İstediğiniz şehirde bir daire kiralayın: rehber, prosedür, fiyatlar, …

Daire kiralamak – Uygun bir kiralık daire arayışından kira sözleşmesine, kira hukukuna ve eski dairenin iadesine kadar – bir daire kiralarken göz önünde bulundurmanız gereken pek çok şey vardır. Kiracı olarak hangi hak ve yükümlülüklere sahip olduğunuzu buradan öğrenebilirsiniz.

Daire kiralamak – Aklınızda bulundurmanız gerekenler

Özel bir mülk sahibinden daire kiralamanın daha ucuz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, kiracılar için kira sözleşmesinde çok küçük yazılan ve daha sonra size çok fazla paraya ve sinire mal olan bazı engeller vardır. Bu nedenle bir emlakçı aracılığıyla daire aramanızı tavsiye ederiz. Lukinski emlak acentemiz aracılığıyla, yalnızca yasalara uygun olarak kiralanmış daireler alacaksınız, böylece daha sonra hoş olmayan sürprizler için endişelenmenize gerek kalmayacak. Tabii ki, daire arayışınızda da daha başarılı olacaksınız, çünkü size bir görüntüleme sırasında göstermekten mutluluk duyacağımız çeşitli boyutlarda ve fiyat aralıklarında çok çeşitli kiralık dairelerimiz var. Ama önce bir kiracı olarak doğru daireyi nasıl bulabileceğinizi açıklayacağız.

Bir daire aramaya başlamadan önce, alan gereksinimlerinizi düşünün. Yeni daireye sizinle birlikte kaç kişi taşınacak, yani kaç yatak odasına ihtiyacınız var? Piyano veya büyük bir plak koleksiyonu gibi daha fazla alan gerektiren eşyalarınız var mı? Daire mobilyalı mı yoksa mobilyasız mı olmalı? Ve kesinlikle balkon, teras veya hatta bahçe gibi açık bir alan mı istiyorsunuz?

İkinci önemli nokta ise bütçe meselesidir. Kiranın ne kadar yüksek olabileceğini düşünün. Gerçekçi olun, çünkü kira her ay zamanında ödenmelidir. Bu yüzden mali durumunuzu gözünüzde büyütmeyin. Diğer harcamalar ve rezervler için de yeterli paraya ihtiyacınız var.

Alan gereksinimleri, özel istekler ve maksimum kira fiyatı netleştirildikten sonra, hayalinizdeki kiralık daireyi aramaya başlayabilirsiniz. Bu amaçla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Lukinski’den bir emlakçı, arama profilinize uyan mevcut tüm kiralık daireleri size göstermekten mutluluk duyacaktır. Elbette, internetteki çeşitli emlak platformlarının yanı sıra bölgesel gazetelere de göz atmakta fayda var. Buna ek olarak, daire sahiplerinin sizinle doğrudan iletişime geçebilmesi için ücretsiz bir arama talebi ilanı verebilirsiniz.

Bir emlakçı aracılığıyla daire bulmanın avantajları

Bununla birlikte, bir emlakçı ile daire aramanın avantajı, emlakçının şehrinizdeki veya belediyenizdeki emlak piyasasını çok iyi bilmesidir. Lukinski emlak ajansından emlak danışmanımız işlerin çoğunu sizden alır ve ayrıca mevcut yasal durum ve sözleşmeler hakkında çok bilgilidir. Emlakçı aracılığıyla uygun bir daire bulduktan sonra, önce bekleyip görmelisiniz. Bunun nedeni, mal sahibinin de sizi kiracı olarak kabul etmesi gerektiğidir. Kabul edildikten sonra, emlakçı veya ev sahibi size kira sözleşmesini sunacaktır. Form kiracılık sözleşmeleri yaygındır. Ancak teorik olarak, kira sözleşmeleri de serbestçe formüle edilebilir.

İpucu: Sözleşmede mevcut yasalarla çelişen hükümler varsa, bunlar geçersizdir.

Ayrıca çoğu ev sahibinin, kiracılık süresi boyunca kendilerinde bırakmanız gereken ve dairenin iyi durumda olması koşuluyla taşındığınızda geri alacağınız bir depozito istediğini unutmayın. Bunun nedeni, ev sahibinin siz taşındıktan sonra herhangi bir hasarı ödemek için depozitoyu tutmasıdır.

Kira sözleşmesi başarıyla tamamlandıktan ve anahtarlar teslim edildikten sonra, kiracılığın başlangıcında yeni dairenize taşınabilirsiniz. Bazı bürokratik işlerinizi halletmeyi unutmayın. Bankaları, sigorta şirketlerini ve abonesi olduğunuz tüm dergi yayıncılarını yeni ev adresiniz hakkında bilgilendirin. Yeni adresinizi iki hafta içinde belediyeye bildirmeniz özellikle önemlidir.

Daire Kiralama – Ä°puçları & Püf Noktaları – Video

Gayrimenkul tekliflerinde şimdiden Kiracılık Hakları Yasası’na tabi bir daire arayın

Birçok daire kiracısının bilmediği şey, her dairenin Kiracılık Yasasına (MRG) tabi olmadığıdır. Ev sahibi ile aranızda bir anlaşmazlık olması durumunda bu durum her zaman sorun yaratabilir. Eski binaların çoğu bu yasa kapsamına girmektedir. Ancak, bilmeniz gereken çok sayıda istisna da vardır.

Yeni bir kiralık daire ararken, gelecekteki bir kiracı olarak MRG tarafından korunup korunmadığınıza şimdiden dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni, kira artışlarına ilişkin düzenlemeler ve işten çıkarılmaya karşı koruma gibi birçok önemli hakkın bundan kaynaklanıyor olmasıdır. Kiracılık Yasası tüm kiracılıklar için aynı şekilde geçerli değildir. Tam uygulama, kısmi uygulama ve uygulamama gibi farklılıklar vardır. Kısmi uygulama, Kiracılık Yasasının yalnızca sınırlı bir ölçüde uygulanabilir olduğu anlamına gelir. Özetle, MRG’den feshe karşı koruma, süre sınırları, teminat depozitoları ve ölüm durumunda düzenlemelere ilişkin hükümlerin geçerli olduğu söylenebilir.

Gelecekteki kiralık dairenizin tamamen MRG düzenlemelerine tabi olmasını istiyorsanız, aşağıdaki kriterlere dikkat edin:

  • Kiralanan daire 1.7.1953 tarihinden önce inşa edilmiş ve ikiden fazla dairenin kiralandığı bir yapıda mı?
  • Ä°kiden fazla kiralık nesnenin bulunduğu 9.5.1945 tarihinden önce inşa edilmiş bir evde özel olarak kiralanmış bir kat mülkiyeti mi?
  • Ä°stenen daire, ikiden fazla daire sunan sübvansiyonlu bir kiralık konut binasında kiralık bir mülk mü?
  • Ä°stediğiniz daire 31.12.2001 tarihinden sonra inşaat ruhsatı verilmiş bir çatı katı dairesi mi?
  • Yoksa konutunuz, sahibinin 30.9.2006 tarihinden sonra ruhsat aldığı bir ekleme ile yeni mi oluşturuldu?

Ayrıca, dairenin 30 Haziran 1953 tarihinden sonra kamu konutu sübvansiyonu olmadan inşa edilmiş bir binada bulunması halinde MRG tamamen uygulanabilir. Ayrıca, 8.5.1945 tarihinden sonra inşa edilmiş bir evde kat mülkiyeti kiralarsanız, Kiracılık Yasası tarafından tamamen korunursunuz.

Bir daire ararken, müstakil veya yarı müstakil bir evde, çatı katında üçüncü bir birim olsa bile, tekliflerle karşılaşırsanız, MRG geçerli değildir. İşvereniniz tarafından size sağlanan hizmet veya şirket daireleri de Kiracılık Yasasına tabi değildir. Ayrıca, mesleki nedenlerle geçici bir yer değişikliği nedeniyle A veya B kategorisinde ikinci bir ev kiralarsanız MRG kapsamında koruma alamazsınız. Aynı durum, başka nedenlerle sadece altı ay veya daha kısa bir süre için geçici olmaları halinde bu ekipman kategorisindeki daireler için de geçerlidir. Kiracılık Yasası ayrıca tatil evleri, öğrenciler veya yaşlılar için evler ve hayır kurumları tarafından kiralanan daireler için de geçerli değildir.

Eski kiralık daireyi uygun koşullarda iade edin

Yeni daireniz için kira sözleşmesini imzalayıp taşındıktan sonra, eski dairenin iadesi ile ilgilenmeyi unutmamalısınız. Eski kira sözleşmesini zamanında feshettiniz mi? Ev sahibi boş daireyi çoktan gördü mü? Yoksa depozitonun tamamını size geri ödemeden önce sizden bazı “kozmetik onarımlar” mı talep ediyor?

Çoğu durumda, ev sahibi dairenin yeni boyanmış olarak teslim edilmesini ister. Eski dairede yapılacak kozmetik düzeltmeler yine de kira süresi içinde yapılmalıdır. Bununla birlikte, kira sözleşmelerinde böyle bir maddenin ne zaman etkili olduğunu ve ne zaman olmadığını bilmek iyidir. Hiç boyama yapmanıza gerek kalmayabilir. Kira sözleşmenizde onarımları kendi başınıza ve masrafları size ait olmak üzere yapmanız gerektiğini belirten bir madde bulursanız, bu tür maddelerin genellikle yasal olarak geçersiz olduğunu bilmelisiniz. Bunun nedeni, hemen hemen her kira sözleşmesinde ev sahibine devredilmesine rağmen, kozmetik onarımların ev sahibinin sorumluluğunda olmasıdır. Zaten yenileme yaptıysanız, Federal Adalet Mahkemesi’ne göre tazminat davası açabilirsiniz. Ancak bu tazminat talebi, kiracılığın sona ermesinden altı ay sonra zaman aşımına uğrar.

Ancak, kiracılığınız sırasında duvarları gösterişli bir renge boyadıysanız, duvarları boyamanız gerekir. Bunun nedeni, ev sahibinin dairenin duvarlarını nötr bir renkte geri alma hakkına sahip olmasıdır. Ev sahibi dairenin tamamen yenilenmesini talep ederse, eli boş dönecektir. Federal Adalet Divanı’na (BGH) göre, kiracı olarak sadece kendi neden olduğunuz hasarı onarmak zorundasınız.

İpucu: Bölüm 28, Paragraf 4, Cümle 3, II’ye göre. BV, kozmetik onarımlar arasında duvarların ve tavanların, iç kapıların, pencerelerin ve dış kapıların yanı sıra zeminlerin badanalanması, duvar kağıdıyla kaplanması ve boyanması yer almaktadır. Örneğin, yasal anlamda “kozmetik onarımlar” kapı ve pencerelerin dışının boyanmasını veya parke zeminlerin zımparalanmasını ve sızdırmazlığının sağlanmasını içermez. Aynı şekilde, bu onarımlar zemin kaplamalarının yeniden döşenmesini, duvar işlerini veya yıpranmış bir halının değiştirilmesini içermez. Tamamen yenilenmiş bir daire aldıysanız, yalnızca yukarıda belirtilen kozmetik onarımları yapmanız gerekir.

Sonuç: Bir daire kiralamak heyecan verici bir konudur ve sadece doğru kiralık daireyi bulmak için değil, aynı zamanda yasal olarak uyumlu bir kira sözleşmesine dahil olmak için de biraz bilgi gerektirir. Lukinski emlak acentesi olarak uygun bir kiralık daire bulmanıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız. Sadece bizi arayın! İstediğiniz bölgede sizin için uygun daireleri göstereceğiz.