Mülkte su hasarı – ve şimdi?

Duvar, zemin veya tavanlardaki nemli lekeler ve küflü, nemli bir koku evdeki rutubetin ilk işaretleridir. Su hasarı çok uzakta değildir. Bunun birçok farklı nedeni olabilir ve bunların hepsi doğrudan yüksek maliyet ve büyük hasar anlamına gelmez.

Su hasarı – sigorta, nedeni ve haklarınız

İster sızdıran bir çatı, ister tıkalı bir drenaj sistemi veya arızalı bir su borusu olsun. Nem hiçbir zaman iyiye işaret değildir, ancak bazı hasarlar diğerlerine göre daha hızlı onarılabilir. Bu nedenle, mülkünüzdeki olası su hasarının sonuçlarını fark ettiğiniz anda harekete geçme zamanı gelmiştir, çünkü su ve nem düşündüğünüzden daha hızlı yayılır.

Su hasarının nedenleri – çatı, drenaj veya sonuçta bir boru

Öncelikle nemin nereden geldiğini bulmak önemlidir. Ve bunun birçok farklı nedeni vardır. İster akan bir çatı ister patlayan bir boru olsun. Sebebe bağlı olarak, su hasarını tedavi etmenin çeşitli yolları vardır. Bir uzmana danışın ve iyi bir tavsiye alın.

Çatı hasarı

Hasarlı çatı kaplamaları veya bataklık çatılar genellikle evdeki rutubetin nedenidir. Çatı hasarından kaynaklanan su hasarını önlemek için, ister düz ister eğimli olsun, tüm çatı yüzeylerini düzenli olarak hasara karşı kontrol etmelisiniz. Özellikle önemli alanlar bacalar, aydınlatma ve havalandırma açıklıkları ve aynı zamanda çatı pencereleridir. Şiddetli fırtınalardan veya gök gürültülü sağanak yağışlardan sonra çatıyı kendiniz kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Tavan penceresinden veya uzaktan dürbünle bakıldığında kaymış veya eksik fayanslar veya hasar görülebilir. Fırtına ve dolu riskine sahip bir ev sahibi sigorta poliçesi sizi bu tür hasarlardan korur. Yağmur, dolu veya fırtına sonrası nemin eve nüfuz etmesinin ardından çatı onarım ve tadilat masraflarını karşılar.

Yağmur oluğu veya iniş borusunda hasar

Kırılmış veya tıkanmış olukların veya iniş borularının hasar görmesi de su hasarına neden olabilir. Bu nedenle yağmur veya fırtına sırasında yağmur oluğunu düzenli olarak kontrol etmek faydalı olacaktır. Sızıntıların tespit edilmesi kolaydır ve büyük hasarlar önlenebilir. Ancak yağmur oluklarına özellikle dikkat etmelisiniz, çünkü bunlar genellikle kırık veya sızıntı değil, sadece yaprak, yosun veya kirle aşırı derecede kirlenmiştir. Yağmur suyu artık düzgün bir şekilde tahliye edilemez ve bir durgun su meydana gelerek suyun taşmasına neden olur. Bu da su hasarına neden olabilir. Bu sorunu önlemenin en iyi yolu oluklarınızın bakımını iyi yapmak ve düzenli olarak yaprak ve kirleri temizlemektir.

Drenajda hasar

Bir drenaj sistemi, halka giderin eksik veya tıkalı olması ve sızıntı suyunun artık düzgün bir şekilde tahliye edilememesi durumunda su hasarına neden olabilir. Bunun sonucunda zemin veya duvarlar ıslanabilir. Bunu bir nem ölçüm cihazı ile önleyebilirsiniz. Bu, su hasarı olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol edecektir. Devam edin ve böyle bir cihaza yatırım yapın, çünkü su hasarı ne kadar erken tespit edilirse, takip maliyetleri o kadar düşük olur.

Su borusunda hasar

Bir su borusunun hasar görmesi, muhtemelen su hasarının en yaygın nedenidir. Tavanlarda veya duvarlarda nemli noktalar fark ederseniz, derhal arızalı bir boru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Evin tamamında hiç su kullanmayarak bunu kontrol edin. Ne muslukta, ne bulaşık ya da çamaşır makinesinde, ne de tuvalet sifonunda. Su sayacı tüketim göstermeye devam ediyorsa, boruda bir yerde sızıntı var demektir. Böyle bir durumda derhal ev sahibinizin sigorta şirketine haber verin. Su veya ısıtma borularında meydana gelebilecek herhangi bir hasarın masraflarını karşılayacaklardır.

Kanalizasyon borusunun durgun su korumasında hasar

Durgun su seviyesi olarak adlandırılan bir seviye vardır. İnşaat çalışmaları bu seviyenin altında gerçekleştiriliyor ve borular döşeniyorsa, atık su tüzüğünde durgun su seviyesinin belirtilip belirtilmediği açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu durgun su seviyesi genellikle caddenin üst kenarıdır. Olağanüstü yüksek yağış durumunda, su evin içinde birikebilir. Bunu önlemek için, kanalizasyon borusu için bir geri akış koruma sistemi vardır, bu durumda geri tepen suyu kanalizasyon şebekesine geri yönlendirir ve böylece evinizde su hasarını önler. Bu nedenle, böyle bir hasarı önlemek için varsa bu korumayı düzenli olarak kontrol edin. Bu hasar, ev sahiplerinin sigortası kapsamında değildir ve özel bir doğal tehlikeler sigorta poliçesinin yapılmasını gerektirir.

Fırtına hasarı ve yağmur suyu – hasardan kim sorumludur?

Özellikle şiddetli fırtına ve yağmur, bodrum katlarını su basmasına ve su hasarına yol açmaktadır. Özellikle kiralık dairelerde, sigorta yürürlüğe girmezse hasarı kimin üstleneceği sorusu her zaman sonradan ortaya çıkar. Bazı durumlarda kiracı, bazı durumlarda ise ev sahibi hasarı onarmakla yükümlüdür, ancak bu durum özellikle hasarın neden kaynaklandığına bağlıdır.

Hasar kiracının kusurlu davranışından kaynaklanıyorsa, kiracı da bunu ödemek zorundadır. Örneğin, kiracı uzun süreli yokluklarda açık pencerelerden daireye su girmemesini sağlamakla yükümlüdür. Şiddetli bir fırtına sırasında balkondan su girmemesi için balkon giderini temiz tutmak da kiracının görevinin bir parçasıdır. Kiracı bu yükümlülüklere uymazsa ve kiracının ihmali nedeniyle su hasarı meydana gelirse, kiracı hasardan sorumludur.

Öte yandan, ev sahibi genellikle yağmur, fırtına veya hortum nedeniyle oluşan su hasarını ödemek ve ayrıca onarmak zorundadır. Ancak ev sahibi, su hasarı nedeniyle mobilya veya eşyalarda meydana gelen hasarı sadece kendisi sorumluysa ödemek zorundadır. Böyle bir durum, örneğin, kiracının dikkatini çekmesine rağmen ev sahibinin yalıtımdaki sızıntılarla ilgilenmemesi halinde ortaya çıkar.

Sigorta – hangi su hasarları karşılanır?

Su hasarının sigorta kapsamında olması gerekmez. Sigortanın bunu karşılayıp karşılamayacağı büyük ölçüde su hasarının nedenine bağlıdır. Bu nedenle, bir sigorta poliçesi yaptırmadan önce nelerin dahil olduğunu iyi öğrenin. Bina, fırtına ve ev sigortası yalnızca belirli koşullar altında su hasarını karşılar.

Musluk suyundan kaynaklanan su hasarı

Su hasarı musluk suyundan, örneğin kırık bir borudan ya da benzer bir şeyden kaynaklandıysa, bina ve ev sigortası normalde onarım masraflarını sorunsuz bir şekilde karşılayacaktır.

Kanalizasyondan kaynaklanan su hasarı

Kanalizasyondan kaynaklanan su hasarı yalnızca belirli durumlarda karşılanır. Bu gibi durumlarda, bina ve ev sigortası sadece suyun bir su kaynağı drenaj borusundan sızması halinde geçerlidir. Ancak bu durumda sigorta genellikle masrafları sorunsuz bir şekilde karşılar.

Sızdıran bir çatı veya yağmur suyunun neden olduğu su hasarı

Bu tür su hasarları normalde bina sigortası kapsamında değildir. Bunun nedeni, suyun çatıdan girmesi durumunda değil, yalnızca su kaynağının bir boru sisteminden kaçması durumunda geçerli olmasıdır. Bu durumda, gerekirse fırtına sigortasına başvurabilirsiniz. Ancak, bu sadece minimum rüzgar hızı 60 km/saat olan bir fırtınanın neden olduğu hasarı korur. Bu durumda, hasar sigorta kapsamında değildir. Bu durumda, çatı kiremitleri veya iyi kapatılmış pencereler veya dış kapılar gibi sabit bina bileşenleri fırtınadan zarar görmüşse hasar sigortalanır. Diğer tüm durumlarda, mal sahibi hasarı kendisi ödemek zorundadır.

Su baskını nedeniyle su hasarı

Sellerin neden olduğu su hasarları ayrıca sigortalanmalıdır ve bina ve ev eşyası sigortasına dahil değildir. Bu durumda sel, kıyılarından taşan su kütlelerinin neden olduğu arazi ve toprağın su altında kalması anlamına gelmektedir.