Güneş sistemi hesaplayıcısı: Bireysel güneş sisteminizi / fotovoltaik sisteminizi kendiniz hesaplayın

Çatıda bir güneş enerjisi sisteminin birçok avantajı vardır. Özellikle serbest meslek sahipleri için kendi enerjilerini üretmek sadece mantıklı değil, aynı zamanda karlı da olabilir. Çatılarına bir fotovoltaik sistem kurmayı düşünen herkes için, böyle bir sistemin kurulumunun ne kadar pahalı olacağını ve mal sahibi için olasılık dahilinde olup olmadığını öğrenmek için önceden küçük bir hesaplama yapmak mantıklıdır.

Basit 8 adımda fotovoltaik sistem

Adım adım – İnternette fotovoltaik sistemin yaklaşık boyutunu belirlemek için kullanılabilecek çok sayıda güneş hesaplayıcısı vardır. Bu, müşterilerin sistemin ne kadar büyük olması gerektiğini ve maliyetlerin ne kadar yüksek olacağını tahmin etmelerine yardımcı olmalıdır. Ancak, bu hesaplayıcıların çoğu önemli faktörleri dikkate almaz, bu nedenle mülk sahipleri yalnızca yanlış bilgi alırlar. Sekiz adımımızla, eviniz için ihtiyacınız olan fotovoltaik sistemin bireysel boyutunu kendiniz hesaplayabilirsiniz. Tüm faktörleri dikkate alıyoruz, böylece yatırımınızın ayrıntılı bir resmini elde edebilirsiniz.

Adım 1 – Yıllık enerji tüketimi

Bir fotovoltaik sistemin birincil amacı, eviniz için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi kamu şebekesine erişmek zorunda kalmadan üretmektir. Bu nedenle, bireysel fotovoltaik sisteminizin boyutu her şeyden önce kişisel enerji tüketiminize bağlıdır. Yılda ne kadar elektrik enerjisi tüketiyorsunuz? Bu soruya son elektrik faturanızla kendiniz cevap verebilirsiniz.

Bu nedenle ilk adım, son 5 yıldaki (j) ortalama elektrik tüketiminizi kilovat saat (kWh) cinsinden hesaplamaktır. Kilovat saat başına fiyat ve ortalama elektrik tüketimi nasıl değişti? Hesaplama yaparken, ısı pompası veya elektrikli araba gibi gelecekteki satın alımları, yani elektrik tüketen ve genel tüketiminizi etkileyen her şeyi her zaman hesaba katın.

Örnek:
A ailesinin son beş yıldaki ortalama enerji tüketimi 5.000 kWh’dir. Bir fotovoltaik sistemin satın alınması bu enerjinin büyük bir kısmını karşılayabilmelidir.

Formül:
Yıllık kişisel elektrik tüketiminiz (SV)=______ kWh / j

Adım 2 – Fotovoltaik sistemin enerji üretimi

Fotovoltaik sistemin kendi tüketiminizi karşılayabilmesi için yıl boyunca tükettiğinizden en az yüzde 25 daha fazla enerji sağlaması gerekir. Yüzde 25, insanların hesaplamayı sevdiği ampirik bir değerdir. Fazla enerji bir depolama tankında ‘depolanabilir’ ya da kamu şebekesine beslenebilir. Güneş enerjisi tarafından karşılanan öz tüketim, daha sonra enerji şirketlerinden satın almak zorunda kalmayacağınız, sadece kendinizin üreteceği kısımdır. Fotovoltaik sisteminiz için optimum elektrik üretim miktarı bu nedenle %125’tir.

Örnek:
Ortalama enerji tüketimi 5.000 kWh olan A ailesi artık bu değerle daha fazla hesaplama yapmaktadır. Bu nedenle optimum elektrik üretim miktarı %125 x 5000 kWh = 6250 kWh’dir.

Formül:
Fotovoltaik sistem tarafından üretilen optimum elektrik miktarı = %125 x SV

Adım 3 – Bölgesel enerji verimi

Almanya’da yılın 365 günü güneş parlamasa bile, fotovoltaik bir sistem yine de faydalı olacaktır. Fotovoltaik bir sistemin sadece güney ülkelerinde işe yaradığı önyargısı bu nedenle çürütülebilir, çünkü küresel radyasyon yılda metrekare başına ortalama 1.100 kilovat saattir (kWh/a). İleri teknoloji aynı zamanda sistemlerin iyi soğutulmasını ve kendi kendini temizlemesini sağlayarak etkinliklerini güçlendirir.

Fotovoltaik sisteminiz için bölgesel enerji verimi (RE), kilovat pik başına ve yıllık birim kilovat saatten (kWh / (kWp x a)) oluşur ve bölgeye bağlı olarak değişir. Bölgeniz hakkında bilgi edinmenize yardımcı olmak için, burada her bir federal eyalet için ortalama kWh/m² değerlerine kısa bir genel bakış sunuyoruz:

  • Baden-Württemberg: 1050-1175 kWh/m²
  • Bavyera: 975-1175 kWh/m²
  • Berlin / Brandenburg: 975-1050 kWh/m²
  • Hessen: 975-1100 kWh/m²
  • Mecklenburg-Batı Pomeranya: 1000-1050 kWh/m²
  • Hamburg, Bremen, Aşağı Saksonya: 950-1025 kWh/m²
  • Kuzey Ren-Vestfalya: 950-1025 kWh/m²
  • Rhineland-Palatinate: 975-1125 kWh/m²
  • Saarland: 1050-1100 kWh/m²
  • Saksonya: 975-1100 kWh/m²
  • Saksonya-Anhalt: 975-1050 kWh/m²
  • Schleswig-Holstein: 950-1025 kWh/m²
  • Thüringen: 975-1050 kWh/m²

Örnek:
A ailesi Kuzey Ren-Vestfalya’da yaşamaktadır. Bu federal devlet, ortalama bölgesel enerji verimliliğine sahiptir: RE = 950-1025 kWh/m².

Formül:
Bölgesel enerji miktarınız RE = ___________ kWh/(kWp x a)

Adım 4 – Çatının koşulları

Fotovoltaik sistemlerde çatı koşulları önemli bir rol oynamaktadır. Güneş pillerinizi seçerken çatı yönünü, çatı eğimini ve gölgelendirmeyi mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Ancak, sadece güneye bakan modüllerin ekonomik verim sağladığı yönündeki önyargı son yıllarda çürütülmüş ve doğuya, batıya ve hatta kuzeye bakan çatıların da makul verim sağlayabileceği gösterilmiştir. Çatı eğimine ve pusula noktalarına göre yönlendirmeye bağlı olarak, böylece bir sapma değeri üretilir. Bölgeniz için bu değer bileşimini kolayca öğrenebilirsiniz.

Örnek:
A ailesinin 30 derece eğimli bir çatısı vardır. Ayrıca güneyden 40 derece sapmaktadır. Bu nedenle A ailesi için sapma değeri AW = %97,5’tir.

Formül:
Mülkünüzün sapma değeri: AW= _______%

Adım 5 – Modül gölgelenmesini önleyin

Güneş pillerinin konumu dikkatle değerlendirilmelidir. Gölgeleme sisteminizin performansını önemli ölçüde düşürebilir. Bu, bir ağacın gölgesi, komşu bir ev, bir baca veya bir anten gibi genel şeyleri zaten içerebilir. Bu tür nedenler sisteme gölge düşürürse, bir güç dizisinin tüm modüllerinin çıkışı azalır. Ancak gölgenin evinize ne zaman vurduğuna dikkat edin. Enerjinin çoğu Mart ve Ekim ayları arasında üretildiğinden, tesise yalnızca kış aylarında vuran bir gölge, yaz aylarında modüllere vuran bir gölgeden daha az performans engelidir. Gölge türüne bağlı olarak, daha düşük enerji üretimini hesaba katmak için hesaplamaya yüzde 1-5 arasında bir indirim dahil edilmelidir.

Adım 6 – Bölgesel enerji verimini ayarlayın

Çatınız, sapma değerinin yüzde 100 olmaması için optimum şekilde konumlandırılmamışsa, sapma bölgesel enerji verimine dahil edilmelidir. Bunun nedeni, optimum olmayan bir çatının verimi bir miktar düşürmesidir.

Örnek:
A ailesi %97,5’lik bir sapma değerine sahiptir ve bu değerin Kuzey Ren-Vestfalya’nın bölgesel enerji verimine göre ayarlanması gerekmektedir. Bu nedenle A ailesi kendi mülkü için şunları hesaplar: %97,5 x 950 kWh/ (kWp x a) = 926,2 kWh/ (kWp x a)

Formül:
Kişisel bölgesel enerji verimi (PE) = sapma değeri (AW) x bölgesel enerji verimi (RE) = ______kWh/ (kWp x a)

Adım 7 – Bireysel fotovoltaik sisteminizin boyutu

Bulduğunuz tüm değerlerle artık bireysel fotovoltaik sisteminizin boyutunu belirleyebilirsiniz. Bunun için 2. adımdaki birime, yani fotovoltaik sistemin optimum elektrik üretim miktarına ve hesaplanan kişisel enerji verimine ihtiyacımız var. Daha büyük bir çatı alanınız varsa, daha büyük bir sistem kurmayı düşünebilirsiniz. Lütfen güneş enerjisi konusundaki kılavuzumuza bakın.

Örnek:
A ailesi şimdi fotovoltaik sisteminizin sahip olması gereken minimum boyutu hesaplar. Hesaplarsınız: 6.250 (kWh/a) / 926 (kWh/(kWp x a)) = 6,74 kWp. Bu nedenle sisteminiz 6,74 kWp büyüklüğünde olabilir.

Formül:
Fotovoltaik (PV) sistem büyüklüğü = elektrik üretimi / kişisel enerji verimi [PE] = _________ kWp

Adım 8 – Gerekli çatı alanı

Son adım, gerekli çatı alanını hesaplamaktır. Artık enerji tüketiminizi karşılamak için fotovoltaik sistemin minimum boyutunun ne olması gerektiğini bildiğinize göre, yalnızca sistemi kurmak için ne kadar çatı alanına ihtiyacınız olduğunu bulmanız gerekir. Tipik bir fotovoltaik modül 1,67 m x 1 m (= 1,67 m²) boyutlarındadır ve dolayısıyla 300 Wp’lik bir çıkışa sahiptir. Şimdi çatı alanını hesaplamak için, belirli açık alanların zaten hesaba katıldığı 7 m² / kWp faktörüne ihtiyacımız var.

Örnek:
A ailesi şimdi hesaplamanın son adımına ulaşmıştır. Böylece hesaplarsınız: 6,74 kWp x 7 (m²/kWp) = 47,25 m². Dolayısıyla A ailesinin enerji tüketimini karşılamak üzere fotovoltaik bir sistem kurmak için çatı alanının 47,25 m²’sine ihtiyacı vardır.

Formül:
Gerekli çatı alanı (DF) = fotovoltaik (PV) sistemin boyutu x 7 (m²/kWp)