Mirasçılar topluluğunun dağıtılması: anlaşmazlıkların başarılı bir şekilde çözülmesi

Mirasçılar topluluğunun dağıtılması – Bir evin miras bırakılması, mirasçılar topluluğu içinde çok sayıda anlaşmazlığa yol açabilir. Özellikle de mülkle nasıl başa çıkılacağı konusunda farklı fikirler varsa. Mirasçılar topluluğu genellikle merhumun çocuklarıdır. Bu durum, merhumun bir vasiyetname bırakmaması halinde ortaya çıkar, çünkü bu durumda yasal halefiyet geçerlidir.

Mirasçılar topluluğunun feshedilmesi

Mirasçılar topluluğu, buna müşterek mülkiyet topluluğunun eşlik ettiği anlamına gelir. Bu durum, mirasın müşterek bir mülk olması sonucunu doğurmaktadır. Mirasçılar topluluğundaki her bir birey, ancak diğer mirasçılarla birlikte mal sahibi olur. Dolayısıyla her bir birey mülk üzerinde hak sahibidir, ancak bu hak diğer ortak mirasçıların hakları ile sınırlıdır. Her şey ortaklaşa herkese ait olduğundan, mirasçılardan hiçbiri, kendi payları da dahil olmak üzere, rızaları olmadan mirastan tek tek bir şey veremez veya satamaz.

Mirasçılar topluluğu içindeki anlaşmazlıklar kuraldır

Mirasçılar topluluğu içindeki anlaşmazlıklar genellikle ortak mirasçıların çıkarları büyük ölçüde farklı olduğunda ortaya çıkar. Örneğin, kardeşlerden birinin mümkün olan en kısa sürede paraya ihtiyacı varsa ve bu nedenle evi satmakla ilgilenirken, diğer kardeşler emlak fiyatında bir artış bekliyorsa ve evi tutmak veya kiralamak istiyorsa durum böyledir.

Vasiyetçi, mirasçılar topluluğunu engelleyebilir

Bir mirasçılar topluluğu ancak vasiyetçinin bir vasiyetname yazmasıyla baştan önlenebilir. Evli çiftler genellikle bir Berlin vasiyeti üzerinde anlaşırlar. Buna göre, daha uzun yaşayan eş tek mirasçı olur.

Çocuklar bu mirasın dışında tutulur. Birden fazla çocuk varsa, diğer çocuklara vasiyet yapılırken bir çocuk tek mirasçı olarak belirlenerek mirasçılar topluluğu hariç tutulabilir. Mirasçı böylece yasal halef olmaksızın bir ödeme veya terekenin belirli bir nesnesini alır.

Mirasçılar topluluğunun dağılmasına ilişkin temel bilgiler

Çocuklar mirasçılar birliğini feshetmek isterlerse, öncelikle mirasın gerçekte ne kadar büyük olduğu kontrol edilmelidir. Bunun için mirasçılık belgesi gerekmektedir. Bir mirasçılar topluluğu söz konusu olduğunda, bu ortak bir mirasçılık belgesidir. Mirasçıların tüm isimlerini ve bireysel mirasçıların miras paylarının tam bir listesini içerir. Sadece mirasçılık belgesi alındığında, merhumun hesaplarının bulunduğu bankalar mali durum hakkında bir fikir edinilmesine izin verir.

Eğer terekede borçlar da varsa, öncelikle bunların ödenmesi gerekir. Bu durum, mülkün kendisinin satılmak zorunda kalmasına yol açabilir.

Ortak mirasçılar, vasiyetçinin yaşamı boyunca yapılan hediyeler hakkında birbirlerine bilgi vermekle yükümlüdürler. Kardeşlerden biri daha önceki bir zamanda bir arazi veya gayrimenkul almışsa, bu tazminata tabi bir hediyedir. Tazminata tabi hediyeler terekenin değerini artırır. Bu da ortak mirasçının miras payından düşülür.

Genellikle birden fazla kardeş varsa, kardeşlerden biri ebeveyne ücretsiz olarak bakar. Bu kardeş, sağlanan bakım için tazminat talep edebilir. Bu da bu kişinin miras payını artırır. Tazminatın miktarı, sağlanan bakımın süresi ve kapsamının yanı sıra terekenin miktarına da bağlıdır.

Mirasınızı nasıl alırsınız

Miras avukatı Joachim Mohr’dan bilgi.

Mirasçılar topluluğunun dağılması: yollar ve araçlar

Mirasçılar topluluğunu feshedebileceğiniz farklı yollar

Bölünme anlaşması

Mirasçılar topluluğu mülke, yani gayrimenkule ne olacağı konusunda anlaşırsa, bir taksim sözleşmesi imzalanabilir. Gayrimenkul devredilecekse bunun noter onaylı olması gerekir.

Mirasın devri

Mirasçılar topluluğunu feshetmek için bir başka olasılık da miras payının devredilmesidir. Bir uzlaşma karşılığında, ortak mirasçılar mirastaki paylarını bir ortak mirasçıya devredebilirler. Bu adım için noter de gerekmektedir. Bu, mirasçılar topluluğunu feshetmek için özellikle basit bir çözümdür.

Tabakalaşma

Ayrılma durumunda birey, bir uzlaşma karşılığında mirasçılar topluluğunu da terk eder. Ancak, bu kişinin mirastaki payı bireysel bir mirasçıya devredilmez, ortak mirasçıların ortak mirasına dahil edilir. Böylece birey, uzlaşmayı ödeyerek ortak mirasçı olarak haklarından feragat etmiş olur. Sonuç olarak, diğer ortak mirasçıların miras payı artar. Anlaşma miktarı mirasçıların kendileri tarafından belirlenebilir.

Bir mirası satmak

Her ortak mirasçı kendi payına düşen mirası üçüncü şahıslara da satabilir. Ancak bu durumda, mülkün hiçbir parçası tek tek satılamaz. Bunun yerine, alıcı mirasçılar topluluğunun bir parçası haline gelir. Her bir ortak mirasçı ilk ret hakkına sahiptir ve miras payını üçüncü tarafla mutabık kalınan koşullarda satın alabilir. Bu adımın da noter onaylı olduğu unutulmamalıdır.

Veraset Mahkemesi

Bir anlaşmazlık ortaya çıkarsa ve görünürde bir anlaşma yoksa, veraset mahkemesi devreye girebilir. Mahkeme bu konuda arabulucu rolünü üstlenir. Ancak, veraset mahkemesinin devreye girmesi herhangi bir mirasçı tarafından itirazda bulunularak engellenebilir.

Tahkim

Bir anlaşmazlık durumunda, bir tahkim heyeti de karar verebilir.

Bölme eylemi

Bölünme davası açılırsa, mülkün eşyaları açık artırmada satılır. Gayrimenkul söz konusu olduğunda, zorunlu bir açık artırma gerçekleşir. Bölünme davası genellikle yüksek masraflara neden olur ve bu nedenle tüm ortak mirasçıların menfaati için bundan kaçınılmalıdır.

Bölünme müzayedesi

Tereke bir mülk içeriyorsa, ortak mirasçıların her biri bir taksim müzayedesi için başvurabilir. Bu adım için tek şart, başvuru sahibinin tapu siciline kaydedilmiş olmasıdır. Bölme müzayedesinin amacı mülkü paraya çevirmek ve daha sonra mirasçılar arasında bölüştürmektir.

Genellikle yüksek değer kaybı nedeniyle, bir bölme açık artırması tavsiye edilmez. Kısmi açık artırmalarda, potansiyel alıcıların ilgisini artırmak ve böylece mülkü hızlı ve çabuk bir şekilde satmak için mülkün piyasa değerinin mümkün olduğunca düşük belirlenmesi yaygındır. Açık artırma sonunda mülk için toplanan fiyat, nadiren mülkün gerçek satış değerine karşılık gelir.

Mirasçılar topluluğundan biri engellerse…

Mirasçılar topluluğunu feshetme hakkı yoktur

Bireyin mirastaki payının kendisine ödenmesi ya da mirasçılar topluluğundan çıkarılması gibi bir hakkı yoktur. Mirasçılar topluluğunun bir parçası olmak istemeyenler için tek seçenek mirası kabul etmemektir.

Bir mirasçılar topluluğu söz konusu olduğunda, bir anlaşmaya varılması mali açıdan avantajlıdır ve herkesin yararınadır.

Miras kalan mülkünüzle ilgili olarak size kişisel danışmanlık hizmeti vermekten de memnuniyet duyarız. Lütfen bizimle iletişime geçin.