Kurumlar vergisi (KSt) basitçe açıklanmıştır: UG, GmbH ve diğer yasal formlar

Kurumlar vergisi – Çoğu yasal işletme biçimi vergilendirmeye tabidir. Yasal yapıya bağlı olarak, gelir vergisi, kurumlar vergisi, ciro vergisi, ticaret vergisi ve/veya sermaye kazancı vergisi kanunen ödenmesi gereken vergilerdir. Belirli koşullar altında, bazı şirketlerin bu vergi türlerinden bir veya daha fazlasından muaf olması mümkündür. Kurumlar vergisini kim öder? Kurumlar vergisi ne kadar? Kurumlar vergisini ne için ödemek zorundasınız? Genel bir bakış! Geri dön: Vergiler.

Kurumlar vergisi (KSt) – tüzel kişiler için vergi

Kurumlar vergisi – kısaca KSt – genellikle Almanya’da yerleşik tüzel kişilerin gelirleri veya karları üzerinden alınır ve bu nedenle genellikle gerçek kişilerden alınan gelir vergisini (ESt) tamamlayıcı niteliktedir. Vergiye tabi kişiler tipik olarak şirketleri, dernekleri, kooperatifleri ve vakıfları içerir. Örneğin, tüzel kişiliğin yönetimi ve merkezi yurt dışında bulunuyorsa, kurumlar vergisi sınırlaması devreye girer. Siyasi kuruluşlar, federal şirketler, devlet bankaları ve sosyal fonlar, meslek birlikleri ve daha fazlası kurumlar vergisi ödeme yükümlülüğünden tamamen muaftır.

Şirketler için diğer vergiler:

Emlak şirketlerine yönelik vergiler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

Ayrıntılı olarak kurumlar vergisi: tahsilat, harç ve ödenekler

Bir kurumlar vergisi olarak, kurumlar vergisi bir topluluk vergisi sayılır ve hem federal hükümet hem de eyaletler tarafından alınır. Verginin miktarı, özel giderler ve olağanüstü yükler düşüldükten sonra elde edilen kârın sonucu olan vergilendirilebilir gelir temelinde değerlendirilir ve şu anda yüzde 15 artı dayanışma ek ücreti (SolZ) olup, toplam vergi yükü yüzde 15.825’tir. Kurumlar vergisi üçer aylık dönemler halinde; 10 Mart, 10 Haziran, 10 Eylül ve 10 Aralık tarihlerinde eşit taksitler halinde ödenmekte ve hesap dönemi sonunda ödenecek vergi miktarından mahsup edilmektedir.

Kurumlar vergisinin peşin ödenmesi için tarihler:

  • 10 Mart
  • 10 Haziran
  • 10 Eylül
  • 10 Aralık

Kural olarak, kurumlar vergisi beyannamesi bir önceki vergi dönemi için en geç bir sonraki yılın 30 Nisan tarihine kadar verilmelidir. Belirli koşullar altında uzatmalar mümkündür. Vergi danışmanlığı meslek mensupları, kurumlar vergisi beyannamesi vermek için genellikle farklı son tarihlere tabidir.

Kâr dağıtımı yapmayan şirketler için ödenekler

Kâr dağıtmayan şirketler – örneğin kâr amacı gütmeyen dernekler – şu anda 5.000 avroluk vergiden muaf bir ödenek kullanabilirken, tarım ve ormancılık kooperatifleri ve dernekleri 15.000 avroluk vergiden muaf bir ödenek alma hakkına sahip olabilir. Geçerli vergi dönemi içinde zarar eden şirketler için vergilendirme hiç uygulanmaz.

Hangi şirketler kurumlar vergisine tabidir?

Çoğu tüzel kişilikten kurumlar vergisi tahsil edilmektedir. Tüm şirketler – limited şirketler (GmbH), anonim şirketler (AG), hisselerle sınırlı ortaklıklar (KGaA), vb. ile kooperatifler ve işletme kooperatifleri genellikle etkilenir. Buna ek olarak, karşılıklı sigorta şirketleri ve karşılıklı emeklilik fonu dernekleri de kurumlar vergisi ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Ticari olarak aktif kamu şirketleri – örneğin, nakliye şirketleri veya kamu hizmetleri – de kurumlar vergisinden etkilenir.

  • Dernekler
  • Kurumlar
  • Temeller
  • Şirketler
  • Satın alma kooperatifleri
  • İşletme kooperatifleri
  • Karşılıklı sigorta şirketleri
  • Emeklilik fonu yatırımları
  • Kamu hukuku kapsamında ticari olarak faaliyet gösteren şirketler

Genel ortaklık (OHG) veya sınırlı ortaklık (KG) gibi ortaklıklar prensip olarak kurumlar vergisine veya gelir vergisine tabi değildir, ancak bunlara ait ortak statüsündeki gerçek kişiler ve tüzel kişiler tabidir. Ortaklık tarafından elde edilen kar, tek tip ve ayrı bir belirlemeye tabidir ve yasal yapılarına göre doğrudan bireysel ortaklara tahsis edilir: Tüzel kişiler kâr paylarını kurumlar vergisine, gerçek kişiler ise gelir vergisine tabi tutmalıdır.

  • Ortaklıklar: Kâr payı olan tüzel kişilikler

Siyasi partiler, meslek kuruluşları, hayır kurumları ve federal kuruluşlar genellikle kurumlar vergisinden muaftır.

Bir bakışta şirketler hukuku formları

Farklı yasal formlar hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz. Şahıs şirketi ve kayıtlı tüccarlar ile başlayarak… çeşitli ortaklıklara ve şirketlere… aile vakfı gibi diğer şirketlere – kuruluş, sorumluluk, vergi yükü ve daha fazlası ile ilgili tüm temel hususlar basit ve anlaşılır bir şekilde açıklanmaktadır! Her şeyden önce, şirketlerin bireysel yasal biçimlerine genel bir bakış:

Almanya’da Vergiler: Liste

Kurumlar vergisi (KSt), gelir vergisi (ESt), sermaye kazancı vergisi (KapESt), ciro vergisi (USt), ticaret vergisi (GewSt) – kim ne ödüyor? Almanya’daki farklı vergi türlerine ilişkin bu genel bakışta, seçtiğiniz yasal forma bağlı olarak birey olarak sizin ve şirketiniz için ilgili vergileri bulacaksınız. Ayrıca, vergi listesinden sonra: Vergi döngüsü aylık mali tablo, yıllık mali tablo ve bilanço etrafında nasıl işliyor? Ä°lk şirketini kuracak olanlar için küçük bir fikir. Hangi vergiler var? Basit açıklamalar, tanımlar, vergi optimizasyonu, vergiler hakkında bir içgörü.