karar vermesine yardımcı olabilecek belirli koşullar vardır

Zor durumdaki boşanmaya alternatifler – mahkeme kararıyla arabuluculuk

Ancak, zor boşanmanın yanı sıra başka alternatifler de vardır. Bunlardan biri arabuluculuğa katılmak için mahkeme kararıdır. Hâkim, eşlerin bireysel olarak veya birlikte arabuluculuk hakkında ücretsiz bir bilgilendirme oturumuna katılmalarını ve bunun için bir sertifika sunmalarını emredebilir.

Arabuluculuk, eşlerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olmayı amaçlayan barışçıl bir çatışma çözümü aracıdır. Tarafsız bir üçüncü taraf, çiftin zor çatışmaları çözmesine ve ileriye dönük yeni bir yol bulmasına yardımcı olur. Bu alternatif genellikle boşanmaya müşterek çocuklar dahil olduğunda kullanılır. Bu alternatifin yardımıyla mahkeme, sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesini ve zor bir boşanmanın önlenmesini ummaktadır.

  • Bir hakim tarafından zor boşanma kararı verilmeden önce, diğer alternatifler de değerlendirilebilir
  • Bir alternatif de, anlaşmazlıkları önceden çözmeye ve zor boşanma nedenini ortadan kaldırmaya çalışan mahkeme kararıyla arabuluculuktur.

Boşanma: Rehber, yardım ve ipuçları

Boşanmanın karmaşık olduğu doğru. Ama yalnız değilsiniz! Birçok insan boşanır ve aslında çoğunluk her zaman iyi bir çözüm bulur. Sadece küçük bir yüzde savaşla sonuçlanıyor. Kendinizi iyi hazırlayabilmeniz için boşanma, aile, para ve emlak konularındaki küçük rehberlerimizi ve ipuçlarımızı burada bulabilirsiniz.