Kira depozitosu için 8 kural – nelere dikkat etmelisiniz

Çoğu durumda, kira depozitosu üç soğuk kiradır ve bu nedenle önemli bir meblağ tutarındadır. Ev sahibi, kiracının kirayı ödememesi veya sözleşmede belirtildiği gibi kiralık mülkü terk etmemesi durumunda bunu teminat olarak alır. Her şey yolunda giderse, kiracı taşındıktan sonra depozitonun tamamını geri almalıdır. Yani bu bir para kaybı değil, faizsiz bir tür yatırım olarak görülebilir.

Kira depozitosu – miktar, devir ve kesintiler

Kira depozitosu, özellikle kiracı için hiç de azımsanmayacak bir masraftır ve ev sahibi için güvenceyi temsil eder. Genellikle büyük miktarlarda para söz konusu olduğundan, kesin olmak ve anlaşmazlıkları önlemek önemlidir. Bu nedenle, ev sahibi ve kiracıyı korumak için uyabileceğiniz bazı kurallar vardır.

Ä°pucu 1 Daire devir teslim protokolü – taşınırken kusurları kontrol edin

Taşınmadan önceki ilk adım, daireyi teslim ederken bir devir teslim protokolünde ısrar etmektir. Kural olarak, her iki taraf için de güvenliği sağladığı için zaten bir tane vardır. Mülkün sahip olduğu tüm kusurları kaydeder. Mülkü teslim ederken, yakından bakmak için yeterince zaman ayırın. Bu şekilde, önceki kiracının kusurlarının daha sonra size yansımasını ve depozitonuzun azalmasını önleyebilirsiniz. Devir protokolü hakkında daha fazla bilgi edinin!

İpucu 2 bireysel hesap – varlıklardan ayrı mevduat

Paranızın güvenliğini sağlamak için, ev sahipleri yasal olarak kira depozitosunu diğer varlıklardan ayrı olarak yatırmakla yükümlüdür (BGH, 9 Haziran 2015 tarihli karar, VIII ZR 324/14). Mevduat nakit olarak teslim edilirse, genellikle bu amaç için özel olarak oluşturulmuş bir tasarruf defterine yatırılır. Burada ayrıca, yatırılan meblağın yalnızca kira sözleşmesi için teminat olarak kullanıldığı ve ev sahibi tarafından başka şekilde kullanılamayacağı da belirtilmektedir. Bu, ev sahibi tarafından kötüye kullanımı önler ve sizi ve paranızı korur. İçinizin rahat etmesi için, ev sahibinin size hesap belgelerinin bir kopyasını vermesini sağlayın. Kiracılık süresince ev sahibinin depozitonuza dokunması ve başka amaçlarla kullanması yasaktır (BGH, 7 Mayıs 2014 tarihli karar, VIII ZR 234/13).

Ä°pucu 3 Taksitler – Depozitoyu taksitler halinde ödeyin

Kira depozitosu hakkında muhtemelen henüz bilmediğiniz bazı yasal gerçekler. Ev sahibi sizden istese bile, kira depozitosunun tamamını bir kerede ev sahibine teslim etmek zorunda değilsiniz. Yasa, depozitoyu üç eşit aylık taksitler halinde ödeyebileceğinizi öngörmektedir. Üç ödemeden ilki kiracılığın başlangıcında yapılmalıdır. Diğer iki taksitin kira ödemeleriyle birlikte önümüzdeki iki ay içinde ödenmesi gerekmektedir (BGB Madde 551 (2)). Ayrıca, ev sahibi bu kişilerden üç aylık kira bedelinden daha yüksek bir depozito talep edemez (BGB Madde 551 (1)). Bu yöntem birçok kişi için depozito tutarının tamamını tek seferde yükseltmekten daha kolaydır. İster taksitle ister tek seferde olsun, depozitoyu ödedikten sonra, 2. ipucunda açıklandığı gibi, her durumda bir hesap özetinde ısrar edin. Bu şekilde ev sahibinin depozitonuzu başka amaçlar için kullanamayacağından emin olursunuz.

İpucu 4 Garanti – tasarruf defterinden değil mevduat

Ev sahibi için depozitoyu bir tasarruf hesabından almak veya biriktirdiğiniz paradan ayırmak genellikle alışılmış bir durumdur. Sonuçta, para kaybolmaz, sadece kiralama süreniz boyunca sizin için erişilebilir değildir. Bu yöntem uzun zamandır, taşındığınızda depozitoyu karşılamanın tek yolu olmuştur. Bununla birlikte, son yıllarda, taşındığınızda paranızın kısıtlı olması ihtimaline karşı kira depozitosu garantisini de göz önünde bulundurmak yaygın hale gelmiştir. Bu amaçla, daha yüksek faiz oranları nedeniyle kiracı için tasarruf hesabı seçeneğinden çok daha cazip olan finansal yatırımlar vardır. Bunlar arasında, örneğin, bir bankadaki para veya mevduat hesaplarını aramak sayılabilir. Bununla birlikte, kira depozito garantileri de uygun bir alternatiftir. Böyle bir garanti ile kira teminatı nakit olmadan yatırılabilir ve karşılığında yıllık bir ücret ödersiniz. Bu varyant için ev sahibinin onayına ihtiyacınız olsa da, ev sahibi için herhangi bir dezavantaj yoktur, bu yüzden sorun olmamalıdır.

İpucu 5 Kesintiler – Kusur arayın

Kira depozitosundan kesinti yapılması hiçbir kiracı için iyi değildir. Ancak dikkat edin, çünkü ev sahibinin taşındığınızda her küçük kusur için depozitonuzdan bir şey kesmesine izin verilmez. Dolayısıyla, yalnızca belirli kusurlar depozitonun alıkonulması için gerekçe teşkil etmektedir. Genel olarak, normal kullanım belirtileri depozitodan düşülemez, çünkü bunlar kira tarafından karşılanır. Bunlar arasında örneğin duvardaki küçük bir delik veya halıdaki küçük bir sıyrık sayılabilir. Öte yandan, bunların neden olduğu kusurlar depozitodan düşülebilir. Örneğin, halıda sigaradan kaynaklanan yanık delikleri veya yanlış kullanım nedeniyle bu duruma gelmiş tıkalı bir drenaj borusu gibi. Bu gibi durumlarda, ev sahibi profesyonel onarım masrafını kira depozitonuzdan kesebilir ve bu amaçla kullanabilir.

İpucu 6 Kozmetik onarımlar – depozito kesintisi

Depozitonun azaltılmasına yol açabilecek bir başka neden de kozmetik onarımlardır. Ancak burada bazı kurallar geçerlidir. Ev sahibinin kiracıyı yapmak zorunda bırakabileceği kozmetik onarımlar, kiracı taşındığında yeni bir kat duvar boyası gibi küçük şeylerdir. Ancak, bu yükümlülükler kiracıyı makul olmayan bir şekilde dezavantajlı duruma düşüremez veya ev sahibini bakım çalışmalarından muaf tutamaz. Bunlar ev sahibinin sorumluluğundadır. Ancak, kozmetik onarımlar için bu tür yükümlülüklere yalnızca kira sözleşmesinde açıkça belirtilmişse izin verilebilir. Aksi takdirde, bunlara uyulması depozitodan kesinti yapılmasına yol açamaz! Bu nedenle, taşınırken kira sözleşmenize dikkat edin ve depozitodan kesinti yapılmasını önlemek için belirtilen kozmetik onarımlara uyun.

Ä°pucu 7 Geri ödeme – taşınırken devir protokolü

Kiracılık sona erdiğinde, kiralanan mülkü “kararlaştırılan” durumda teslim etmelisiniz. Kira sözleşmesinde kozmetik onarımlar kararlaştırılmışsa, bunları gerçekleştirmelisiniz. Kiralama süresi boyunca sizden kaynaklandığı tespit edilebilen bir hasar meydana gelmişse, bunu onarmanız gerekir. Kira depozitosunun tamamının geri ödenmesini tehlikeye atmamak için daireyi aldığınız gibi teslim etmek en iyisidir.

Taşınırken devir teslim protokolünü unutmayın, böylece ev sahibi daha sonra oluşacak hasarlardan sizi sorumlu tutamaz. Her iki taraf da protokolün bir kopyasını imzalayıp almalı ve böylece kiralık mülkün durumunu belgelemelidir. Protokol ve devir teslim gerçekleştikten ve mevcut olan veya olmayan tüm kusurlar belgelendikten sonra, her şeyi doğru yaptıysanız hesabınıza tam olarak yatırılması gereken depozitonuzun ödenmesini engelleyecek hiçbir şey yoktur.

Ä°pucu 8 Garantinin sona ermesi – kira depozitosunun geri ödenmesi

Anlaşmazlıklar genellikle kira depozitosunun geri ödenmesi konusunda da ortaya çıkmaktadır. Ev sahibinin, inceleme ve değerlendirme süresi olarak adlandırılan ve ileri sürebileceği bir hakkı vardır. Bu, depozitoyu iade etmeden önce kiralık mülkü kusur ve hatalara karşı incelemek için kira depozitosunu alıkoyabileceği anlamına gelir. Bu süre altı aya kadar uzayabilir ve bu da kiracı için sorunlara neden olabilir. Ancak, her iki taraf da devir teslim sırasında herhangi bir kusur veya ödenmemiş borç olmadığı konusunda anlaşırsa, depozito hızlı bir şekilde iade edilmelidir. İçtihat hukukuna göre bunun birkaç gün sürmesi beklenmektedir. Bu durumda kiracı depozitonun tamamını ve faizini alır. Ancak, ev sahibinin burada başka bir hakkı daha vardır. Kira depozitosunun küçük bir kısmını, ödenmemiş bir hizmet bedeli hesabı için kiracılığın sona ermesinden sonra bile alıkoyabilir.