Emeklilik hakları düzenlemesi: Evlilik sonrası emeklilik hakkında gerçekler

Emeklilik denkleştirmesi – Emeklilik denkleştirmesi çoğu boşanmada aile mahkemeleri tarafından yapılmalıdır. Eşlerin evlilik sırasında edindikleri yaşlılık veya çalışma gücünün azalması nedeniyle emekli aylığı alma haklarını ve beklentilerini düzenler. Üç yıla kadar olan evlilikler emeklilik denkleştirmesi için başvurmalıdır, diğerleri noter huzurunda bunu hariç tutabilir veya daha yakından ayarlayabilir. Kılavuza geri dönün: Boşanma ve Emlak.

Boşanma ve emeklilik – emeklilik eşitlemesi hakkında gerçekler

Boşanmada halledilmesi gereken pek çok şey vardır. Velayetten malların paylaşımına ve emekli maaşlarının eşitlenmesine kadar. İkincisi, esas olarak evlilik sırasında elde edilen emekli maaşı ve bunun eşler arasında nasıl adil bir şekilde paylaştırılacağı ile ilgilidir.

Özetle en önemli gerçekler:

  • Çoğu durumda eşler evlilik süresince farklı miktarlarda emeklilik hakkı elde ederler
  • Emeklilik maaşının eşitlenmesinin amacı: her iki eşin de yaşlılıkta eşit derecede iyi koşullara sahip olmasını sağlamak
  • Sadece evlilik döneminde kazanılan haklar emeklilik hakları ayarlamasına dahil edilir.
  • Evlilik süresi emekli aylığı denkleştirme miktarını belirler
  • Evlilik süresi ne kadar uzun olursa, emeklilik maaşı eşitlemesi de o kadar yüksek olur
  • Üç yıldan uzun süren evliliklerde boşanma halinde emeklilik denkleştirmesi otomatik olarak yapılır. Üç yıldan az süren evlilikler emeklilik maaşlarının eşitlenmesi için başvuruda bulunmalıdır.
  • Eşler, kazanılan hakların ayrıntılarını içeren bir form doldururlar
  • Mahkeme, emekli maaşı sağlayıcıları ile rakamları kontrol ettikten sonra
  • Emekli maaşı denkleştirmesinden feragat etmek bazı durumlarda her iki eş için de mantıklı olabilir

Prensip – emeklilik haklarının bölünmesi

Çoğu evli çift için emeklilik hakları farklıdır. Bu durum, eşlerden birinin çocuk yetiştirme nedeniyle belirli bir süre çalışmamış, işsiz kalmış veya kamu sektöründe istihdam edilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu farkı telafi etmek için, her iki eşin de iyi bir yaşlılık güvencesine sahip olmasını sağlamayı amaçlayan emeklilik maaşı eşitlemesi vardır. Ancak, yalnızca evlilik süresi boyunca kazanılan emekli maaşı dikkate alınır. Kazanılan emekli maaşı, boşanma sırasında her iki eşin de evlilikten aynı miktarda ayrılmasını sağlayacak şekilde paylaştırılır.

  • Çoğu durumda eşler evlilik süresince farklı miktarlarda emeklilik hakkı elde ederler
  • Emekli maaşlarının eşitlenmesi eşit derecede iyi bir emeklilik güvencesi sağlar

Evlilik süresi – emekli aylığı denkleştirme miktarı ile ilgili

Sadece evlilik sırasında kazanılan emeklilik hakları emekli aylığı denkleştirmesine dahil edildiğinden, evlilik süresi denkleştirme miktarı için belirleyicidir. Evlilik süresi, evliliğin akdedildiği ayın başından boşanma dilekçesinin tebliğinden önceki ayın sonuna kadar geçerlidir. Evlilik süresi üç yıldan az ise, eşlerden biri ısrar etmediği sürece, boşanma sırasında emekli maaşlarının eşitlenmesi gerekmez.

Ayrılma döneminde kazanılan emeklilik hakları da emeklilik denkleştirmesine dahil edilir. Ancak, ayrılık süresinin alışılmadık derecede uzun olması halinde, belirli koşullar altında emekli aylığı denkleştirmesinin sadece evlilikten ayrılığa kadar geçen süre için hesaplanması haklı görülebilir. Emekli maaşlarının eşitlenmesine sadece özel kusurlu boşanmalarda mahkeme tarafından izin verilebilir. Bu durum, eşlerden birinin diğerini ağır bir şekilde tehdit etmesi veya yaralaması halinde söz konusudur.

  • Evlilik süresi emekli aylığı denkleştirme miktarını belirler
  • Evlilik süresi ne kadar uzun olursa, emeklilik maaşı eşitlemesi de o kadar yüksek olur
  • Sadece evlilik döneminde kazanılan haklar emeklilik hakları ayarlamasına dahil edilir.

Uygulama – emeklilik maaşlarının eşitlenmesi için adım adım

Evliliğin üç yıldan fazla sürdüğü boşanmalarda emekli maaşlarının eşitlenmesi otomatik olarak düzenlenmektedir. Eşlere önceden, mevcut sigortalar ve haklar, devlet sigorta numaraları hakkında bilgi vermeleri ve emeklilik denkleştirme anlaşmalarını açıklamaları gereken bir soru formu gönderilir. Bu anketler daha sonra bilgilerin emeklilik sağlayıcısından kontrol edilebilmesi için mahkemeye iade edilir. Çeşitli emeklilik kurumları aile mahkemesini ilgili emeklilik hakları konusunda bilgilendirmelidir. Mahkeme daha sonra rakamları kontrol edebilmeleri ve gerekirse bilgiler hakkında yorum yapabilmeleri için rakamları eşlere geri gönderir. Emekli maaşı denkleştirmesi daha sonra mahkemedeki boşanma duruşmasında belirlenir.

  • Üç yıldan uzun süren evlilikler için emeklilik denkleştirmesi boşanma sırasında otomatik olarak yapılır.
  • Eşler, kazanılan hakların ayrıntılarını içeren bir form doldururlar
  • Mahkeme, emekli maaşı sağlayıcıları ile rakamları kontrol ettikten sonra

Emeklilik haklarının düzenlenmesi – boşanma durumunda emekli maaşının bölünmesi

Emekli maaşı eşitlemesinden feragat etmek – bazı durumlarda faydalı

Bireysel duruma bağlı olarak, emekli maaşı denkleştirmesinin mahkeme tarafından karara bağlanmaması mantıklı olabilir. Örneğin, paylaşım masraflarının çok yüksek olması ya da anlaşmanın adil olmayan bir sonuca yol açması halinde, eşlerin anlaşmayı kendi aralarında çözmeleri mümkündür. Her iki ortağın da kabul etmesi halinde, hakların devri yerine bir uzlaşma tutarı ödenebilir veya bir bedel kararlaştırılabilir. Evlilik sözleşmesi ile yapılan evliliklerde, bu tür sözleşmelerde emekli maaşlarının eşitlenmesi en başından itibaren öngörüldüğünden, sorun genellikle baştan çözülmüştür.

  • Feragat bazı durumlarda her iki eş için de mantıklı olabilir
  • Üç yıldan az süren evlilikler, boşanma sırasında emeklilik maaşlarının eşitlenmesi için başvurmalıdır

En önemli sorular – emeklilik hakları ayarlaması hakkında her şey

Boşanma ve özellikle emeklilik maaşlarının eşitlenmesi konusu sıklıkla birçok soruyu gündeme getirmektedir. Neler olup bittiğini tam olarak bilmeniz ve daha fazla sorunuzun cevapsız kalmaması için Lukinski uzmanları boşanmada emeklilik maaşının denkleştirilmesi konusundaki en önemli soruları yanıtlıyor.

Boşanma durumunda emeklilik maaşının eşitlenmesi ne anlama gelir?

Bu, emekli maaşlarının eşitlenmesinden başka bir şey değildir. Bu, evlilik sırasında kazanılan emeklilik haklarının evlilikten sonra nasıl ele alınacağını düzenler. Emeklilik aylığı eşitlemesinin amacı, her iki eş için de güvenli bir yaşlılık güvencesi sağlamaktır.

Kavgasız bir boşanma ne kadara mal olur?

Boşanmanın maliyeti çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı boşanmalar genellikle çekişmeli olanlardan daha ucuzdur, çünkü daha az zaman alırlar. Bununla birlikte, diğer faktörler arasında eşlerin mal varlıkları da yer almaktadır, bu da bireysel maliyetlerin vaka bazında kararlaştırılması gerektiği anlamına gelmektedir.

Boşanmak için neye ihtiyacınız var?

Boşanmanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasına bakılmaksızın, her zaman bir dizi belge gereklidir. Bu belgeler, duruma göre evlilik cüzdanı veya aile kütük defterinin aslı veya onaylı bir kopyası, reşit olmayan çocukların doğum belgeleri ve varsa evlilik sözleşmesi veya boşanma anlaşmasını içerir.

Boşanmanın maliyeti nedir ve kim öder?

Masrafların miktarı boşanmadan boşanmaya değişir. Maliyetler genellikle birbirlerine karşı mahsup edilir. Bu nedenle her iki taraf da kendi avukat ücretlerini ve mahkeme masraflarının yarısını öder. Yargılama masraflarının tam miktarı mahkeme tarafından belirlenir ve çeşitli faktörlere bağlıdır.

Boşanma: Rehber, yardım ve ipuçları

Boşanmanın karmaşık olduğu doğru. Ama yalnız değilsiniz! Birçok insan boşanır ve aslında çoğunluk her zaman iyi bir çözüm bulur. Sadece küçük bir yüzde savaşla sonuçlanıyor. Kendinizi iyi hazırlayabilmeniz için boşanma, aile, para ve emlak konularındaki küçük rehberlerimizi ve ipuçlarımızı burada bulabilirsiniz.