Miras kalan ev – kendi kullanımınız mı, kiralamak mı yoksa satmak mı?

Bir ev, büyük miktarda para ve sorumluluklarla karşı karşıya olan “büyük” bir mirastır. Açıkça iletişim kuran ailelerde, varis olarak evi kabul etmeniz ya da mirası reddetmeniz gerekmez. Evin üzerinde büyük bir tapu harcı veya ipotek olup olmadığını bilmiyorsanız ve belki de kapsamlı bir tadilata ihtiyaç duyuyorsanız, mirası kabul etmeden önce mutlaka daha ayrıntılı bilgi edinmelisiniz. Özellikle eski evler söz konusu olduğunda, örneğin ebeveynlerinizin veya büyükanne ve büyükbabanızın evi gibi, gerçek koşulları kontrol etmek sizi mali sorunlardan kurtarabilir.

Eve ne olacak? Gayrimenkul miras kaldığında seçenekleriniz

Bir evin tek varisiyseniz, tamamen kendiniz ve kendi fikirlerinize göre karar verebilirsiniz. Miras kalan mülke kendiniz taşınmanız mümkündür. Halihazırda bir eviniz varsa ve durumu nedeniyle büyük bakım masrafları olmadan kiraya verilebilecek bir mülk miras kaldıysa da kiralama mümkündür.

Miras kalan bir evle başa çıkmanın üçüncü ve en yaygın yolu onu satmaktır. Karar vermeden önce, genellikle piyasa değerini ve mülkün ipoteksiz mi yoksa size de miras kalan borçlarla yüklü mü olduğunu bilmelisiniz. Örneğin, tapu harcı olan bir ev söz konusu olduğunda, satışı tercih etmek ve bu şekilde bankaya olan tüm borçları ödemek faydalı olabilir.

Miras üzerinden spekülasyon vergisi

Vergi konularını da göz önünde bulundurmalısınız. Vefat eden kişi eve 10 yıldan daha az bir süre sahip olduysa, spekülasyon vergisinden sorumlu olabilirsiniz. Eğer mülkü kendiniz kullanıyorsanız, bu vergiyi ödemezsiniz. Ancak satarsanız, vergi dairesinden ödeme talebi alacaksınız ve spekülasyon vergisinin mali yükünün çok büyük olmasını beklemelisiniz. Ortak mirasçıysanız ve ev bir mirasçılar topluluğunun parçası olarak satılacaksa, bazı özel özelliklere uymanız gerekir.

Miras konusu hakkında daha fazla bilgi:

Miras paylaşımı

Topluluk içinde miras kalan mülkler satış sırasında özel bir zorluk teşkil eder. Bir mirasçılar topluluğu çerçevesinde, tapu sicilinde birden fazla malik bulunmaktadır. Bu durum, potansiyel alıcıların ilgisini olumsuz etkilemekte ve satış sürecini zorlaştırmaktadır. Anlaşmayı basitleştirmek ve aynı zamanda tüm mirasçıların eşit haklara sahip olduğu açık bir kılavuz sağlamak için bir çözüm vardır. Bir mirasın tasfiyesi, açık sözleşmeye dayalı düzenlemeler temelinde gerçekleştirilen ve şekle bağlı olmayan bir mirasçılar topluluğunun çözülmesini ifade eder. Miras anlaşmasıyla ilgili her şey.

Mirasçılar topluluğu

Uygulamada, mirasçılar topluluğunun nadiren aynı fikirde olduğu bilinmektedir. Ancak, gayrimenkul mirasına ilişkin anlaşmazlık ve açık ihtilaflar, sağduyulu davranarak kaçınabileceğiniz kayıplara neden olur. Bir emlakçıdan tavsiye alarak ve destekle en iyi yolu bularak mülk üzerindeki anlaşmazlıkları önleyin. Vasiyetnamede aksi belirtilmediği takdirde, tüm ortak mirasçılar eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. Bu, satışın genellikle en iyi çözüm olduğu ve size mirastan elde edilen geliri tüm ortak mirasçılar arasında paylaştırma ve böylece bir miras anlaşmazlığı sorunundan kaçınma fırsatı verdiği anlamına gelir. Mirasçılar topluluğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Veraset vergisi

Birçok mirasçı için keder, sevinç ve üzüntü birbiriyle yakından bağlantılıdır. Bir ev size miras kaldığında, bu süreç her zaman acı verici, duygusal bir kayıpla bağlantılıdır. Bir süre sonra hafif bir sevinç yayılıyor ve bir ev sahibi olduğunuzu fark ediyorsunuz. Aynı zamanda vergi dairesinin sizden veraset vergisi talep edeceği ve bu tutarı ancak evi satarsanız ödeyebileceğiniz endişesi de var. Genel olarak veraset vergisinin ödenmeyeceği bir muafiyet tutarınız vardır. Bu ödeneğin miktarı, merhumla olan akrabalık derecenize bağlıdır. Eşler 500.000 avroya kadar, çocuklar ise 400.000 avroya kadar vergisiz gayrimenkul miras alabilirler. Spekülasyon vergisi ödemekten kaçınmak için, 10 yıldan daha kısa bir süre önce satın alınmışsa, miras kalan evde kendiniz yaşamak isteyip istemediğinizi düşünmelisiniz. Miras vergisiyle ilgili her şey.