Özel olarak emlak komisyonculuğu: Alıcı, satıcı ve satın alma sözleşmesi – prosedür
Özel mülk aracılıÄı – 1) satılacak bir mülk ve 2) bir alıcı biliyor musunuz? Åimdi, mülk için bir acente olarak hareket edebileceÄiniz ve bir acente komisyonu alabileceÄiniz fikrine sahipsiniz. Ama bu mümkün mü? Bir mülkün satıÅı, mülkün sergilenmesinden satıŠaÅamasına, görüÅmeye, müzakerelere, noter randevusuna, satın alma sözleÅmesine ve faturaların ödenmesine, notere, emlakçıya ve arazi devir vergisine kadar sabit bir prosedür izler. Her 3 aÅama hakkında daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz: Satılık mülk. Gerçek Åu ki, emlakçı olmasanız bile, bir mülke aracılık ettiÄiniz için komisyon alabilirsiniz. Önemli slogan Åudur: Sadece yazanlar kalır. Bu nedenle, komisyona hak kazanmak için özel bir kiÅi olarak da sahip olmanız gereken aracılık sürecine ve aracılık sözleÅmesine bir göz atalım.
Prosedür: Ev ve daire emlak komisyonculuÄu (özel)
Bir mülke aracılık etme şansınız var ama emlakçı değil misiniz? Bir mülkün tek seferlik aracılığında bu hiç sorun değildir.
Not: Bu makale genel bir bakış niteliğindedir. Lütfen belirli vakalar hakkında kendinizi ayrıntılı olarak bilgilendirin.
Her sorumlu vatandaÅın, bir mülke aracılık ederken bile sözleÅme yapmasına izin verilir. Sizi ticari bir tüccar yapan ve blogda sık sık yazdıÄım birkaç sınır vardır. Kısaca ifade etmek gerekirse: Ticaret ruhsatınız olmasa bile 5 yıl içinde en fazla 3 mülke aracılık etmenize izin verilir. Kanunla ilgili en güncel bilgilere buradan da ulaÅabilirsiniz: Ticari gayrimenkul ticareti (harici).
Temel olarak, giriş bölümünde açıklanan slogan geçerlidir:
Sadece yazanlar kalır
Dolayısıyla, iş dünyasında her zaman olduğu gibi, her şeyi yazılı hale getirin.
Prosedür ve kontrol listesi: Satıcı, alıcı, satın alma sözleÅmesi
Bu makale size hızlı ve kısa bir kontrol listesi vermeyi amaçlamaktadır.
Dahili komisyon ve harici komisyonun açıklanması
Bir mülkü satarken iki tür komisyoncu komisyonu vardır. Komisyoncunun masraflarını satıcı ödüyorsa, buna “dahili komisyon” denir. Mülkün alıcısı öderse, buna “harici komisyon” denir.
- Dahili komisyon: Satıcı
- Dış komisyon: Alıcı
Müşteriniz, kural olarak, ya satıcı ya da alıcıdır.
Aracılık komisyonu için aracılık sözleÅmesi: örnek (ücretsiz)
Şimdi aracılık sözleşmesi devreye giriyor. Daha sonra komisyon almaya hak kazanmak için yazılı kanıtınız, yani aracılık sözleşmeniz olmalıdır.
Çeşitli sanayi ve ticaret odalarından (IHK) iyi ve ücretsiz örnek şablonlar alabilirsiniz. Örneğin, burada:
- Åablon (IHK Münih)
- Şablon DOC – IHK Leipzig
Anlaşma veya sözleşme, acente olarak mülkü teklif ettiğinizi/sağladığınızı açıkça belirtmelidir. Bunun için ilgili bir komisyoncu komisyonu ödenecektir.
Komisyoncunun komisyonu ne kadar?
Özel alımlar için komisyoncu komisyonu – Almanya’da birçok şey aşırı derecede düzenlenmiştir, ancak komisyoncu komisyonu farklı olmuştur. Çoğu durumda, komisyoncunun masraflarını kimin karşılaması gerektiği açıktı: bir mülkün alıcısı. Yeni yılda işler değişecek, çünkü ilk kez komisyoncunun komisyonunun bir mülkün alıcısı ve satıcısı arasındaki dağılımı yasa koyucu tarafından açıkça düzenlenecek. Yeni yasa komisyoncunun komisyonu hakkında ne diyor? İşte hızlı bir içgörü:
Tam %3, %5, %7, sadece arabuluculuk için mi?!
Komisyoncunun komisyonuna iliÅkin baÄlantıda komisyon miktarı hakkında zaten bir Åeyler öÄrendiniz. Mülk ne kadar pahalıysa, oran o kadar düÅük olur. 10 milyonun üzerindeki mülkler için de bu oran %3’ün altındadır. Sonunda gerçekten bir komisyon aldıÄınızdan emin olmak için, en baÅından adil olun.
Acenteler %3, %5 ya da %7 alırlar çünkü bir mülkün satıŠsürecinde pek çok görev üstlenirler.
Profesyonel bir ortak olarak, biri devam ediyor. Tüm süreç boyunca, en azından yazışmaların CC’sinde siz varsınız. Bu aynı zamanda satıcı ve alıcının çıkarlarını bir araya getirmekle de ilgilidir. Buna ek olarak, mülkün reklamını yapmak zorundayım – sadece “ilgi” potansiyel alıcının gerçekten satın alacağını garanti etmez. Alıcı ve satıcı anlaşırsa, noter tarihi, hangi noter, satın alma sözleşmesi vb. gibi geri kalanı kendileri ayarlar. Emlakçılar hâlâ CC’de.
Son randevu ise noter tasdiki ve sonrasındaki “el sıkışma”. O zaman para kazanmış olurum ve faturayı sunabilirim.
SatıŠsözleÅmesi: emlak komisyonculuÄuna geçiÅ
Geniş anlamda, satın alma sözleşmesi şunu belirtmelidir,
Mülk komisyonculuğu XY komisyoncusu aracılığıyla yapıldı, komisyon tutarı XY’ye aittir ve sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle birlikte ödenecektir. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi halinde komisyon otomatik olarak ödenecektir.
Sonuç: Arabuluculuk, SözleÅme, Coutage
Özel bir aracı kurumda, bir aracı olarak her zaman zincirin en zayıf halkası olduğunuzun farkında olun. “Sadece bir ifşaat yaparsınız” ve sonra “şu kadar para” alırsınız. Bu nedenle, mal sahibine haber vermeden ve mülkü görmeden önce, satın alma sözleşmesi de dahil olmak üzere her şeyi yazılı hale getirmeniz çok daha önemlidir.
Burada yine çeşitli Sanayi ve Ticaret Odalarının (IHK) ücretsiz örnek şablonlarının bağlantıları bulunmaktadır.
- Åablon (IHK Münih)
- Şablon DOC – IHK Leipzig