Ev kuralları – nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Ev kuralları anlaşmazlıkları önlemeye yardımcı olmalıdır. Özellikle apartmanlarda çok farklı görüşler bir araya geliyor ve kişinin kendi dört duvarı içinde huzurun sağlanması gerekiyor. Ev kuralları en sık karşılaşılan anlaşmazlıkları düzenlemeli ve böylece çatışmaları önlemelidir. Ancak ev kuralları tam olarak neyi düzenleyebilir ve neyi düzenleyemez?

Kiralık evlerde ev kuralları – hakları ve görevleri

Bir apartmanda yabancılarla aynı çatı altında yaşamak her zaman kolay olmayabilir. Özellikle koridor veya bodrum gibi ortak kullanılan odalar konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Tüm kiracıların ne yapmalarına izin verildiğini ve ne yapmalarına izin verilmediğini bilmelerini sağlamak için, en önemli kurallar ve en yaygın durumlar ev kurallarında belirtilmiştir. Peki bir kiracı olarak nelere uymak zorundasınız ve ev kurallarını ihlal ederseniz ne olur?

https://www.instagram.com/p/Bn2q1x3jaHv/?taken-by=myhome_mystyle

Ev kuralları – farklı türler, bunları kimin belirlediği ve değiştirdiği ve ihlallerin sonuçları

Her şeyden önce, farklı türde ev kuralları olduğunu bilmelisiniz. Birincisi, kira sözleşmesinin bir parçası olan ve bu nedenle sizin tarafınızdan imzalanıp kabul edilenler ve ikincisi, kira sözleşmesinin dışında var olanlar. Aradaki fark, harici ev kurallarının size herhangi bir hak veya yükümlülük yükleyememesidir, çünkü bu ev kurallarını hiçbir zaman imzalamadınız veya kabul etmediniz. Bu ev kuralları sadece belirli konulardaki düzenli talimatları tanımlamaktadır. Bu nedenle harici ev kuralları ev sahibi tarafından her zaman değiştirilebilir veya tadil edilebilir. Öte yandan, kira sözleşmesinde yer alan ev kuralları kiracıya hak ve yükümlülükler getirebilir. Bunlar arasında örneğin kışın kar küremek veya merdiven boşluğunu temizlemek sayılabilir. Bu ev kuralları, kira sözleşmesinde belirtildiği için ev sahibi tarafından kolayca değiştirilemez ve öncelikle sizin onay vermeniz gerekir. Her iki ev kuralı da ev sahibi tarafından belirlenir ve bunlara kaydedilen puanlar belirlenir. Ancak, ev kurallarına uyulmasını talep eden sadece ev sahibi değil, tüm bina sakinleridir.

Ev kuralları ihlalleri de iki tür arasında bir ayrım yapar. Kira sözleşmesinde belirtilen kuralların ihlali, bir uyarıya ve ciddi durumlarda kira sözleşmesinin feshine neden olabilir. Dış ev kurallarının ihlali durumunda, normalde size karşı herhangi bir ceza uygulanamaz.

Ev kuralları tarafından neler düzenlenebilir ve düzenlenmeyebilir?

Ev kuralları genellikle birden fazla tarafın birlikte yaşamasını düzenlemekten sorumludur. Ayrıca, kiracıların dairelerine ve ortak alanlara nasıl davranacaklarını da düzenlemelidirler. Örneğin, ev kurallarında listelenmesi gereken önemli başlıklar şunlardır:

  • Temizlik ve düzen
  • Gürültü ve sessiz zamanlar
  • Güvenlik düzenlemeleri
  • Ortak odaların kullanımı
  • Isıtma ve havalandırma

Hangi ev kurallarının neyi yönettiğini daha açık hale getirmek için, işte küçük bir örnek: Kira sözleşmesi, kiracının merdivenleri temizlemesini şart koşabilir. Dış ev kuralları daha sonra merdivenlerin ne sıklıkta, tam olarak ne ile ve nasıl temizleneceğini düzenler. Bu şekilde sorumluluk alanları farklı ev kuralları arasında paylaştırılır. Bununla birlikte, harici konut kuralları kira sözleşmesindeki görevleri genişletmeyebilir, sadece daha kesin bir şekilde belirtebilir. Ev kuralları da ev sahibine başka haklar veremez. Ancak kira sözleşmesindeki ev kurallarının da sınırları vardır. Burada da ev sahibi, kanunla farklı şekilde düzenlenmiş olan bazı şeyleri emredemez. Bunlara örneğin ısıtma dahildir. Ev sahibi, ev kurallarında kiracının ne zaman ısınabileceğini veya ısınamayacağını belirleyemez, çünkü yasalara göre kiracının yılın her döneminde yeterince ısıtılmış, sıcak bir daire hakkı vardır. Bu nedenle ev kurallarını dikkatlice okuyun ve yükümlülüklerinizi bilin.

Ev kuralları hakkında en sık yaşanan anlaşmazlıklar

Elbette, ev kurallarının anlaşmazlıkları önlemesi gerekiyor, ancak bunlar zaman zaman meydana geliyor. Elbette ev kuralları eve ve koşullara göre değişir, ancak anlaşmazlıkları önleyecek genel kurallar vardır. Örneğin, tekrar tekrar sorulan sorular ve yine de tekrar tekrar tartışmalara yol açan konular:

Ön kapının kilitlenmesi

Bu nokta birçok apartman için tartışma konusudur, çünkü bir kişi kapı kilitli olmadığı sürece kendini güvende hissetmezken, diğeri tehlikeli bir durumda anahtarı aramak zorunda kalmak istemez. Bu durumda, ev sahibinin doğru olduğunu düşündüğü şeyi reçete etmesine izin verilir. Güvenlik nedeniyle kapının kapalı kalmasını şart koşabilir, ancak yangın güvenliği nedeniyle açık kalmasını da şart koşabilir. Buradaki yasal durum net değil ve mahkemede de farklı görüşler var.

Ziyaretçiler

Bir başka tartışma konusu da ziyaretçi konusudur, çünkü resmi olarak kiracının ziyaretçi kabul etmesi yasaklanamaz veya engellenemez. Sadece köpeksiz ziyaret gibi kısıtlamalara bile izin verilmemektedir. Ancak ev sahibinin yapabileceği şey, kiracıyı evden uzaklaştırmaktır. Bir ziyaretçi, örneğin huzuru bozarak veya hasara neden olarak birkaç kez olumsuz dikkat çekerse, ev sahibi bu kişiyi evden men edebilir ve ziyaret yasaklanır. Bir ziyaretçinin kiralanan dairede altı haftadan daha uzun süre kalması durumunda ev sahibinin bilgilendirilmesi gerekir.

Sessiz zamanlar ve gürültü

Ev kurallarında belirtilen en yaygın sessiz saatler öğlen 1 ile 3 arası ve gece 10 ile sabah 6 arasıdır. Ancak bu saatler hafta sonları değişiklik gösterebilir. Bu sessiz saatler boyunca tüm kiracılar gürültüye karşı saygılı olmalıdır. Yüksek sesli müzik veya oyun oynayan çocukların gürültüsünden kaçınılmalıdır. Ancak bebeklerin veya küçük çocukların gürültüsü istisnadır. Buna gece bile tahammül edilmelidir. Ancak, kiracı bu zamanlarda duş alınmasını veya banyo yapılmasını yasaklayamaz. Bununla birlikte, evin geri kalanını düşünerek, geceleri saatlerce duş alınmamalıdır – özellikle de yüksek ses seviyesine sahip binalarda.

Bisiklet veya çocuk arabası depolama

Bebek arabaları, tekerlekli sandalyeler veya yürüteçler, yalnızca belirli koşullar altında kiracı tarafından merdiven boşluğuna park edilebilir. Örneğin, uygun başka bir depolama odası bulunmayabilir ve asansör eksik veya çok küçük olduğu için kiracının nesneyi daireye taşıması beklenemez. Bununla birlikte, koridora bir nesne yerleştirilirse, hiçbir kiracının nesne tarafından tehlikeye atılmaması için yangın güvenliği yönetmelikleri ihlal edilmemelidir. Bisikletler burada biraz daha farklı bir kurala tabidir. Prensip olarak, merdiven boşluğuna park edilemezler. Bisiklet mahzeni veya başka bir depolama odası yoksa ve bisiklet binanın önünde çalınma riski taşıyorsa, kiracı bisikleti avluya park edebilir veya kendi dairesine götürebilir.