Daire devri – protokol, hasar ve haklarınız

Devir teslim hem eski hem de yeni kiracı için önemli bir tarihtir. Eski kiracı mülk üzerindeki son hakkını da teslim eder ve yeni kiracı mülke erişerek taşınmaya başlayabilir. Ancak, bu tarihte her iki tarafın ve ev sahibinin dikkate alması gereken bazı hususlar vardır!

Düz devir protokolü – içerik, devir ve hasar

Düz devir protokolü, ilgili tüm taraflar için bir avantajdır. Kiralanan mülkün durumunu ve herhangi bir kusur, hasar veya yenileme çalışmasını kaydeder. İlgili tüm tarafları korumak için hem taşınırken hem de taşınırken bir devir teslim raporu hazırlanır. Özellikle kusurlar söz konusu olduğunda, anlaşmazlıklar genellikle bakış açılarının tarafsız olmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için protokol, yanlış anlamaları ortadan kaldırmak amacıyla mülkün durumunun tam olarak nasıl olduğunu kaydetmelidir.

Ä°çerik – Düz devir protokolünde neler var?

Ancak, daire devir protokolünde sadece mülkteki kusurlar değil, aynı zamanda daha sonra anlaşmazlıklara yol açabilecek önemli kriterler de kaydedilir. Herhangi bir yanlış anlamayı önlemek için, protokolde kesinlikle yer alması gereken en önemli noktalar şunlardır:

  • Tüm anahtarların sayısı (ön kapı, daire kapısı, posta kutusu, kiler, tavan arası, …)
  • Tüm elektrikli cihazların işlevselliği (musluklar, duş, tuvalet sifonu, ısıtıcılar, … )
  • Elektrik sayaçları, su sayaçları ve radyatörlerdeki tam okumalar
  • Duvarların, duvar kağıdının, kapıların, kilitlerin, pencerelerin, halıların, fayansların ve parke zeminlerin durumu
  • Özellikle banyoda ve duvarlarda (ıslak noktalar dahil) küf olup olmadığına dikkat edin.

Ancak taşınma bağlamında, devir protokolü başka hususları da içermelidir. Örneğin, ev sahibinizin söz verdiği onarımlar veya tadilatlar listelenmelidir. Kira sözleşmesinden daireyi nasıl teslim etmeniz gerektiğini de öğrenebilirsiniz. Örneğin, beyaz boyalı duvarlar veya süpürgeyle temizlenmiş bir devir teslim buna dahildir. Bu gerekliliklere uymanız önemlidir, aksi takdirde depozitonun bir kısmı geri alınabilir.

Devir teslim – buna dikkat etmelisiniz

Devir teslim kayıtlarıyla ilgili sorun, bunların ne zorunlu ne de kanunla düzenlenmiş olmasıdır. Ev sahibiniz daireyi teslim ederken bir kusur belirtmezse ve siz daha sonra bir kusur tespit ederseniz, bu kusurun sizden kaynaklanmadığını kanıtlayamazsınız. Bu nedenle, yalnızca bir devir protokolünde ısrar etmekle kalmamalı, aynı zamanda buna uygun şekilde hazırlanmalısınız. Sorunsuz bir devir teslim ev sahibinin de menfaatine olduğu için protokolle devir teslim yapmak onun için sorun olmamalıdır. Planlama nadiren zarar verdiğinden, bu nedenle uygulama hakkında önceden düşünmeli ve birkaç şeyi göz önünde bulundurmalısınız.

Her şeyden önce, daire devrinin boş ve yenilenmiş bir durumda gerçekleşmesi önemlidir. Bu nedenle, ev sahibinin daireyi kira sözleşmesinde kararlaştırıldığı şekilde terk edip etmediğini kontrol edebilmesi için, ev sahibinin mümkünse daha önce eski kiracıyla devir teslim işlemini gerçekleştirmiş olması veya bunu sizinle birlikte yapması gerekir. Ev sahibiniz bir protokolle devir teslim yapmayı reddederse, prosedürü tarafsız bir tanıkla tek başınıza da gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde güvenli tarafta ve doğru tarafta olursunuz. Ev sahibiniz sizi zorlasa bile, tüm kusurları gerçekten bulmak için devir teslim için bolca zaman ayırın. Kapsamlı bir devir teslim konusunda ısrarcı olun. Herhangi bir kusur varsa, bunları fotoğraflarla ve protokolde kaydedin. Denetim tamamlandıktan sonra her iki tarafa da protokolün bir kopyası verilir ve bu kopya her iki tarafça da imzalanır. Bu şekilde, tüm taraflar kendi taraflarında güvenliğe sahip olurlar.

Kusurlar – Hangi kozmetik onarımları üstlenmeniz gerekir, hangilerini üstlenmemeniz gerekir

Kozmetik onarımlar başlı başına bir sanattır, çünkü hiçbir yerde tam olarak neyin kapsandığı belirtilmemiştir. Herkesin farklı bir fikri vardır ve Alman Medeni Kanunu’nda (BGB) kesin bir tanım yoktur. Peki neleri içeriyor ve hangilerini sizin, hangilerini ev sahibinizin yapması gerekiyor? Alman Kiracılar Birliği bir tanımlama girişiminde bulundu ve ana sayfasında şöyle yazıyor: “Kozmetik onarımlar veya yenileme, normal yaşam sırasında zamanla yıpranan ve genellikle boya, duvar kağıdı ve biraz sıva ile yenilenebilen her şey anlamına gelir. Duvar ve tavanların duvar kağıdı ile kaplanması, duvar ve tavanların boyanması veya badanalanması, kalorifer boruları da dahil olmak üzere radyatörlerin boyanması, daire içindeki kapıların boyanması, pencerelerin içinin boyanması ve daire kapısının içinin boyanması bu kapsama girmektedir.” Kısacası, bu tanıma göre, kiracının kendisinin “yıprattığı” her şey kozmetik onarım terimi kapsamına girmektedir.

“Kozmetik onarımlar” terimi, halıların değiştirilmesi, parke zeminlerin zımparalanması veya bodrum, balkon veya terasların yenilenmesi gibi şeyleri içermez. Bunların hepsi kiracının hatası olmadığı aşikar olan şeylerdir. Ancak, ev sahibi size herhangi bir son tarih belirleyemez. Hiçbir ev sahibi, siz bir önceki yıl bunu yaptıktan sonra sizi tüm daireyi yeniden boyamaya zorlayamaz. Ancak kozmetik onarımlar açısından tam olarak ne yapmanız gerekiyor ve ev sahibi nelerden sorumlu?

Kiracı tarafından üstlenilmesi gereken kozmetik onarımlar:

  • Kapıların, pencerelerin ve daire kapısının boyanması (iç kısım)
  • Duvar kağıdı ve duvar ve tavan boyama
  • Matkap ve dübel deliklerinin kapatılması
  • Isıtıcıların ve ısıtma borularının boyanması

Kiracı tarafından üstlenilmesi gerekmeyen kozmetik onarımlar:

  • Teras, balkon, kiler, yardımcı ve ortak odaların boyanması
  • Halı değişimi
  • Pencerelerin ve daire kapısının boyanması (dış)
  • Parke zeminlerin zımparalanması ve sızdırmazlığı
  • Kiracının neden olmadığı kanıtlanabilir hasar

Sadece protokolden sonra tespit edilen kusurlar – ne yapabilirsiniz

Kusurların çoğu açıkça görülebilir, ancak kusurların çok geç fark edildiği ve bu nedenle protokolde görünmediği durumlar her zaman vardır. Ancak endişelenmeyin, çünkü ciddi kusurlar söz konusu olduğunda, masraflar size ait olmayacaktır. Çok geç tespit edilen bu kusurları ev sahibinize bildirebilirsiniz ve bu kusurlar onun tarafından ödenmelidir. Bunlar arasında örneğin düzgün çalışmayan ısıtma sistemi, arızalı borular ve ayrıca küflenme sayılabilir.

Taşındıktan veya mülkü bir protokolle teslim ettikten sonra böyle ciddi bir kusur bulursanız, bunu derhal ev sahibinize bildirmeli ve kusuru gidermesi için ona uygun bir süre vermelisiniz. Ev sahibinize, küf gibi sağlığa zararlı olabilecek özellikle acil durumlar için yeterli olması gereken, ancak daha kısa da olabilecek bir son tarih belirleyin. Verilen süre içinde ev sahibi tarafından hiçbir şey yapılmazsa, gerekirse kira indirimine gitmeyi düşünebilirsiniz.

Teslim raporundan sonra sadece küçük bir kusur fark ederlerse, yani marjinal hasar olarak adlandırılırsa, ev sahibi bunu onarmak zorunda değildir. Buna kırık bir fayans veya kusurlu bir havlu askısı gibi kusurlar da dahildir. Ancak yine de bu işareti her zaman ev sahibine bildirin, aksi takdirde bundan sorumlu tutulabilirsiniz.