Mirasla ilgili anlaşmazlıklar: İyi bir vasiyetname nasıl işler? – TV uzmanımız NDR’de
Miras konusunda anlaÅmazlık: Ä°yi bir vasiyetname nasıl iÅler? Dün konuyla ilgili 45 dakikalık bir rapor yayınlandı. Uzmanımız Jan Rickel, bu soruya verdiÄi yararlı yanıtlar ve bilgi birikimiyle danıÅman olarak konuÄumuz oldu. Çünkü miras bırakma ve miras alma iÅlemlerinin düzgün bir Åekilde planlanması gerekir. Bu olmadan, pek çok Åey istemeden anlaÅmazlıkla sonuçlanır. ÇoÄu kiÅi bu konudan kaçınır, ne de olsa neredeyse her zaman sevilen bir kiÅinin ölümü söz konusudur. Asıl soru, ne yapmalı? NDR katkısında cevapları veriyoruz.
Miras ve Gayrimenkulün Ä°ntikali
NDR’nin haberine göre, Almanya’da daha önce hiç bu yıl olduğu kadar çok miras kalmamıştı. Haber şöyle devam ediyor: “Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’ne (DIW) göre her yıl 400 milyar avro miras kalıyor ya da hibe ediliyor.”
Raporu NDR medya kütüphanesinde bulabilirsiniz:
Mirasçılar topluluÄunda anlaÅmazlık ve taksim satıÅı
Blogda mirasçılar topluluÄundaki anlaÅmazlıklar konusunu daha önce bildirmiÅtik. Ölen bir kiÅi birden fazla mirasçı bırakırsa ve mirasın mirasçılar arasında paylaÅımı rıza ile yapılmazsa, paylaÅım kanunla belirlenir. Tereke ortak bir mal varlıÄı olduÄundan, ortak mirasçılar miras üzerinde ancak ortaklaÅa tasarrufta bulunabilirler.
Bu ortak tasarruf işe yaramazsa, her bir ortak mirasçı istediği zaman mirasçılar topluluğunun feshini talep edebilir ve bunu bağımsız olarak takip edebilir. Bu durumda, bireysel ortak mirasçı terekedeki payını bir bütün olarak elden çıkarabilir, ancak bireysel varlıklardaki payını elden çıkaramaz.
Mirasçılar arasında anlaÅmazlık varsa, bazen zorunlu satıÅın özel bir Åekli olan taksim müzayedesi yapılır. Bölme ihalesinin amacı, varlıkları bölünebilir bir para toplamına dönüÅtürmek ve bunları ortak mal sahipleri arasında bölüÅtürmektir.
TV uzmanımız Jan Rickel ile 25 Nisan 2022 Pazartesi günü 22:00 – 22:45 saatleri arasında gerçekleştirdiğimiz röportajdan bir kesit.
Konu hakkında daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz:
Vasiyet, ev ve zorunlu hisse
Vefat eden bir kişinin mal varlığının dağıtımı, ölümden önce yazılı bir beyannameye, yani vasiyetnameye kaydedilebilir. Her insan 16 yaşından itibaren vasiyetname hazırlama ehliyetine sahiptir ve vasiyetçi vasiyetnameyi kendi eliyle hazırladığı için el yazısı vasiyetnamelerde notere ihtiyaç yoktur.
Ancak, noter vasiyeti isteniyorsa, bunun noter tarafından onaylanması gerekir ve bunun masrafları mülkün değerine bağlıdır. Anlaşılır olması için belgenin üzerine “Vasiyet” veya “Son Vasiyet” yazılmalı ve sonuna vasiyet sahibinin imzası ve tarih eklenmelidir. Birden fazla vasiyetname varsa, en son tarihli vasiyetname geçerlidir.
Vasiyet olmadan miras mı kalıyor?
Vasiyetname yoksa veraset kanunu yürürlüğe girer. Bu, bir ölümden sonra ölen kişinin mal varlığını kimin alacağını ve bunun nasıl yapılacağını düzenler. Birden fazla mirasçı olması durumunda, mirasçı toplulukları oluşturulabilir ve mülk onların mülkiyetine geçer.
Mirasçı toplulukları, birden fazla mirasçı varsa vasiyetçinin ölümünden sonra otomatik olarak oluÅturulur. Daha sonra mirası kendi aralarında bölüÅmeleri ve gayrimenkul gibi miras kalan mülkler hakkında ortak kararlar vermeleri gerekir. Hangi akrabanızın hangi mülkü miras alacaÄına kendiniz karar vermek istiyorsanız, bir vasiyetname hazırlamalı ve her Åeyi tam olarak düzenlemelisiniz.