Boşanma anlaşması: sınırlar, içerik ve doğru form

Boşanma anlaşması – Boşanma artık önlenemiyorsa, en azından iki eş arasında dostane bir şekilde çözülmelidir. Dostane bir boşanma, ilgili tüm taraflar için en basit ve en uygun maliyetli olanıdır. Bir boşanma anlaşması, karşılıklı rıza ile boşanmaları mümkün olduğunca karmaşık hale getirmeye yardımcı olur ve boşanma ile ilgili tüm önemli konuları önceden çözüme kavuşturur. Bunlar genellikle nafaka talepleri, malların paylaşımı ve müşterek çocukların velayetini içerir. Kılavuza geri dönün: Boşanma ve Emlak.

Karşılıklı rıza ile boşanmalar – boşanma anlaşması bunu mümkün kılar

Çekişmeli boşanmalar genellikle ailelerde istenmeyen sonuçlara ve sorunlara yol açmaktadır. Özellikle ortak çocuklar söz konusu olduğunda, tatsız boşanma konusunun hızlı ve sorunsuz bir şekilde çözüme kavuşturulması muhtemelen herkes için avantajlıdır. Boşanma anlaşması ile anlaşmalı boşanmalar, tüm önemli konuların önceden çözülmesine yardımcı olur ve çözüme kavuşturur. Ancak bu anlaşmaların sınırları nelerdir, neleri düzenleyebilirler ve nasıl bir şekle ihtiyaç duyarlar?

Bir bakışta en önemlileri:

  • Boşanma anlaşması, boşanmayı mümkün olduğunca basit hale getirmek için olası tüm anlaşmazlık noktalarını boşanma öncesinde çözmeye çalışır. Bunlar arasında örneğin nafaka, müşterek çocukların velayeti, müşterek malvarlığı prosedürü veya müşterek aile adının devamı yer almaktadır.
  • Boşanma anlaşması temelde belirli bir form gerektirmez, ancak bir anlaşmazlık durumunda her ikisi de kanıt olarak kullanılabileceğinden, noter tarafından onaylanması veya mahkemede kaydedilmesi önerilir.
  • Bu avantajlar her şeyden önce dostane bir boşanma isteyen çiftler tarafından kullanılabilir. Ancak, boşanma anlaşmaları çekişmeli boşanmalar veya sadece bir eşin istediği boşanmalar için uygun değildir
  • Boşanmanın sonuçlarına ilişkin anlaşma, eşlerden birini makul olmayan bir şekilde dezavantajlı duruma düşürmemelidir ve içeriği, bu tür hükümlerin etkisiz olduğunu ilan edebilecek bir yargı denetimine tabidir

Ä°çerik – bu bir boşanma anlaşmasında düzenlenebilir

Evlilik ve boşanma ile ilgili tüm konular bir boşanma anlaşması ile düzenlenebilir. Genel olarak bu anlaşma, boşanmadan sonra ortak malların, ortak çocukların veya benzer şeylerin nasıl ele alınacağını düzenler. Boşanmayı mümkün olduğunca basit hale getirmek için normalde boşanma sırasında kararlaştırılan tüm noktalar önceden açıklığa kavuşturulmaya çalışılır. Bu nedenle boşanma sonrası anlaşması nafaka gibi hususları da içermektedir. Burada hem ayrılıktan boşanmaya kadar olan dönem için ayrılık nafakası hem de boşanmadan sonraki dönem için evlilik sonrası eş nafakası kararlaştırılabilir.

Boşanma anlaşması aynı zamanda müşterek çocukların velayetini, nafakalarını ve gerekirse bakıcı olmayan ebeveynin erişim hakkını da düzenler. Buna ek olarak, boşanma anlaşması, ortak ev veya ev eşyaları gibi ortak varlıkların nasıl ele alınacağını belirler. Boşanma anlaşmasının diğer olası noktaları, kazançların denkleştirilmesi, yasal mal rejimi olan kazanç ortaklığının hariç tutulması ve mal ayrılığı anlaşması, miras hakkından ve zorunlu pay hakkından feragat edilmesi ve ortak aile adının devam ettirilmesidir.

  • Boşanma anlaşması, boşanmayı mümkün olduğunca basit hale getirmek için olası tüm anlaşmazlık noktalarını boşanma öncesinde çözmeye çalışır
  • Bir boşanma anlaşmasının olası yönleri arasında örneğin nafaka, ortak çocukların velayeti, ortak malvarlığı prosedürü veya ayrıca ortak aile adının devamı yer almaktadır.

Form – buna uyulmalıdır

Bir boşanma anlaşması ancak belirli bir şekle sahipse yasal olarak geçerli ve bağlayıcıdır. Sözlü veya özel bir boşanma anlaşması, yalnızca herhangi bir anlaşmazlık olmadığı sürece geçerlidir. Boşanmada yapılan açıklamalar belgeyle uyuşmuyorsa, bu şekilde kullanılamaz. Bir boşanma anlaşması yapmaya karar verirseniz, her zaman noter tasdiki yaptırmanız tavsiye edilir. Bu, anlaşmayı her iki taraf için de yasal olarak bağlayıcı hale getirir ve bir anlaşmazlık durumunda kanıt olarak kullanılabilir. Bu nedenle noter onaylı bir boşanma anlaşması, hızlı ve dostane bir boşanmanın temel taşıdır.

Alternatif olarak, boşanma anlaşması bir duruşmada mahkeme tarafından sözlü olarak kaydedilebilir. Bu alternatif aynı zamanda yasal olarak bağlayıcıdır ve mahkemede geçerliliğini garanti eder. Şüphe durumunda, her iki belge de eşe karşı cebri icra için, örneğin nafaka tahsil etmek için kullanılabilir.

  • Boşanma anlaşması belirli bir şekil gerektirmez ve sözlü olarak, özel olarak, noter tasdikli veya mahkemede sözlü olarak kaydedilebilir.
  • Bir anlaşmazlık durumunda her ikisi de kanıt olarak kullanılabileceğinden, noter tarafından tasdik edilmesi veya mahkemede kaydedilmesi tavsiye edilir.

Avantajlar ve dezavantajlar – karşılıklı rıza ile boşanma

Bir boşanma anlaşmasının avantajları açıktır. Kanun, bu anlaşmalarda eşlere boşanmayla ilgili tüm meseleleri kendi aralarında dostane bir şekilde çözmeleri için büyük bir hareket alanı tanımaktadır. Böylece, mal varlıklarını aralarında mümkün olduğunca adil bir şekilde paylaştırmak, nafaka talebini ve hatta velayeti kendileri belirlemek ve böylece birbirlerine karşı gerilimsiz ve mümkün olduğunca objektif bir şekilde davranmanın yolunu açmak mümkündür. Bu, özellikle çekişmeli boşanmalar sırasında kendilerini sıklıkla aile içinde gerginliklere yol açan bir bağlılık çatışması içinde bulan müşterek çocuklar için önemlidir. Dostane boşanmanın bir avantajı da düşük mahkeme ve avukat ücretleridir. Çekişmeli boşanmalar daha fazla zaman, daha fazla avukat ve dolayısıyla daha fazla maliyet gerektirir. Bundan kaçınmak ve eşle tatsız anlaşmazlıklardan kaçınmak için, bir boşanma anlaşması karşılıklı rıza ile boşanmayı basit ve karmaşık hale getirebilir.

Boşanma anlaşmasının neredeyse hiç dezavantajı yoktur. Ancak, boşanma anlaşması hazırlanırken bile anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların ortaya çıkabileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Özellikle mutsuz bir şekilde sona eren veya sadece bir tarafın boşanmak istediği evliliklerde, boşanma anlaşması çoğu zaman yardımcı olamaz. Bu anlaşmalar, her iki tarafın da boşanma konularını karşılıklı anlaşmayla görüşmeye hazır olduğunu ve sadece taviz vermeye değil aynı zamanda taviz almaya da hazır olduğunu varsaymaktadır.

  • Bu avantajlar özellikle dostane bir boşanma isteyen çiftler tarafından kullanılabilir
  • Boşanma anlaşması yoluyla, boşanma ile ilgili tüm konular özel olarak açıklığa kavuşturulabilir
  • Ancak, boşanma anlaşmaları çekişmeli boşanmalar veya sadece bir eşin istediği boşanmalar için uygun değildir

Sınırlar – eşlerden biri için makul olmayan dezavantaj

Boşanma anlaşmasının da sınırları vardır. Boşanmayla ilgili her şeyi düzenleyebilse de, eşlerden birini makul olmayan bir şekilde dezavantajlı duruma düşüremez. Bu nedenle anlaşma, içeriğinin yargısal denetimine tabidir ve hükümlerin makul olmaması halinde geçersiz ilan edilebilir. Hangi hükümlerin etkisiz olduğu, münferit davada mahkeme tarafından belirlenir. Örneğin, eşin anlaşma sonucunda sosyal yardıma bağımlı hale geleceği öngörülüyorsa ya da örneğin velayet ve erişim hakları ticarileştiriliyorsa, yani erişim hakları mali menfaatlere bağlı hale getirilecekse, eşin makul olmayan bir dezavantaja sahip olduğu varsayılır. Bu sınırlarla birlikte, hangi senaryoların etkisiz bir anlaşmaya yol açabileceğine dair kesin bir kılavuz yoktur, çünkü bunlar her zaman ilgili duruma bağlıdır ve ilgili yetkili mahkeme tarafından karar verilir.

  • Boşanmanın sonuçlarına ilişkin anlaşma , eşlerden birini makul olmayan bir şekilde dezavantajlı duruma düşürmemelidir.
  • Bu tür yönetmelikler mahkeme tarafından geçersiz ilan edilebilir
  • Boşanma anlaşması, içeriğinin yargısal denetimine tabidir

Boşanma: Rehber, yardım ve ipuçları

Boşanmanın karmaşık olduğu doğru. Ama yalnız değilsiniz! Birçok insan boşanır ve aslında çoğunluk her zaman iyi bir çözüm bulur. Sadece küçük bir yüzde savaşla sonuçlanıyor. Kendinizi iyi hazırlayabilmeniz için boşanma, aile, para ve emlak konularındaki küçük rehberlerimizi ve ipuçlarımızı burada bulabilirsiniz.