Bir daire veya ev kiralamak: Nelere dikkat etmeliyiz? Emlak, Vergi ve Rehberlik

Bir mülkü kiraya vermek harika bir ek gelir olabilir, ancak aynı zamanda ana işiniz haline de gelebilir. Ev sahiplerinin kiracıya karşı birçok görevi vardır ve mülke özen göstermeleri gerekir. Ancak, bu başarılı olursa, çok fazla kâr elde edilebilir. Mülkünüzü en iyi şekilde nasıl kiraya verebileceğinizi ve sizin için doğru kiracıyı nasıl bulabileceğinizi açıklıyoruz.

Bir daire veya evin kiraya verilmesi – doğru kiracılar, uygun bir kira sözleşmesi ve

Kirayı nasıl doğru ayarlayabilirim? Reklamımın çekici görünmesini nasıl sağlayabilirim? Peki uygun ve adil bir kira sözleşmesini nasıl hazırlayabilirim? Tüm bu sorular gelecekteki bir ev sahibi tarafından sorulur, çünkü bir mülkü başarılı bir şekilde kiraya vermek çok fazla uzmanlık ve deneyim gerektirir. Ancak, birkaç basit adımı izlerseniz, başarılı bir ev sahibi olma yolunda sıçrama yapabilir ve kazancınızdan kâr edebilirsiniz.

Bir bakışta en önemlileri:

  • Ev sahiplerinin, örneğin kiracı değişikliğinin organize edilmesi veya kiracı için yıllık hizmet bedeli beyanının hazırlanması gibi birçok görevi ve görevi vardır.
  • Kira, yerel kira endeksi yardımıyla belirlenebilir, ancak ilgili bölgede kira kontrolü olup olmadığı her zaman dikkate alınmalıdır.
  • Kira sözleşmesi kiracı ve ev sahibi için adil olmalı ve tüm önemli noktaları düzenlemelidir
  • Doğru kiracıyı seçerken önemli olan sadece sempati etkisi değil, aynı zamanda kredi itibarı gibi diğer önemli faktörlerdir
  • Tanıtım, mülkle ilgili tüm önemli gerçekleri içermeli ve profesyonel fotoğraflarla ikna edici olmalıdır.
  • Görüntüleme hem açık hem de kapalı bir randevu olarak mümkündür ve esas olarak ilgilenen tarafların sayısına bağlıdır
  • Daire ancak kira depozitosu ve ilk ayın kirası ödendikten sonra teslim edilir. Sayaç okumalarını ve mevcut hasarı belgeleyen bir protokol hazırlanır.

Kiraya vermenin günlük rutini – bunlar bir mülkün ev sahibinin görevleridir

Ev sahibi olmak isteyen herkes, bir mülkün kendi bakımını yapamayacağının farkında olmalıdır. Ev sahibinin de kiracılığı sürdürmek için görevleri ve yükümlülükleri vardır. Bu görevler arasında, örneğin, kiracı için yıllık hizmet bedeli beyanının hazırlanması, vergi dairesi için yıllık karlılık sunumu, kiracı değişikliğinin organizasyonu, mülkte tadilat veya onarımlar ve tabii ki mal sahipleri toplantısına katılım yer almaktadır. Başlangıçtaki duruma bağlı olarak, görevlerin büyük bir kısmı bir mülk yöneticisi tarafından devralınabilir, ancak ev sahibi olmak her zaman bir zaman taahhüdü içerir. Bunu mümkün olduğunca düşük tutmak istiyorsanız, uzun vadeli bir taahhüt elde etmek için kalıcı bir kira sözleşmesi imzalamaya çalışmalısınız.

  • Ev sahiplerinin birçok görevi ve görevi vardır
  • Bunlar arasında örneğin kiracı değişikliğinin organizasyonu veya kiracı için yıllık hizmet bedeli beyanının hazırlanması yer almaktadır.

Doğru kira – kira endeksine yönlendirme

Doğru kira sadece başarı için belirleyici değil, aynı zamanda kiralama için de son derece önemlidir. Uygun bir kira bedeli belirlerken, her zaman ilgili şehrin yerel kira endeksi size rehberlik etmelidir. Bu, kendi mülkünüzün kategorize edilebileceği konum, boyut, inşaat yılı veya dairenin mobilyaları gibi kriterler sunar. Bu başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra, “yerel karşılaştırmalı kira” olarak adlandırılan değer okunabilir. Bu, ev sahipleri için bir oryantasyon değeri sağlar. İlgili bölgede bir kira freni varsa, mülkün kirası “yerel karşılaştırılabilir kiranın” %10 üzerinde olabilir. Eğer yoksa, kira bedeli “yerel karşılaştırmalı kira bedelinin” %20 üzerinde olabilir.

İstisnalar yalnızca aksi takdirde zarar edileceği kanıtlanabiliyorsa yapılır. Ancak, kira %50’yi aşarsa, yasa “tefecilik” varsayar, bu nedenle burada da sınırlar vardır. Kira bedeli her zaman bireysel olarak belirlenmelidir. Bölgeye ve mülke bağlı olarak, “yerel karşılaştırmalı kirayı” korumak veya makul bir yüzdeye kadar aşmak mantıklıdır.

  • Kira bedeli yerel kira endeksi yardımıyla belirlenebilir
  • Ä°lgili bölgede kira freni olup olmadığı her zaman dikkate alınmalıdır

Kira sözleşmesi – her iki taraf için de adil

Kira sözleşmesinin hazırlanması çok önemlidir ve genellikle internetten temin edilebilecek ilk forma güvenmek mümkün değildir. Yönetmeliklere bağlı olarak, sözleşme ya ev sahibi ya da kiracı dostudur. İdeal olarak, her ikisi de olmalı ve tüm önemli noktaları kapsamalıdır. Örneğin, evcil hayvan beslemeye ilişkin düzenlemeler, kiracının temizlik yükümlülükleri, taşınma sırasındaki tadilat çalışmaları, alt kiraya verme seçenekleri veya hizmet ücretleri için peşin ödeme miktarı gibi. Belirsiz düzenlemelerden veya kiracı için açıkça dezavantajlı olan düzenlemelerden kaçının.

En iyi durumda, kira sözleşmesi her iki taraf için de adil olur ve yoruma yer bırakmaz. Kiracı veya ev sahibini koruma derneğinin hazır kira sözleşmeleri genellikle çok ayrıntılı ve uygundur, ancak her zaman bireysel durumda kontrol edilmelidir. Açık sorular veya sorunlar olması durumunda, profesyonel bir emlakçı yardımcı olabilir ve durumu düzeltebilir.

  • Kira sözleşmesi hem kiracı hem de ev sahibi için adil olmalıdır
  • Bir kira sözleşmesi tüm önemli noktaları düzenlemelidir

Doğru kiracıyı bulmak – sempati ve önemli temel veriler

Doğru kiracıyı seçmek her zaman kolay değildir ve yanlış karar verilmesi halinde birçok soruna ve maliyete neden olabilir. Kiracı seçerken sadece sempati etkisini göz önünde bulundurmamalı, aynı zamanda önemli temel verileri de elde etmelisiniz. Bu, bir kredi kontrolü ve son gelirin kanıtlanmasını, kiracının kendi kendini değerlendirmesini ve kira borcu olmadığına dair bir sertifika alınmasını içerir. Tüm bu temel veriler sizi tatmin ediyorsa, potansiyel kiracının kişisel izlenimi önemlidir. İzleme randevusunda onları şahsen tanımak birçok soruyu açıklığa kavuşturabilir ve karar vermenize yardımcı olabilir. Sempati etkisi göz ardı edilmemelidir, çünkü kiracı ve ev sahibi arasındaki iyi bir ilişki, gelecekteki sorunları ve anlaşmazlıkları önlemeye ve uzun vadeli bir kiracılık elde etmeye yardımcı olur.

  • Doğru kiracıyı seçerken önemli olan sadece sempati etkisi değildir
  • Kredi itibarı gibi diğer birçok faktör önemlidir

Ä°fşa ve görüntüleme randevusu – ideal kiracıya giden yol

Kiracı ararken her şeyin en iyisi ve en sonu ifşadır. Potansiyel kiracının dairede gördüğü ilk şeydir ve bu nedenle iyi bir ilk izlenim bırakmalıdır. Büyüklük, mobilyalar, kira, yan maliyetler ve konum gibi en önemli temel verilere ek olarak, ev sahipleri enerji sertifikasının en önemli temel rakamlarını emlak ilanında yayınlamakla yükümlüdür. Ayrıca, mülkün özel nitelikleri de burada vurgulanmalıdır. Örneğin, ev sahibi tarafından sağlanan çatı terası, sıva veya hazır mutfak, mülkün değerini artıran ve daha yüksek bir kirayı haklı çıkaran ve aynı zamanda olası kiracıların dikkatini çeken özelliklerdir. Metrekare sayısının sergide doğru belirtildiğinden emin olun. Kira bu rakama dayandığından, doğru olması gerekir, aksi takdirde kiracılar yine de fazla ödeme talep edebilirler. Kirayı hesaplarken eğimli çatılara, alçak tavanlara ve teras veya balkonların doğru hesaplanmasına özellikle dikkat edin.

Görüntüleme randevusu farklı şekillerde gerçekleşebilir. Birçok potansiyel kiracı için, tüm potansiyel kiracıların daireyi bağımsız olarak gördüğü ve daha sonra size bir öz bildirim, bir ön yazı ve diğer belgelerle birlikte küçük bir başvuru gönderdiği açık bir görüntüleme mümkündür. Bunlara dayanarak daha sonra bir kiracı seçebilirsiniz. Ancak, daireyi olası kiracılara gösterebileceğiniz ve böylece avantajları bir kez daha netleştirebileceğiniz ve insanları daha iyi tanıyabileceğiniz kapalı görüşler de mümkündür. Hangi türü tercih edeceğiniz kişisel zevkinize bağlıdır.

  • Tanıtım, mülkle ilgili tüm önemli gerçekleri içermeli ve profesyonel fotoğraflarla ikna edici olmalıdır.
  • Ziyaret hem açık hem de kapalı bir randevu olarak mümkündür

Dairenin doğru şekilde devredilmesi – devir protokolü ve depozito

Daire teslim edilmeden önce, kiracının kira depozitosunu ve ilk ayın kirasını ödemiş olması gerekir. Eğer durum böyle değilse, bu gerçek kiracının ödeme morali hakkında şüphe uyandırır ve genellikle iyiye işaret değildir. Devir planlandığı gibi gerçekleşirse, bir devir protokolü tutulur. Bu, dairenin her odasındaki, kilerdeki, garajdaki ve tavan arasındaki mevcut teklifleri belgelemektedir. Ayrıca elektrik, su ve gaz sayaçları da belgelenmektedir. Bir daireyi teslim ederken, her iki tarafın da mümkün olduğunca tarafsız olması gereken ikinci bir kişiyi tanık olarak yanlarına almaları ve mahkemede anlaşmazlık olması durumunda protokolün varlığını güvence altına almaları tavsiye edilir. Ancak her durumda protokol, mülkten ayrıldıktan sonra her iki tarafça da imzalanmalı ve belgelerde saklanmalıdır.

  • Daire ancak kira depozitosu ve ilk ayın kirası ödendikten sonra teslim edilir.
  • Devir teslim sırasında, sayaç okumalarını ve mevcut hasarı belgeleyen bir protokol hazırlanır

Ev veya daire kiralamayla ilgili en önemli sorular

Özellikle deneyimsiz veya yeni başlayanlar için gayrimenkul kiralama konusu birçok soruyu beraberinde getirir. Doğru kiracı kim? Adil bir kira sözleşmesini nasıl hazırlayabilirim? Bir ev sahibi olarak yükümlülüklerim nelerdir? Deneyimli bir emlakçının desteği bu sorulara yardımcı olur, ancak bu seçenek her zaman para kaybetmeyi içerir. Tüm soruların sizin için yanıtlanmasını ve ev sahibi olarak başarılı bir başlangıç yapmanızı sağlamak için Lukinski’nin uzmanları bir ev veya daire kiralamakla ilgili en önemli soruları yanıtlıyor.

Bir reklamın en önemli içeriği nedir?

İlan, mülk hakkında boyut, konum, mobilyalar, enerji sertifikası, kat planı, kira fiyatı ve yan maliyetler gibi tüm önemli bilgileri içermelidir. Bununla birlikte, ilgili taraflara mülkün ilk izlenimini aktaran fotoğraflar özellikle önemlidir.

Kira sözleşmesinin noter tarafından kontrol edilmesi gerekiyor mu?

Kira sözleşmesinin noter tarafından kontrol edilmesi gerekmez. Noter en fazla mevcut tüm düzenlemelerin yasal olarak izin verilip verilmediğini kontrol edebilir, ancak belgenin noter tarafından onaylanması gerekmez.

Daire devir teslim protokolü zorunlu mu?

Düz devir protokolü kanunen zorunlu değildir, ancak genellikle yine de yapılır. Hem kiracıyı hem de ev sahibini korur ve sadece her iki taraf için de faydalıdır.

Kira bedelinin kira endeksi üzerinden mi belirlenmesi gerekiyor?

Kira bedeli, kira endeksi üzerinden belirlenmelidir. Bu, fiyatların belirli bir aralıkta tutulmasına ve kiracılar için adaletin sağlanmasına yardımcı olur.