Güneş enerjili bağımsız sistem veya kamu şebekesine bağlantı – karşılaştırmalı fotovoltaik sistemler

Bir güneş enerjisi sisteminin lehinde veya aleyhinde karar vermek her zaman kolay değildir. Bu nedenle, planlama veya kurulumdan önce bile, gelecekteki öz jeneratörler zor sorularla karşı karşıya kalmaktadır. Ne tür bir sistem olmalı? Ne kadar büyük olmalı? Ne kadar elektrik tüketiyoruz ve sistem tüm ihtiyaçlarımızı karşılamak için ne kadar üretebilmeli?

Fotovoltaik sistem – yenilenebilir enerji üretiminin farklı çeşitleri

Çoğu insanın tercih ettiği sistem, güneş enerjisi yardımıyla elektrik üreten fotovoltaik sistem olarak adlandırılan sistemdir. Böyle bir sistemle, mal sahipleri kamu şebeke sağlayıcılarından bağımsızdır ve kendi elektrikleri için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalmazlar. Bununla birlikte, her birinin avantajları ve dezavantajları olan farklı fotovoltaik sistem çeşitleri de vardır.

Besleme sistemi – kendi elektriğinizle para kazanma

Fotovoltaik sistemin en yaygın kullanılan çeşidi feed-in sistemidir. Bu, ev için elektrik üretir ve tüketilmeyen elektriği kamu şebekesine besler. Yasa gereği, ev kamu şebekesine bağlı ve ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye veriyor. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası (EEG), üreticiye bunun için bir ücret ödenmesi gerektiğini öngörmektedir. Tarife garantisi, sistemin nominal çıktısına bağlı olarak kilovat saat (kWh) başına 10 ila 13 sent arasında değişmekte ve önümüzdeki 20 yıl için sabitlenmektedir. Bunu açıklamak için: Ortalama bir aile, üretilen elektriğin yalnızca yaklaşık %30’unu tüketmektedir. 70’i kamu şebekesine beslenir ve ücretlendirilir. Ancak, burada özel şahısların sıklıkla düştüğü bir tuzak vardır, çünkü elektrik satmak bir ticarettir ve özel bir şahıs bunu yaptığı anda serbest meslek sahibi olur ve serbest meslek sahibi olur. Vergiler ve bir sürü evrak işi sizi bekliyor. Bunu önlemek için, vergi dairesi olmayan güneş enerjisi sistemleri konusundaki rehberimize bir göz atın! Bir elektrik depolama sistemi ile öz tüketim %75’e kadar artırılabilir ve mal sahibi elektrikten iki kez yararlanır.

Avantajlar

  • Tesisin satın alma fiyatı üzerinden KDV’nin geri ödenmesi
  • İyi fiyat-performans oranı
  • Ek gelir olarak EEG’ye göre tarife garantisi

Dezavantajlar

  • Bitkinin ticari bir ürün olarak tescili
  • EEG’nin yükümlülüklerine tabi olarak
  • Artan bürokratik çaba

Bu tür besleme sistemleri, özellikle sabit bir ortalama elektrik tüketimine sahip olan ve elektrik maliyetlerini büyük ölçüde azaltmak isteyen mülk sahipleri için uygundur. Aksine, böyle bir sistem sadece yıllık elektrik maliyetlerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda bir gelir kaynağı olarak da kullanılabilir.

Sıfır besleme sistemi – tüm elektrik kendi eviniz için

Fotovoltaik sistemin ikinci çeşidi, sıfır besleme sistemi olarak adlandırılan sistemdir. Adından da anlaşılacağı üzere, kamu şebekesine ihtiyaç fazlası elektrik beslemesi yapılmamaktadır. En iyi durumda, üretilen elektriğin %100’ü evde tüketilir, böylece kamu şebekesine hiçbir şey beslenmez. Bunu sağlamak için sistem, sahibinin bireysel ihtiyaçlarına tam olarak uyarlanmalı ve ayrıca uygun bir elektrik depolama sistemine sahip olmalıdır. Elektrik üretimi ayrıca bir invertör tarafından kontrol edilir, böylece sistemin çıkışı tüketilen elektrikle tam olarak eşleşir ve kamu şebekesine elektrik beslemesi yapılmaz. Bu tür bir sistemin sahipleri böylece Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası (EEG) kapsamındaki tarife garantisinden vazgeçmekte, ancak aynı zamanda tarife garantisinin gerektirdiği tüm yükümlülüklerden de kaçınmaktadırlar. Şebekeye verdiğiniz elektrik için bir işletme kaydı yaptırmanız veya vergi ödemeniz gerekmez. Fotovoltaik sistemin ihtiyaç duyulan elektriğin %100’ünü üretmesi beklense de, güneş enerjisinin yeterli olmaması durumunda normal elektrik çekmeye devam edebilmesi için mülk hala kamu şebekesine bağlıdır.

Avantajlar

  • İşletme kaydı veya benzeri gibi bürokratik çabalarda artış yok.
  • Daha fazla bağımsızlık
  • EEG kapsamında yükümlülük yok

Dezavantajlar

  • Tarife garantisi yok
  • Ciro vergisi iadesi yok

Bu nedenle sıfır emisyon sistemi özellikle yüksek enerji tüketimi olan özel kişiler için uygundur. Kendi ürettiği elektriğin en etkin şekilde kullanılabilmesi için böyle bir sistemde uygun bir elektrik depolama ünitesinin kurulması zorunludur.

Fotovoltaik ada sistemi – kamu elektrik şebekesinden bağımsız

Fotovoltaik ada sistemi varyantı, kamu şebekesine bağlantı olmadan çalışır ve güneş sisteminin elektrik depolama ünitesine her zaman enerji sağlayabileceğini varsayar. Bu nedenle hane elektriğini yalnızca güneş modüllerinden sağlamakta ve acil bir durumda kamu şebekesinden gelen elektriğe ihtiyaç duymamaktadır. Bu nedenle ev sahibi hiçbir zaman kamu şebekesinden gelen elektriğe bağımlı değildir. Burada öncelikle iki tür arasında ayrım yapacağız.

Şebeke bağlantısı olmayan bağımsız sistem

Adından da anlaşılacağı üzere, bu model hiçbir şekilde kamu şebekesine bağlı olmayan bir sistemdir. Ev, yalnızca fotovoltaik sistemden elde edilen enerjiye dayanıyor. Sistem böyle bir durum için, hem güneş modülleri hem de enerji depolaması o kadar büyük olacak şekilde tasarlanmıştır ki, başka bir güç kaynağına dayanmadan bağımsız olarak tüm eve elektrik sağlayabilirler. Dolayısıyla böyle bir evde elektrik %100 fotovoltaik sistem tarafından üretilir ve depolanır. Ancak bu sistem genellikle sadece kamu elektrik şebekesine bağlantı çok maliyetli olduğunda kurulmaktadır. Bu durum özellikle uzak evler, dağ kulübeleri veya bireysel altyapılar için geçerlidir.

Yedek güç için bağımsız sistem

Ancak Alman ev sahipleri için kamu elektriğinden bağımsızlık da mümkün olabilir. Acil durum gücü için bağımsız bir sistemin kurulması burada çözümdür. Bir elektrik şebekesi arızası durumunda, acil durum gücü için bağımsız sistem müdahale edebilir. Hem beslemeli hem de sıfır beslemeli sistemlerin acil bir durumda bir ada sistemi haline gelmesini mümkün kılar. Kamu şebekesinde bir elektrik kesintisi olması durumunda, bu sistem birkaç saniye içinde yedek güce geçer ve eve normal şekilde elektrik verilmeye devam eder. Bu nedenle hane halkı kamu şebekesine bağımlı değildir ve elektrik kesintisi konusunda endişelenmesi gerekmez. Bu, her zaman yeterli elektrik olmasını sağlar. Kurulum sırasında tüm evin kamu şebekesiyle bağlantısı kesilir ve depolama sistemiyle iletişim kurabilen bir yedek güç sistemi kurulur.

Avantajlar

  • Yedek güç sistemi olarak işlev görür
  • Kamu elektrik şebekesinden maksimum bağımsızlık
  • Elektrik kesintilerine karşı koruma

Dezavantajlar

  • Önemli ek maliyetler
  • Sadece nadiren kullanılır
  • Mal sahipleri için neredeyse hiç ekonomik fayda yok

Böyle bir yatırım ev sahibi için her zaman ekonomik açıdan mantıklı değildir. Bu nedenle, bu seçeneğe karar vermeden önce ortalama günlük tüketiminizi, sistemin uygun boyutunu ve güneş enerjisi depolama tankının tasarımını kontrol edin. Bu, bir yatırımın sizin için karlı olup olmayacağını hesaplamanıza olanak sağlayacaktır. Bu tür teknolojiye sahip tesis sahiplerinin kamu şebekesinden bağımsızlığı tartışmasızdır ve önümüzdeki yıllarda Almanya’nın enerji politikasını değiştirecek ve etkileyecektir.