11 Boyama için ipuçları – duvara düzenli olarak beyaz boya uygulamak

Duvarların ve tavanların beyaza boyanması sadece taşınırken veya evden çıkarken istenmez, çünkü bazen odaların sadece yeni bir kat beyaz boyaya ihtiyacı vardır. Bu ilk başta zor gelmeyebilir, çünkü beyaz üzerine beyaz boyamak gerçekten o kadar da zor olamaz. Ancak bu düşündüğünüz kadar kolay değildir ve beyaza boyarken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.

Ä°puçları & Püf Noktaları – Beyaz boya ile boyama

Beyaz boya da lekeli hale gelebilir ve sadece başka bir rengin üzerine boyadığınızda değil. Beyaz duvarları güzel ve eşit hale getirmek için, boyamayı başarılı kılmak için izlemeniz gereken ipuçları vardır. Duvar kağıdıyla ilgili ipuçlarını burada bulabilirsiniz: ‘Duvar kağıdı nasıl düzgün yapılır’.

Ä°pucu 1 – Mürekkep tüketimini hesaplayın

Boyamaya başlamadan önce, istediğiniz alanı boyamak için ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu öğrenmelisiniz. Boyamanın ortasında boyanın bitmesini veya bir kova boyanın kalmasını önlemek için tam olarak ölçmelisiniz. Bunun için basit bir kural vardır. Uzunluk ile genişliği hesaplar ve sonucu metrekare başına kullanılan boya miktarı ile çarparsınız (bu miktar boya kovasının üzerinde yazılıdır). Örneğin bu şuna benzer:

4 m x 5 m = 20 metrekare
20 metrekare x 150 ml/metrekare = 3000 ml = 3 litre

Bu kılavuz değer ile hesaplama yapabilir ve çok sayıda boya için buna göre planlama yapabilirsiniz. Ancak, boya kovaları üzerindeki kılavuz değerlerin pürüzsüz bir yüzey için geçerli olduğunu lütfen unutmayın. Ahşap yonga ve dokulu duvar kağıdı ile yüzey alanı artar ve tüketiminiz de artar. Bu nedenle, çok az boya yerine biraz boya kalmasını tercih edeceğinizden, yüzde 20 daha fazla boya için sabit bir oran hesaplayın.

Genellikle unutulan bir faktör de tavandır. Çoğu insan tavanı en baştan hesaplamalarına dahil etmez, çünkü o zaman çaba çok büyük olacaktır. Ancak, tavanın griye dönüştüğünü genellikle sadece boyama sırasında ve doğrudan karşılaştırma yapıldığında fark edersiniz. Duvar ve tavan arasındaki kontrast birdenbire tamamen farklı görünür ve tavanı da boyamanız gerekir. Bu nedenle boya satın almadan önce tavanın da yeni bir kat boyaya ihtiyacı olup olmadığını test edin. Bu durumda, burada boya da kullanıldığından, verilen formülle tavan alanını da hesaplayın. Her zaman tavanı boyayarak başlayın ve daha sonra duvarlar boyunca ilerleyin, böylece tavanı boyarken sıçrayabilecek sıçramalar silinebilir ve taze boyaya zarar vermez.

Ä°pucu 2 – tüm araçları edinin

Boyamaya başlamadan önce elbette gidip tüm gereçleri satın almalısınız. En önemli şey boyadır. Çünkü her beyaz boya sadece beyaz boya değildir. Burada da bazı farklılıklar var. Burada önemli olan opaklık, örtücülük ve ıslak aşınma direncidir. Boya konusunda gerçekten cimrilik etmemeniz önemlidir. Fiyat-performans oranı makul olmalı, ancak boya bazı göstergelere sahip olmalıdır. İdeal olarak, yüksek oranda beyaz pigment içerdiğinden, yüksek opaklık Sınıf 1’e sahip boya kovasını tercih edin. Daha ucuz araçlarda bu pigmentlerden daha az bulunur, bu da iki veya üç kez boyamak zorunda oldukları anlamına gelir. Mantıksal olarak, bu daha yüksek tüketim ve dolayısıyla daha yüksek maliyetlerle sonuçlanır. Gördüğünüz gibi, doğrudan daha yüksek kaliteli boya kovasına yönelmek işe yarıyor. Dikkat etmeniz gereken ikinci kalite kriteri ise ıslak aşınma direncidir. Bu, boyanın mekanik aşınmaya karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir. Buna örneğin sapma da dahildir. Burada da sınıf 1 en iyisidir ve gerçek bir kalite kriterini temsil etmektedir.

Ama başka neye ihtiyacınız var? İşte yapı market alışverişiniz için kontrol listesi:

  • Beyaz (veya istenilen renkte) iyi ve kaliteli duvar boyası
  • Maskeleme filmi ve maskeleme bandı gibi kaplama için koruyucu malzemeler
  • Yüzeye uygun bir boya rulosu (her yardımcı için bir tane)
  • Köşeler ve kenarlar için fırça veya köşe rulosu
  • Boyayı karıştırmak için karıştırma çubuğu (tahta bir çubuk da olur)
  • Teleskopik çubuk, daha yüksek duvarlar veya tavanlar için
  • Kazıyıcı ızgara ve boya tepsisi

Evinizde bulunması gereken diğer yardımcı gereçler:

  • Artan boyayı saklamak için eski, temiz konserve kavanozları
  • Duvardaki kiri temizlemek için sünger veya fırça
  • Merdiven veya üçüncü tahta
  • Boya sıçramalarını temizleyebilmek için nemli bez
  • Boyama için giyebileceğiniz eski kıyafetler
  • Boya rulolarını paketlemek için plastik torba

Ä°pucu 3 – Çalışma yüzeyinizi hazırlayın

Tüm gereçler satın alındıktan sonra, boyanacak duvarların niteliğini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü her yüzey aynı değildir ve dikkate alınması gereken farklı şeyler vardır. Her şeyden önce, yüzey her zaman sağlam, kuru ve tebeşirlenmemiş olmalıdır. Durum böyle değilse, eski boyayı kaldırarak veya muhtemelen mevcut duvar kağıdını kaldırarak bununla ilgilenin. Bu nedenle, alt katmanınız uygun durumdaysa, artık ihtiyacınız olmayan tüm çivileri, vidaları ve dübelleri duvardan çıkarın ve delikleri macunla doldurun. Duvardaki çatlaklar da kazınmalı, fırçalanmalı ve doldurulmalıdır. Kireçli yüzeyleri, elinizi duvarın üzerinde gezdirdiğinizde elinizde kireçli bir aşınma kalırsa tanıyabilirsiniz. Bu durumda yüzeyi nemli bir süngerle ovun. Düzgün olmayan yüzeylerde, asıl boyayı uygulamadan önce genellikle bir kat astar uygulanması tavsiye edilir, aksi takdirde alt tabaka bağlayıcıyı azaltır ve boya gücünü kaybeder. Dolayısıyla, alt tabaka iyi hazırlanmışsa, temiz de olmalıdır. Tipik yenileme izleri talaş veya alçı parçacıklarıdır, ancak eski bir ahşap yonga duvar kağıdında, yıllar içinde oldukça fazla toz toplanır ve bu da boyama sırasında siyah lekelere neden olabilir, tıpkı önceden temizlenmesi gereken örümcek ağları gibi. Duvarı temiz veya yeni bir süpürge ile silerek ve bu kalıntıları temizleyerek kendinizi bu tür aksiliklere karşı koruyun.

Ä°pucu 4 – Prizler ve kapı çerçeveleri dahil her şeyi bantlayın

Boyama başlamadan önceki son adım maskelemedir. Bu sadece zemini değil, mobilyalarınızı da korur. Bunu yapmak için, yapı marketten satın aldığınız filmi kullanın ve maskeleme bandıyla rahatsız edin. Süpürgelik boyunca yürüyün ve filmi tüm odanın etrafında bir kez maskeleme bandı ile buraya yapıştırın. Mobilyaları odanın ortasına yerleştirmek en iyisidir, üzerine daha sonra başka bir film parçası atabilirsiniz. Ancak kapı ve pencere çerçeveleri de boyanın kaybolmaması için iyice bantlanmalıdır. Aynı zamanda, prizler ve ışık anahtarları hakkında da düşünmelisiniz. Bunlar da maskeleme bandı ile bantlanmalı veya tamamen çıkarılmalıdır. Ancak, burada dikkatli olmalısınız. Prizleri ve ışık anahtarlarını çıkarırken, önce sigortayı çıkararak gücü kapatın ve ardından bir faz test cihazı ile gerçekten daha fazla akım olup olmadığını test edin. Ancak o zaman soketleri çıkarın ve iç kısımlarını küçük bir gazete kağıdına veya banda sarın, böylece üzerlerini fırçalayabilirsiniz.

İpucu 5 – doğru boya rulosu ve boyanın karıştırılması

Şimdi büyük boyama işinin başlama zamanı. Eşit şekilde boyamanın en iyi yolu bir boya rulosudur. Söz konusu yüzeye bağlı olarak, en uygun olan farklı silindirler vardır. Kısa ve uzun kazık silindirleri vardır. Kısa tüylü silindirler pürüzsüz yüzeyler için daha uygunken, uzun tüylü silindirler boyayı her gözeneğe sokabileceğiniz için ahşap yongalı duvar kağıdı gibi yüzeyler için idealdir.

Boyamadan önce, tercihen tahta bir karıştırma çubuğu ile boyayı tekrar iyice karıştırın, böylece kıvam doğru olur ve çökmüş olan elementler birbirine karışır. Bağlayıcı karıştırılarak iyice yedirilir, bu yüzden duvarda iz kalmaz.

Ä°pucu 6 – Önce kenarları ve köşeleri boyayın

Şimdi resim başlayabilir. Zor küçük alanlarla başlayın. Bunlar arasında köşeler, tavan ve süpürgelik kenarları, bantlanmış prizlerin etrafındaki alanlar, pencere ve kapı çerçeveleri veya radyatörler sayılabilir. Düzensiz olacağından bu alanları boya rulosu ile boyamayın. Düz bir fırça veya özel olarak sarılmış köşe ruloları bu yüzeyler için iyidir. Mouses olarak da adlandırılan bu köşe silindirleri, bu tür zor alanlar için mükemmel olan küçük boya silindirleridir. Bu alanlar üzerinde yukarıdan aşağıya doğru çalışın. Bu alanları, büyük duvar yüzeylerini boyamaya başlamadan önce kurumayacakları kadar boyayın, aksi takdirde çıkıntılar veya düzensizlikler oluşacaktır.

İpucu 7 – Boya rulosunu sıyırıcı ızgara ve boya tepsisi ile nemlendirin

Rulo ile boya kovasına girmeden önce, ruloyu ıslatarak kuru bir rulodan daha eşit bir sonuç elde edebileceğinizi unutmayın. Bunu yapmak için silindiri suyun altında tutun ve eşit şekilde ıslatın. Daha sonra rulo iyice sıkılmalıdır. Ruloyu bir havluya sarın ve içinde çok fazla nem kalmaması için ruloyu birkaç kez kuvvetlice çırpın. Rulo çok ıslaksa, boya çok seyreltildiği için duvarınızdan aşağı akabilir ve sonuç düzensiz ve sulu olur. Rulonun nemlendirilmesi, boyanın düzenli olarak emilmesini ve böylece boyama sonucunun tutarlı olmasını sağlar.

Ruloyu nemlendirdikten sonra boya kovasına daldırın. Daha sonra, silindiri kazıyıcı ızgara boyunca yuvarlamayı unutmayın. Bu sadece boyayı rulo üzerinde daha iyi dağıtmakla kalmaz, aynı zamanda fazla boyayı da temizler. Bu durumda boya yapmak sizin için daha kolay olacaktır çünkü rulonun kullanımı daha kolaydır ve duvara bir kerede çok fazla boya sürmezsiniz. Boyanın eşit bir şekilde uygulanacağından emin olabilirsiniz. Daha küçük işler ve ulaşılması zor yerler için bir boya tepsisi iyi bir fikirdir, çünkü içine az miktarda boya dökebilir ve daha kolay kullanabilirsiniz.

İpucu 8 – Boyamaya başlayın

Boyama yaparken, tam olarak nasıl boyadığınız çok önemlidir. Her zaman ışığın geldiği yöne doğru çalışın ve boyayı uygulamaya her zaman pencereden başlayın. Bu, boyanın daha sonra görünür hale gelmesini ve duvar resmini bozmasını önleyecektir. Rulo üzerinde yeterince boya olması ve her zaman ıslak üzerine ıslak boyama yapılması, normalde ışık belli bir açıyla düştüğünde görülebilecek izleri önleyecektir. Boyayı her zaman dikey olarak rulo genişliğinin iki ila üç katı genişliğinde M veya W hareketleriyle duvara uygulayın, boyayı eşit şekilde yayın ve çok fazla basınç uygulamadan yatay olarak yuvarlayın. Geçişleri düzenli hale getirmek için her zaman nemli bir duvar parçasına boyamayı unutmayın. Düzensiz noktalar veya lekeler varsa, bunlara rötuş yapın veya üzerlerini ikinci kez boyayın.

Ä°pucu 9 – Çalışmanın temiz olduğundan emin olun

En usta ressam bile bazen boyanın bir noktasını kaçırır. Lekeyi mümkün olduğunca çabuk çıkarmak önemlidir, çünkü boya kuruduktan sonra tekrar çıkarmak zordur. İdeal olarak, her şeyi folyo ile düzgün bir şekilde kapladınız ve leke sadece folyonun üzerinde. Ancak halı veya parke zemine düşerse, hızlı olmanız gerekir. Eğer halınız varsa, lekeyi nemli bir bezle hızlı bir şekilde çıkarmalısınız. Lekeyi daha da kötüleştirebileceğinden, silmek yerine hafifçe vurmak en iyisidir. Parke üzerinde boya genellikle hızlı bir şekilde silinebilir. Lekeyi sadece sonradan fark ederseniz, en iyisi kürek gibi düz bir aletle parkeden çıkarmaktır, bu durumda boya genellikle pul pul dökülecektir. Folyoya bir leke bulaşırsa, ayrılmadan önce yanlışlıkla bastığınız için ayakkabılarınızda / çoraplarınızda / ayaklarınızda boya olmadığından emin olun. Bu tür boyalar ayak seslerinizle diğer odalara hızla yayılabilir ve bunu istemezsiniz.

İpucu 10 – Boyanın kurumasını bekleyin

Boyamayı bitirdikten sonra, boyayı rahatça kurumaya bırakmalısınız. En iyisi pencereleri açmak ve boyanın kuruması için yeterli zamanı vermektir. Normalde boyanın tamamen kuruması yaklaşık 24 saat sürer. Pencereleri havalandırmak boyanın daha hızlı kurumasına yardımcı olur ve boya kokularının odayı hızla terk etmesi ve başınızı ağrıtmaması gibi olumlu bir yan etkisi vardır.

İpucu 11 – Artan boyayı doğru şekilde saklayın

Artan boya varsa, daha sonraki iyileştirmeler için saklayabilirsiniz. En iyisi bunu orijinal ambalajında yapmak değil, boyayı temiz konserve kavanozlarına aktarmak, iyice kapatmak ve karanlık bir yerde saklamaktır. Ancak duvar boyası sonsuza kadar dayanmaz. Boya da bir süre sonra bozulur ve artık kullanılamaz. Bununla birlikte, genel raf ömrü her zaman boya ambalajı üzerinde belirtilir. Bozulmuş boyalar yerel tehlikeli atık toplama noktalarında bertaraf edilebilir ve kurumuş boya kalıntıları basitçe artık atıkların içine atılabilir. Bertaraf talimatları, kullanılan ürünlerin ürün ambalajlarında da bulunabilir.