Gelir vergisi (ESt) basitçe açıklanmıştır: formlar, temel tablo, ücret vergisi & Co.

Gelir vergisi – Çoğu yasal iş biçimi vergilendirmeye tabidir. Yasal yapıya bağlı olarak, gelir vergisi, kurumlar vergisi, ciro vergisi, ticaret vergisi ve/veya sermaye kazancı vergisi kanunen ödenmesi gereken vergilerdir. Belirli koşullar altında, bazı şirketlerin bu vergi türlerinden bir veya daha fazlasından muaf olması mümkündür. Ne kadar gelir vergisi ödemem gerekiyor? Gelir vergisini nasıl hesaplarım? Ne kadar gelir vergisi öderim? Gelir vergisini ne üzerinden ödüyorum? Genel bir bakış! Geri dön: Vergiler.

Gelir vergisi (ESt) – Gerçek kişiler için vergi

Gelir vergisi – kısaca ESt – genellikle gerçek kişilerin gelirleri üzerinden, ödeme güçlerine göre alınır. Gelir, Gelir Vergisi Kanunu (EStG) anlamında kazanılan tüm gelirlerin toplamından, vergi kanunu kapsamında ilgili tüm kesintilerin (örneğin ödenekler) toplamının çıkarılması olarak anlaşılır. Vergiye tabi kişiler, genellikle gelir vergilerini kendileri ödemek zorunda olan serbest meslek sahipleri ve gelir vergileri işverenleri tarafından ücret vergisi olarak kesilen ve kendileri adına vergi dairesine ödenen çalışanlar olarak ikiye ayrılır.

Şirketler için diğer vergiler:

Emlak şirketlerine yönelik vergiler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

Ayrıntılı olarak gelir vergisi – tahsilat, harç ve vergi yükümlülüğü

Ortak bir vergi olarak bu vergi geliri federal hükümet, eyaletler ve belediyeler arasında paylaştırılmaktadır. Belediyeler federal yasaya göre geçerli olan oranı (şu anda ücret vergisi ve tahakkuk eden gelir vergisinin yüzde 15’i) alırken, geri kalan miktar federal hükümete ve eyaletlere eşit paylar halinde gitmektedir. Genel olarak, tüm gerçek kişiler gelir vergisine tabidir ve serbest meslekten elde ettikleri ve serbest meslek dışı gelirleri üzerinden vergi ödemek zorundadırlar. Gelir vergisi hukukunun temel ilkeleri aşağıdaki gibidir:

  • Net prensip
  • Periyodiklik ilkesi
  • Dünya Gelir Ä°lkesi
  • Kademeli vergi oranları ilkesi
  • Ödeme gücüne göre vergilendirme

Almanya’da ikamet eden bireyler sınırsız vergi yükümlülüğüne tabidir; Almanya’da gelir elde eden yurtdışında ikamet eden bireyler sınırlı vergi yükümlülüğüne tabidir.

Düşük gelirliler için ödenek & Ä°ndirilebilir iş giderleri

Düşük gelirli gerçek kişiler, kendileri için 9.168 Euro’ya kadar bir ödenek kullanabilirler – bu, serbest meslekten elde edilen gelirin yanı sıra serbest meslek dışı gelir için de geçerlidir. Gelir vergisi mükellefi olan girişimciler, kârlarını ve bunun sonucunda vergilendirilebilir gelirlerini azaltmak için aşağıdaki indirilebilir işletme giderlerini de beyan edebilirler:

  • Kira masrafları
  • Araba masrafları
  • Personel maliyetleri
  • Amortisman
  • İndirilebilir girdi vergisi
  • Ödenen ciro vergisi
  • Mal ve hizmet alımları
  • Düşük değerli varlıklar için yapılan harcamalar

Hangi şirketler gelir vergisine tabidir?

Gerçek kişilerin çoğundan gelir vergisi alınmaktadır. Bu nedenle, bu vergi türü özellikle şahıs şirketleri (AB) ve BGB şirketleri (GbR) için geçerlidir. Buna ek olarak, genel ortaklıklar (OHG) ve sınırlı ortaklıklar (KG) genellikle gelir vergisine tabidir. Bununla birlikte, gelir vergisi, varsa bir limited şirket (GmbH) veya bir anonim şirket (AG) için de zorunlu olabilir.

Genel ortaklık (OHG) veya sınırlı ortaklık (KG) gibi ortaklıklar prensip olarak kurumlar vergisine veya gelir vergisine tabi değildir, ancak bunlara ait ortak statüsündeki gerçek kişiler ve tüzel kişiler tabidir. Ortaklık tarafından elde edilen kar, tek tip ve ayrı bir belirlemeye tabidir ve yasal yapılarına göre doğrudan bireysel ortaklara tahsis edilir: Tüzel kişiler kâr paylarını kurumlar vergisine, gerçek kişiler ise gelir vergisine tabi tutmalıdır.

  • Ortaklıklar: Kâr payına sahip gerçek kişiler

Bir bakışta şirketler hukuku biçimleri

Farklı yasal formlar hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz. Şahıs şirketi ve kayıtlı tüccarlar ile başlayarak… çeşitli ortaklıklara ve şirketlere… aile vakfı gibi diğer şirketlere – kuruluş, sorumluluk, vergi yükü ve daha fazlası ile ilgili tüm temel hususlar basit ve anlaşılır bir şekilde açıklanmaktadır! Her şeyden önce, şirketlerin bireysel yasal biçimlerine genel bir bakış:

Almanya’da Vergiler: Liste

Kurumlar vergisi (KSt), gelir vergisi (ESt), sermaye kazancı vergisi (KapESt), ciro vergisi (USt), ticaret vergisi (GewSt) – kim ne ödüyor? Almanya’daki farklı vergi türlerine ilişkin bu genel bakışta, seçtiğiniz yasal forma bağlı olarak birey olarak sizin ve şirketiniz için ilgili vergileri bulacaksınız. Ayrıca, vergi listesinden sonra: Vergi döngüsü aylık mali tablo, yıllık mali tablo ve bilanço etrafında nasıl işliyor? Ä°lk şirketini kuracak olanlar için küçük bir fikir. Hangi vergiler var? Basit açıklamalar, tanımlar, vergi optimizasyonu, vergiler hakkında bir içgörü.