Yaşlılıkta mülk: Ev ve daire satmak … ne yapmalı? Sizin için 4 alternatif

Yaşlılıkta gayrimenkul – Hayatın birçok yönü vardır ve birçok hikaye yazar. Ancak bir noktada, kendi dairenizin veya evinizin çok büyük geldiği bir zaman gelir. Aynı zamanda, kişinin emekli maaşının çok az bir kısmı kalır ve emeklilik hükümleri daralır. Ne yapmalıyım? Birçok mülk sahibi bu soruyla karşı karşıyadır.

Emeklilik yaşında mülk satışı

Bir mülkün satışıyla ilk kez karşılaşanlar için bugün mülk satışını ve aynı zamanda kat mülkiyetinizden veya evinizden henüz tamamen ayrılamıyorsanız mülk sahibi olarak sahip olduğunuz iki alternatifi açıklamak istiyorum. Kısmi satış ve gayrimenkul rantı. Buna ek olarak, “sadece” likidite söz konusuysa bir alternatif de ipotek kredisidir.

Satmanız gerekiyorsa veya paraya ihtiyacınız varsa:

  1. Doğrudan satış – Tam satış
  2. Kısmi satış – Orantılı, tamamen satış opsiyonlu
  3. Gayrimenkul emeklilik maaşı – Aylık ödeme ile tamamlayın
  4. İpotek kredisi – kredi ile finansman

Ek olarak, konuyla ilgili ekstra bir ipucu: Doğru miras bırakma.

Ev / daire satışı – Seçenek 1

Nihai karar, mülkün doğrudan yeni sahibine satılması olacaktır. Önce sürece, sonra da şu soruya bakalım: Emlakçı ile mi yoksa emlakçı olmadan mı satış?

Adım adım satışa

Tipik satış süreci (basitçe açıklamak gerekirse) 3 aşamaya bölünmüş 18 adımdan oluşur. İlk olarak, satış zamanından satış fiyatının hesaplanmasına ve teşhire kadar hazırlık gelir.

Bunu, pazarlama stratejisinden başlayarak, kişisel ağlardan emlak platformlarına, ilgili taraflarla iletişime, bireysel kredi kontrollerine ve mülk incelemelerine kadar nispeten zaman alan satış aşaması takip eder. Somut ilgili taraflarla satış görüşmeleri ve tabii ki nihai satış fiyatı veya satın alma fiyatının müzakere edilmesi bunu takip eder.

Son olarak, satın alma sözleşmesi, noter randevusu, satın alma fiyatı transferi ve mülkün tesliminin takip ettiği satış sürecine gelirsiniz.

18 adımda kontrol listesi

Gayrimenkul satışında 3 aşama

  1. Hazırlık: Mülk hazırlama ve satış
    1. Finansal planlama ve satış zamanlaması
    2. Emlakçı kiralayın
    3. Kayıtlar ve belgeler
    4. Mülk değerini artırın
    5. Teklif fiyatını belirleyin
    6. İfşa oluşturun
  2. Satış aşaması: mülkün pazarlanması ve alıcıların bulunması
    1. Pazar mülkü
    2. Potansiyel alıcılarla iletişim
    3. Potansiyel alıcıları filtreleme ve seçme
    4. Kredi kontrolü
    5. Görüntüleme tarihleri
    6. Satış görüşmesi ve satın alma fiyatı pazarlığı
  3. Satış işlemi: Devir teslimine kadar satın alma sözleşmesi
    1. Noter ile satın alma sözleşmesi düzenleyin
    2. Noter randevusu
    3. Tapu kaydı girişi ve ödeme işlemleri
    4. Mülkün teslim edilmesi
    5. Noter ücretleri ve komisyoncu komisyonu
    6. Vergi ödeyin

Emlakçı ile mi yoksa emlakçı olmadan mı satış?

Gayrimenkul satışı konusunda deneyiminiz yoksa, bir emlak danışmanının uzmanlığına güvenmelisiniz. Satış sürecinde görebileceğiniz gibi, zamana, belgelere ve aynı zamanda örneğin potansiyel alıcıların kredi kontrolü hakkında bilgiye ihtiyacınız vardır, böylece bir satışla sonuçlanmayan 30 ziyaret gerçekleştirmezsiniz. Buna ek olarak, mülk değerlemesi gibi faktörlerin yanı sıra reklamların ve teşhirlerin bakımı da söz konusudur. Buna ek olarak, bazı insanlar için duygusal yük de söz konusudur.

Başta da söylediğimiz gibi, kat mülkiyetinizden veya evinizden henüz tamamen ayrılamıyorsanız, alternatifler vardır.

Kısmi satış: Orantılı satış / ikamet hakkı – Seçenek 2

Mülkünüzün kısmen satın alınması veya kısmen satılması durumunda, mülkün tek sakini ve kullanıcısı olarak kalma avantajına sahip olursunuz. “Ä°ntifa hakkı”, mülkün yeni sahibi olmanıza rağmen mülkünüzde yaşama ve mülkünüzü kullanma hakkına sahip olduğunuz anlamına gelir.

Kısmi satış nasıl işliyor?

Aynı zamanda, mülkünüzün bir kısmını bir finans şirketine satıyorsunuz. Böylece finans şirketi mülkünüzün ortak sahibi haline gelir. Finans şirketleri, arsa, kat mülkiyeti, ev, apartman ve hatta ticari ve özel gayrimenkul olsun, hemen hemen her tür gayrimenkulden hisse satın alır. Bu durumda satılan pay genellikle %10 ile %50 arasındadır.

Genellikle, satılan kısma ek olarak, doğrudan 10 yıl, 15 yıl veya 20 yıl içinde tamamlanan komple bir satış görüşülür.

Hemen tarif edeyim:

  • Finans şirketi mülkün hisselerini satın alır
  • FU kısmi mal sahibi olur; tek ikamet / kullanım hakkına sahip olursunuz
  • Bunun için bir kullanım ücreti ödersiniz (aylık)

Kullanıcı ücreti tahakkukları (yarı kira)

Kısmi satış durumunda, koşullara özellikle dikkat etmelisiniz. Kısaca açıklamak gerekirse: Yıllık olarak satılan miktarın %3 ila %5’ini orantılı olarak geri ödersiniz. Bu, kullanıcı ücreti olarak bilinir. Mülkünüz için alabileceğiniz bir konut kredisi ile karşılaştırıldığında, bu %2 ila %4 daha fazladır, çünkü bir konut kredisi ile şu anda yalnızca yaklaşık %1 oranında ödeme yaparsınız.

Kısmi Satış / Mortgage Kredisi Karşılaştırması:

  • Kısmi satış: min. yıllık %3 – %5
  • İpotek kredisi: şu anda yıllık %1.

p.a. = yıllık

Neden bazıları yine de kısmi satışı tercih ediyor? Bir finans şirketine satış nispeten hızlıdır, kredi kontrolü yoktur, hızlı satın alma fiyatı transferi, özellikle yaşlılıkta likidite sıkıntısı durumunda hızlı bir alternatiftir.

Kısmi satış özetlenmiştir:

2. seçenek ile %10 – %50 satış: kısmi satış.

Gayrimenkul Emeklilik: Satış / Oturma Hakkı – Seçenek 3

Gayrimenkul emekliliği özellikle daha yüksek bir yaşa, genellikle 70, 75 yaşına ulaşmış kişiler için ilgi çekicidir.

Gayrimenkul rantı şu anlama gelir: Mülkünüzü (doğrudan) tamamen satarsınız, ancak ömür boyu ikamet ve kullanım hakkını elinizde tutarsınız. Buna ek olarak, aylık küçük bir miktar alırsınız. Bazıları için bu iyi bir çözümdür. Çünkü artık bakım masraflarıyla da ilgilenmek zorunda değilsiniz, yeni mal sahibi bununla ilgileniyor.

Kısmi bir satışla karşılaştırıldığında, yaşlılığınızda nispeten kaygısızsınız. Gayrimenkul emeklilik maaşını bir kez daha özetleyelim.

Gayrimenkul emekliliği basitçe açıklanmıştır:

  • Doğrudan, komple satış
  • Ömür boyu ikamet ve kullanım hakkı
  • Satıcıdan küçük, aylık “ekstra emeklilik maaşı”
  • Bakım maliyeti yok

Kendi mülkünüzde kaygısız bir yaşlılık:

Ä°potek kredileri: Sadece likidite mi? – Seçenek 4

Son olarak, 4 numaralı seçenek: Tek endişeniz likidite ise.

Likidite sorunları nedeniyle yaşlılıkta mülkünüzü satmak istiyorsanız, satmak yerine konut kredisi almanız tavsiye edilir. Böyle bir ipotek kredisi, örneğin kısmi bir satış için kullanıcı ücretinden önemli ölçüde daha ucuzdur. Ayrıca bir parça sahibine hisse vermeden mülkün %100 sahibi olarak kalırsınız.

Ev bankanızdan tavsiye ve gerekirse 2, 3 alternatif alın.

Konuyla ilgili ekstra ipucu: Doğru miras bırakma

Hala çocuklarınız, torunlarınız, yakın akrabalarınız veya gayrimenkulünüzü miras bırakmak istediğiniz başka kişiler var mı? O zaman erken bir aşamada dünya hakkında düşünmeye değer! Bir yandan vergiden tasarruf ederken diğer yandan da bağış yapmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

Beklenen miras: Taxes & Co.

İpucu! Çok geç olmadan, ebeveynlerinizle ve büyükanne ve büyükbabanızla miras hakkında erkenden konuşun. Çünkü erken bir miras, başta vergiler olmak üzere masraflardan oldukça tasarruf etmenizi sağlayabilir. Erken miras hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz:

Mirasçılar için:

Doğru miras bırakma, çoğu zaman çocuklar arasındaki anlaşmazlıkları önlemek anlamına da gelir.

Önlem alın!