Akıllı Ev – ‘Akıllı Ev’ trendinin arkasında ne var?

Akıllı ev denilince akla hemen kendi kendine alışveriş yapan bir buzdolabı ya da çamaşır yıkama robotu geliyor. Ancak bu (henüz) akıllı bir evin uygulama alanlarından biri değildir. Peki akıllı ev tam olarak nedir, nasıl kontrol edilebilir ve hepsinden önemlisi günlük hayatımızı nasıl değiştirir?

Akıllı Ev – Evinizi doğrudan akıllı telefonunuzdan kontrol edin

Akıllı bir evin en önemli üç unsuru konfor, enerji tasarrufu ve güvenliktir. Bu üç alanda sistemlerin bizi desteklemesi ve yanımızda durması gerekiyor. Ancak bu, bazı insanların ilk başta düşündüğü gibi çok fazla teknoloji gerektirmez, çünkü akıllı evlerin kurulumu çok kolaydır ve radyo kontrollü prizler, duman dedektörleri veya dimmerler gibi tanıdık şeyleri zaten içerir. Tek yeni şey, tüm bu şeylerin birbirleriyle ve akıllı telefon veya tabletle ağa bağlı olması ve böylece kontrol edilebilmesidir. Örneğin, bir akıllı ev sistemi bulaşık makinesinin radyo aracılığıyla akıllı telefonla iletişim halinde kalmasını ve bulaşıklar temizlenir temizlenmez bir mesaj göndermesini mümkün kılar.

Daha fazla konfor – akıllı evler böyle çalışır

Akıllı Ev sistemleri bir dizi bileşen içerir. Bunlar arasında radyo kontrollü prizler, pencere sensörleri, duman dedektörleri, LED ışıklar veya dimmerler bulunur. Bunlar merkezi bir ünite üzerinden kontrol edilir ve ayrıca birbirleriyle ağ bağlantılıdır. Zaman kontrolü ve bireysel senaryolar WLAN aracılığıyla mümkün kılınmıştır.

Evinizi koltuğunuzun rahatlığından kontrol etmek ve örneğin ayaklarınız üşüdüğünde ısıtmayı açmak veya TV açıldığında panjurları indirmek mümkün olmakla kalmaz, aynı zamanda evinizi zamana bağlı süreçlere uyarlamak da mümkündür. Örneğin, bireysel aydınlatma modu günün saatine ve ışığın gelişine göre otomatik olarak belirlenebilir veya işten eve geldiğinizde ve arabanızla yukarı çıktığınızda ön kapı veya garaj kapısı açılabilir. Tek tek sistemler birbirine bağlandığında ve yazılım aracılığıyla çalıştırıldığında daha da heyecan verici hale geliyor. Bu şekilde, ev sadece sizinle birlikte değil, hatta sizden önce düşünür. Sıcak bir yaz gününde, ısı sensörü sayesinde tente uzatılır, çim fıskiyesi çalıştırılır ve evdeki klima sizin için hoş bir sıcaklık sağlar. Akıllı bir ev konforunuzu büyük ölçüde artırır ve kendi dört duvarınız içinde daha önce hiç olmadığı kadar çok kolaylığın keyfini çıkarırsınız.

Kurulum – Akıllı Ev ile eviniz bu şekilde değişir

Şu anda yüksek maliyetler, dönüşüm önlemleri veya benzerlerinden endişe duyan herkes uyarılmalıdır, çünkü bu artık gerekli değildir. Birkaç yıl önce akıllı bir ev sadece yeni binalarda veya eski binalarda büyük tadilatlarla mümkündü. Kabloların döşenmesi gerekiyordu ve fiyatlar hızla birkaç bin avroya ulaştı. Günümüzde akıllı evlerin kurulumu, kiralık dairelerde bile neyse ki çok kolay. Bu, yakın mesafede radyo aracılığıyla veya uzak mesafede veri hattı olarak elektrik şebekesi aracılığıyla bağlanan ve evinizi çok karmaşık olmayan bir şekilde daha akıllı hale getiren mevcut modül çözümleri ile mümkün olmaktadır. Ancak, tüm paketi doğrudan satın almak zorunda değilsiniz. Yavaş başlamak isteyenler için farklı alanlara göre hazırlanmış başlangıç paketleri bulunmaktadır. İster ışığı uygulama üzerinden kontrol etmek için kablosuz prizler ve LED ışıklar olsun, ister ısıtmayı enerji tasarruflu bir şekilde düzenlemek için kablosuz termostatlar ve pencere sensörleri olsun. Sistem sizi ikna ederse, başlangıç setlerini kolayca genişletebilir ve evinizi yavaş yavaş akıllı hale getirebilirsiniz.

Enerji tasarrufu – Akıllı Ev ile nasıl çevreci olunur

Enerji tasarrufu, konforla birlikte akıllı evin en önemli unsurlarından biridir. Akıllı telefonunuzu kullanarak evdeki tüm cihazların güç tüketimini öğrenebilir ve ayrıca bunları açıp kapatabilirsiniz. Çatıda bir güneş enerjisi sisteminiz varsa, üretilen enerji hakkında bile bilgi edinebilirsiniz. Böylece evden çıkarken tek bir dokunuşla tüm cihazları ya da sadece en çok enerji tüketenleri kapatabilirsiniz. Enerji tasarrufu yapmanın en iyi yolu, siz evde yokken bile gereksiz yere enerji tüketen cihazları kapatmaktır. Ancak enerji sadece bu şekilde değil, aynı zamanda ısıtma kontrolü yoluyla gaz tüketimini düzenleyerek de tasarruf edilir. Pencerelerdeki kablosuz sensörler pencerelerin ne zaman ve nasıl açıldığını kaydeder, bilgileri doğrudan kontrol merkezine iletir ve yazılım otomatik olarak ısıtma termostatlarının düşmesini düzenler. Isı dışarıya kaçmaz ve enerji gereksiz yere boşa harcanmaz. Bu, tatile çıkmadan önce aletleri kapatmayı veya ısıtmayı kısmayı unuttuğunuzda da pratiktir. Bunu akıllı telefonunuz aracılığıyla kolayca yapabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Avantajlar ve dezavantajlar – Akıllı Ev testte

Elbette akıllı bir evin avantajları ve dezavantajları da vardır. Evinizi akıllı bir eve dönüştürmek iyi düşünülmesi gereken bir karardır, çünkü akıllı bir ev herkese göre değildir. Alışkanlıklarınızı tamamen değiştirmeniz ve yeni yaşam tarzına alışmanız gerekir.

Akıllı bir evin avantajları – konfor, enerji verimliliği, güvenlik

Konfor ve enerji verimliliğinin avantajları muhtemelen zaten çok açık hale gelmiştir, ancak akıllı evlerin önemli bir avantajını oluşturan başka bir husus daha vardır. Güvenlik. Çünkü akıllı bir ev, evinizi daha güvenli hale getirebilir. Tatil modunda çeşitli aydınlatma senaryolarını oynatabilir veya ön kapıdaki WLAN bağlantılı bir kamera bir hırsızlık olayını tespit edebilir. Akıllı Ev güvenlik sağlar ve hatta yangın veya su hasarına karşı koruma sağlayabilir. Kablosuz bağlantı sayesinde, hareket halindeyken unutulan ütüyü veya ocağı kapatabilirsiniz, ancak su dedektörleri, su sadece 1,5 milimetre yüksekliğinde olsa bile patlamış bir su hortumunu da algılayabilir. Cep telefonunuza anında bir mesaj gelir ve hemen tepki vererek daha kötü hasarları önleyebilirsiniz. Bu nedenle akıllı bir eve yatırım yapmak yalnızca sizi ve evinizi değil, aynı zamanda cüzdanınızı da koruyabilir.

Akıllı Evin Dezavantajları – tek bir üreticiye bağlı kalmak

Bununla birlikte, Akıllı Ev sistemlerinin hala bir dezavantajı vardır. Farklı üreticilerin bireysel sistemleri birbiriyle uyumlu değildir. Bunun temel nedeni üreticilerin farklı iletim yolları kullanmasıdır. Bazıları Bluetooth’u, bazıları karayı, bazıları da elektrik hatlarını kullanıyor. Dolayısıyla sistemlerin birbirleriyle işbirliği yapamaması şaşırtıcı değil. Neyse ki, giderek daha fazla üretici cihazlarını daha uyumlu hale getirme ihtiyacını görüyor ve bu nedenle birlikte çalışıyor. Dolayısıyla, akıllı evlerdeki son kusuru da nihayet ortadan kaldıracak bir umut ışığı belirdi.